Tommco 18.03.2005 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Cieszę się, że się ze mną zgadzacie Ponieważ jeszcze nie mieszkam w nowym domu (i nie nocuje), to rzadko mam okazję długo palić w kominku. Ale wcoraj zaobserwowałem ciekawą rzecz. Dosyć dużo czasu i drewna potrzeba, żeby na początku kominek rozdmuchać do temperatury zadanej (ja potrzebuję szybkiego efektu, więc daję koło 70 stopni). I na początku co chwila się dokłada, a wentylator dusi i dusi i stara się podbić. Ale jak już mu się uda to już później wrzucenie 2 szczap daje trochę wytchnienia i już spalanie nie idzie tak szybko. Pozdrawiam Tommco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taJoasia 18.03.2005 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 W takim pokoju to ja mam nawet dwa grzejniki, razem o mocy ok. 2 kW (mam nadzieję, że nie pomieszałam jednostek), fakt, że pokój jest otwarty na jadalnię i hol + na wyższą kondygnację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 18.03.2005 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Ja w moim salonie mam 2 x typ22 60 cm x 144 cm Brugmana. U mnie też to jest połączone z kuchnią i hollem... Pozdrawiam T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 18.03.2005 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Sprawdzałem...przy temperaturach 70/55/20 mają łącznie prawie 4 kW mocy Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_W 19.03.2005 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 Witam grupę spod znaku "Płaszcza i Pogrzebacza" Dobrnąłem do końca postów, więc mam chyba moralne prawo poprosić W.Cz. Prezesa o przyjęcie do klubu. Na razie będę się przyglądał i korzystał z wiedzy Starszych Wtajemniczonych, ale z czasem z pewnością zacznę zadawać upierdliwe pytanka Jestem na etapie wyboru działki, więc mam jeszcze sporo czasu na gromadzenie wiedzy. Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 19.03.2005 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 Tomek_W Witaj w klubie Pozdrawiam Tommco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_W 19.03.2005 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 A jaki mam numer legitymacji klubowej? Czy ktoś z Was ma może podłączone do instalacji grzewczej podgrzewanie schodów wejściowych czy podjazdu? Przy założeniu względnie taniego medium grzewczego nie jest to chyba ekstrawagancja? Konieczny jest dodatkowy płytowy wymiennik ciepła, bo w obwodzie na zewnątrz musi krążyć cosik niezamarzającego. W razie konieczności odmrożenia np schodów włącza się pompę zewnętrznego obwodu i trochę bardziej "dorzuci do pieca". Nie jest to chyba inwestycyjnie kosztowne? Trochę rur do położenia pod stopnie schodów czy też nawierzchnię podjazdu, pompa i wymiennik ciepła. Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_W 19.03.2005 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 Szybko zacząłem z tymi upierdliwymi pytankami, nieprawdaż? Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 19.03.2005 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 Twój numer legitymacji to 54. Myślę, że to jednak jest ekstrawagancja. Ale może się mylę. Pozdrawiam Tommco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_W 19.03.2005 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 (no to Prezes spuścił mnie po brzytwie...) Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 19.03.2005 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 (no to Prezes spuścił mnie po brzytwie...) Pozdrawiam Tomek Niepotrzebne kłopoty z wymiennikiem co się zamula. Prościej elektrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 23.03.2005 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Mnie też sie wydaje że prościej jest elektrycznie.Sa gotowe zestawy na schody z czujnikiem temp.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_W 23.03.2005 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Pewnikiem macie rację, Starsi Bracia Ja tak sobie po prostu kombinuję... Z pewnością elektrycznie jest prościej i taniej (inwestycyjnie). Natomiast wodne (czy też raczej glikolowe) ma przewagę niższych kosztów eksploatacyjnych. Z drugiej strony używa się tego na tyle rzadko (mieszkam we Wrocławiu więc w miejscu raczej ciepłym), że oszczędności eksploatacyjne z tytułu używania do tego celu kominka mogłyby się zwrócić po wielu latach. Abstrahując od "zamulenia" wymiennika (swoją drogą wystarczy pewnie raz na sezon wykręcić i przepłukać; a może się mylę?) Pozdrowionka dla Płaszczowego Bractwa Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom_Poznan 23.03.2005 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Wiele razy zaczynałem ten wątek ... i wreszcie dczytałem do końca O ile Prezes i Świta zezwoli do dołączę do KLUBU! Od dwóch tygodni "palę" w CTM 18. "Palę" to dużo powiedziane! Jest kominek i na razie podłogówka. Reszta tzn. Viessman (gaz) + grzejniczki - po wymalowaniu i podłączeniu gazu (max. 1 miesiąc). Mam wiele pytań ale odczekam chwilę żeby nie odrazu z GRUBEJ RURY!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 23.03.2005 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Witam imiennika. Masz numer legitymacji 55 Pozdrawiam Tommco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 24.03.2005 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Też, proszę o zapisanie do klubu.Przed wakacjamy planujemy instalacje Makrotermu 18KW. Chetnie zapoznam sie z waszymi uwagami i radami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom_Poznan 24.03.2005 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Dzięki za powitanie i dobry nr legitki !! (szczególnie imiennikowi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 24.03.2005 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Piotrek1 Jakby nie wychodziło masz numer legitymacji 56 Witamy w klubie Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 24.03.2005 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Qrcze..., a ja zapomniałem swojego numeru... I co teraz będzie ? Cieszę się, że coraz więcej Turbokominków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom_Poznan 24.03.2005 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Jestem już w klubie Więc czas na pytanie nr 1: mam problem z podłogówką - nie działa tak jak trzeba !! Jak jest u Was rozwiązane podłączenie podłogówki do instalacji CO?? Zaznaczam że jeszcze nie mam zakończonej instalacji!! Jest pcała instalacja bez grzejników i kotła na gaz. Kominek (CTM18) przez wymiennik (z 2 pompami) zasila na razie podłogówkę (podłączoną jak niżej). Czy za mieszaczem nie musi być pompy od podłogówki?? Czy zamiast mieszacza nie powinien być zawór termostatyczny (ale elektrozawór) z czujnikiem (gdzieś tam zamontowanym)? Poniżej jak to wygląda: http://foto.onet.pl/upload/30/31/_444263_n.jpg I co Wy na to? czy coś tu jest nie tak? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts