Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym

Tommco

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy można doprowadzenie powietrza do kominka z zewnątrz zrobic z rury spiro. uklad mam taki: w scianie zewn w garazu rura 160 PVC i potem pod sufitem do salonu (nad garażem jest ) chce poprowadzic spiro. Czy trzeba ja jakos ocieplic czy tylko zabudowac GK (estetyka).

Druga sprawa dot. ocieplenia komina z cegły. Czym taki komin na strychu nie ocieplonym (więżba, folia i dachówka ) ocieplic? czy to jest konieczne ? Jeśli tak to czym?? Jak czytałem o problemach Nesi to sie troche zmroziłem.

:cry:

Mam Makroterma 18 i Viessmanna ze zbiornikiem 120l. na butle. Poza tym że instalator który mi to robił z.... połączenie tych dwóch kotłów to reszta ok. Pale drugi sezon i teraz w tym sezonie paliłem tylko drzewem szło przeżyć tylko troche roboty.Pozdrawiam.Troche sie rozpędziłem,najpierw chciałbym sie zapisać do klubu :roll:

Jestem już w klubie :lol:

mam problem z podłogówką - nie działa tak jak trzeba !!

*** To znaczy, co ?

Jak jest u Was rozwiązane podłączenie podłogówki do instalacji CO??

Zaznaczam że jeszcze nie mam zakończonej instalacji!!

Jest pcała instalacja bez grzejników i kotła na gaz. Kominek (CTM18) przez wymiennik (z 2 pompami) zasila na razie podłogówkę (podłączoną jak niżej). Czy za mieszaczem nie musi być pompy od podłogówki??

***Zasadniczo, to pompa powinna pchać, nie ciągnąć. Czyli jest dobrze.

Czy zamiast mieszacza nie powinien być zawór termostatyczny (ale elektrozawór) z czujnikiem (gdzieś tam zamontowanym)?

*** Nie znam się na mieszaczach, więc może namieszam... Wydaje mi się, że powinien mieć regulację proporcji. Jeśli nie ma, to na powrocie powinien być zawór termostatyczny, który tę proporcje będzie regulował. Kominek jest wysokotemperaturowym żródłem ciepła, a podłogówka wymaga niskotemperaturowego. Stąd ten mieszacz.

Ja mam bez, ale utrzymuję temp. zadaną 40*, czyli niską.

Poniżej jak to wygląda:http://foto.onet.pl/upload/30/31/_444263_n.jpg

czy coś tu jest nie tak?

***IMO jest OKPozdrawiam

Chyba coś o tym już było... Sprawdzałeś ?

Ewentualnie , na stronie Makrotermu, znajdziesz kompletną instalację.

Tom_Poznan Ja mam podłogówkę i raczej moje problemy polegają na tym że jak grzeję podłogę to niezbyt grzeją się grzejniki. Jednak z grzaniem podłogi nie ma problemu -mam za mieszaczem pompke (schemat zasilania instalacji popełniłem tutaj parę stron wcześniej). Nawet z Makrotermu kazali mi tę pompke wycofać, ale mój instalator się upiera... Póki co mam do niej termostat zainstalowany w pokoju - a piec gazowy jedzie tylko na pogodówce...

loop

widziałem schemat ale dla mnie jest b. ogólny

wlowik

Tak jak pisałem na razie nie mam gazu (nie są również pomalowane ściany) więc nie powiesiłem ani pieca ani grzejników.

Jest kominek podłączony do wymiennika oraz po drugiej stronie instalacja CO (czyli rurki do kotła, grzejników i podłogówki). Rurki od grzejników nie są spięte (2 zaworki na grzejnik). Całe ciepło wobec tego idzie tylko na podłogówkę i w stronę kotła (na razie spięte zasilanie z powrotem w miejscu kotła).

Zgodnie z wcześniejszym schematem przed podłogówką mieszacz.

Jeżeli np. mam w układzie CO z wymiennika 70stopni to zasilania na rodzielaczu podłogówki czym dalej są chłodniejsze, nie mówiąc o powrotach które od początkowych letnich przechodzą w zimne).

Pozdłogówka działa już 2 tygodnie i sytuacja się nie chce unormować.

O ile zamknę pętle podłogówki które są bliżej mieszacza reszta zaczyna się ocieplać. Co z tym zrobić i w czym tkwi problem że ciepło jest "wytracane" na pierwszych trzech pętlach a reszte nie grzeje?

Pozdr

Rurę odprowadzającą mam wyprowadzoną poza dom. Pierwszy instalator, który miał się zająć umnie tym kominkiem (przygotowywał nawet wstępnie instalację), stwierdził, że najlepszym wyjściem będzie, jak przelew będzie "podłączony" do stojącego pod zbiornikiem przelewowym ocynkowanego wiadra.

Jako, że ten instalator, jego pomysł i cennik nie do końca mi odpowiadał (dodam, że polecił mi go facet, który jest autoryzowanym sprzedawcą Makroterma w moim miście) postanowiłem skorzystać z usług innego instalatora.

I tak, rura odprowadzająca przelew jest poprowadzona wewnątrz rury doprowadzającej powietrze do kominka. Dodatkowo wpiąłem do niej spust wody z kominka, jeśli musiałbym spuścić wodę z płaszcza...(to był pomysł nowego instalatora - bardzo mi się podobał)

Majka Witaj w klubie. Nr. Twojej legitymacji to 00003 :lol:

Pozdrawiam

T.

Co do tej rury bezpieczeństwa-niezbyt mądre rozwiązanie-chcesz sobie zrobić układ zamkniety czy tykającą bombę???

Wyobraź sobie ,że na dworze mróz -20-25stC ,kominekj chodzi na full i zasysa to mroźne powietrze przez rurę a tam jest wyprowadzenie rury bezpieczeństwa która będąc wilgotna zamarza-i juz masz prawie układ zamknięty ale bez naczynia przeponowego...A dlaczego prawie? Bo nie wiem do końca jak rozwiązałeś zbiornik przelewowy-jeśli niezbyt szczelnie to najwyżej przy dużym wzroście temperatury zaleje Ci sufit-no ale to Twój wybór.

Mały Po pierwsze, jeszcze nigdy nie widziałem, żeby rura przelewowa była wilgotna. Nigdy nie udało mi się zagotować wody bo jak podskoczyła na centralce do 105 stopni, to i tak nie było takiego ciśnienia, żeby wypchnąć wodę do naczynia przelewowego. Po drugie, żeby woda w rurze zamarzła, to by tam musiała stać, a u mnie jest spadek...więc raczej wykluczam tę możliwość. Poza tym, jak leci woda 100 stopni (to szybko nie zamarznie.

Wydaje mi się więc, że Twoje obawy nie są czymś, co mnie przerazi. Jeśli jednak jeszcze ktoś z Klubu myśli, że nie jest ok, to niech da więcej argumentów.

Pozdrawiam

PS. Odpływu do kanalizy dać nie chciałem, bo instalator Makroterma miał już przypadek, że na 7dmiu mettrach wymieniał potopione rury kanalizacyjne.

T.

WESOŁYCH ŚWIĄT!!!

Ja też przelew mam wyprowadzony poza dom przez ścianę

Zastanawiam sie tylko czy doprowadzić rurę do gruntu (na razie mam ok. 1 m nad powierzchnią terenu).

Coś trzeba będzie z nią zrobić (wrzątek, dzieci itd. )

Wszystkich pozdrawiam i za przykładem NACZELNIKA

Spokojnych Świąt, odpoczynku od tego całego zalatania!!!!

Jak najszybszego spędzania Świąt w nowych domkach!!

PS. Mam nadzieję że za max. 2 miesiące się przeprowadzę!

loop

... mam w układzie CO z wymiennika 70stopni to zasilania na rodzielaczu podłogówki czym dalej są chłodniejsze, nie mówiąc o powrotach które od początkowych letnich przechodzą w zimne).

Pozdłogówka działa już 2 tygodnie i sytuacja się nie chce unormować.

O ile zamknę pętle podłogówki które są bliżej mieszacza reszta zaczyna się ocieplać. Co z tym zrobić i w czym tkwi problem że ciepło jest "wytracane" na pierwszych trzech pętlach a reszte nie grzeje?

Pozdr

... Może zapowietrzona belka rozdzielacza ? Powinien być na końcu odpowietrzacz...

... Co do regulacji rozdzielacza, to nie jest tak "hop"... Cierpliwości.

U mnie belka "wejściowa" ma zawory otwarte na ful, belka "powrotna" ma tak ustawione tłumienia, by po dłuższej pracy temperatura wody wracającej była w miarę jednakowa (tak dotykowo). Regulacja trwała kilka dni, co kilka godzin, przy różnych nastawieniach pompy (teraz chodzi na 2)...

Mały Po pierwsze, jeszcze nigdy nie widziałem, żeby rura przelewowa była wilgotna. Nigdy nie udało mi się zagotować wody bo jak podskoczyła na centralce do 105 stopni, to i tak nie było takiego ciśnienia, żeby wypchnąć wodę do naczynia przelewowego. Po drugie, żeby woda w rurze zamarzła, to by tam musiała stać, a u mnie jest spadek...więc raczej wykluczam tę możliwość. Poza tym, jak leci woda 100 stopni (to szybko nie zamarznie.

Wydaje mi się więc, że Twoje obawy nie są czymś, co mnie przerazi. Jeśli jednak jeszcze ktoś z Klubu myśli, że nie jest ok, to niech da więcej argumentów.

Pozdrawiam

PS. Odpływu do kanalizy dać nie chciałem, bo instalator Makroterma miał już przypadek, że na 7dmiu mettrach wymieniał potopione rury kanalizacyjne.

T.

WESOŁYCH ŚWIĄT!!!

Pogadaj z Janusszem-on jest specem od zabezpieczen kotłów na paliwa stałe-a takim jest kominek-wiem ,że miał przypadki zamarźnięcia końcówek rur bezpieczeństwa-dlatego to poruszyłem.Po prostu uważam ,że lepiej dmuchac na zimne.

Witam serdecznie po świętach- użytkownikiem na kominka jeszcze nie jestem za to mam pytanie do szanownych uzytkowników - pewna hurtownia instalacyjna poleciła mi kominek z płaszczem wodnym firmy Byrski- na forum nie znalazłam ani jednego slowa na jej temat - czy ktos z was na etapie poszukiwań kominków natknął sie na takiego producenta?? Ta hurtownia bardzo mi ich polecała jako alternatywe dla Makrotermu - ale dziwi mnie ze nie moge nic na ich temat znaleźć na forum - dla zainteresowanyc ich strona http://www.byrski.pl Pozdrawiam