Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym

Tommco

Recommended Posts

Cieszę się, że się ze mną zgadzacie :)

Ponieważ jeszcze nie mieszkam w nowym domu (i nie nocuje), to rzadko mam okazję długo palić w kominku. Ale wcoraj zaobserwowałem ciekawą rzecz. Dosyć dużo czasu i drewna potrzeba, żeby na początku kominek rozdmuchać do temperatury zadanej (ja potrzebuję szybkiego efektu, więc daję koło 70 stopni). I na początku co chwila się dokłada, a wentylator dusi i dusi i stara się podbić. Ale jak już mu się uda to już później wrzucenie 2 szczap daje trochę wytchnienia i już spalanie nie idzie tak szybko.

Pozdrawiam

Tommco

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam grupę spod znaku "Płaszcza i Pogrzebacza" :D

Dobrnąłem do końca postów, więc mam chyba moralne prawo poprosić W.Cz. Prezesa o przyjęcie do klubu.

Na razie będę się przyglądał i korzystał z wiedzy Starszych Wtajemniczonych, ale z czasem z pewnością zacznę zadawać upierdliwe pytanka :D

Jestem na etapie wyboru działki, więc mam jeszcze sporo czasu na gromadzenie wiedzy.

Pozdrawiam

Tomek

A jaki mam numer legitymacji klubowej? :D

Czy ktoś z Was ma może podłączone do instalacji grzewczej podgrzewanie schodów wejściowych czy podjazdu?

Przy założeniu względnie taniego medium grzewczego nie jest to chyba ekstrawagancja?

Konieczny jest dodatkowy płytowy wymiennik ciepła, bo w obwodzie na zewnątrz musi krążyć cosik niezamarzającego.

W razie konieczności odmrożenia np schodów włącza się pompę zewnętrznego obwodu i trochę bardziej "dorzuci do pieca".

Nie jest to chyba inwestycyjnie kosztowne? Trochę rur do położenia pod stopnie schodów czy też nawierzchnię podjazdu, pompa i wymiennik ciepła.

Pozdrawiam

Tomek

Pewnikiem macie rację, Starsi Bracia :D

Ja tak sobie po prostu kombinuję...

Z pewnością elektrycznie jest prościej i taniej (inwestycyjnie).

Natomiast wodne (czy też raczej glikolowe) ma przewagę niższych kosztów eksploatacyjnych.

Z drugiej strony używa się tego na tyle rzadko (mieszkam we Wrocławiu więc w miejscu raczej ciepłym), że oszczędności eksploatacyjne z tytułu używania do tego celu kominka mogłyby się zwrócić po wielu latach.

Abstrahując od "zamulenia" wymiennika (swoją drogą wystarczy pewnie raz na sezon wykręcić i przepłukać; a może się mylę?)

Pozdrowionka dla Płaszczowego Bractwa

Tomek

Wiele razy zaczynałem ten wątek ... i wreszcie dczytałem do końca :lol:

O ile Prezes i Świta zezwoli do dołączę do KLUBU!

Od dwóch tygodni "palę" w CTM 18.

"Palę" to dużo powiedziane! Jest kominek i na razie podłogówka.

Reszta tzn. Viessman (gaz) + grzejniczki - po wymalowaniu i podłączeniu gazu (max. 1 miesiąc).

Mam wiele pytań ale odczekam chwilę żeby nie odrazu z GRUBEJ RURY!!!

Pozdrawiam

Jestem już w klubie :lol:

Więc czas na pytanie nr 1: :wink:

mam problem z podłogówką - nie działa tak jak trzeba !!

Jak jest u Was rozwiązane podłączenie podłogówki do instalacji CO??

Zaznaczam że jeszcze nie mam zakończonej instalacji!!

Jest pcała instalacja bez grzejników i kotła na gaz. Kominek (CTM18) przez wymiennik (z 2 pompami) zasila na razie podłogówkę (podłączoną jak niżej). Czy za mieszaczem nie musi być pompy od podłogówki??

Czy zamiast mieszacza nie powinien być zawór termostatyczny (ale elektrozawór) z czujnikiem (gdzieś tam zamontowanym)?

Poniżej jak to wygląda:

http://foto.onet.pl/upload/30/31/_444263_n.jpg

I co Wy na to?

czy coś tu jest nie tak?

Pozdrawiam