Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym

Tommco

Recommended Posts

Cześć.

Mam prośbe o pomoc.Będę instalował Turbokominek 18kW i chciałbym dołożyć do niego akumulator ciepła - myślę o pojemności od 600 do 1000..Ktoś może używa takiego rozwiązania?Jak jest włączony w obwód grzania taki bufor?Mile widziane były by także namiary na producentów takich zbiorników.

Dzięki za pmoc.

startom

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość 1950

1. wlowik. Ja jestem instalatorem i dlatego nie próbuję doradzać jak i jakie używać farmaceutyki. :wink:

2. tom. Zawór trójdrogowy powinien być z napędem dlatego żeby czujnik temperatury który znajduje się za pompą mógł dać sygnał do automatyki kotła która z kolei steruje napędem zaworu otwierając go lub zamykając żeby utrzymać zadaną temperaturę zasilania podłogówki. w przypadku dużego spadku temperatury zewnętrznej musisz iść do kotłowni i przestawić zawór i nigdy nie będziesz wiedział co z tego wyjdzie

3. Zawory trójdrogowe dzielimy na mieszające i rozdzielające. Zawory mieszające przy całkowitym otwarciu puszczają wodę na wprost (u Ciebie) całkowicie zamknięty

puszcza wodę na bocznik, w pozycjach pośrednich część idzie do układu podłogowego część wraca do kotła. Analogicznie zawór przełączający nie działa pośrednio.

4. w Twoim przypadku trudno określić jak będzie ta woda płynąć zależy od wielu czynników może być tak że w ogóle nie popłynie bo: hipotetycznie są otwarte wszystkie zawory na grzejnikach i tam są mniejsze opory przepływu niż w podłogówce a to jak w życiu, woda płynie po najmniejszej linii oporu, cóż fizyka jest nauką ścisłą

wlowik dobrze piszesz że się nie znasz. po to jest pompa w układzie podłogowym żeby równomiernie przenosić ciepło w układzie ...

...zawory czterodrogowe służą do podnoszenia temperatury powrotu

Sory, ale jakie ciepło ma przenosić, jeśli termostat zaworu trójdrogowego zamyka przepływ ?

Tak to wyglądało z opisu Toma, ale jak widzę On sam nie wie co tam ma i jak to działa... Może więc nie jest tak jak napisał...

Podnosząc temperaturę powrotu obniża się temperaturę zasilania, czyż nie ? A o to chyba chodziło ?

Tom - (bez urazy) ale tak sprawa wygląda. To niedopasowanie temperatur i w dodatku oporów przepływu... Dlatego musisz pomieszać, a może i popompować. Słuchaj hydraulików, ale rozumu nie trać. Ja jestem farmaceutą, więc muszę posługiwać się logiką, a nie "wiedzą tajemną" o RTL-ach. 8)

Wlowik-zawór 3-d do podłogówki działa cały czas ,ale albo w układzie podłogówki albo (przez krótki czas) w układzie kotła i podłogówki (dobiera sobie gorącą wodę).Jeśli na zaworze pojawi sie temp. np 50 st (jest to regulowalne) to zamyka sie układ kotłowy i "kręci" znów sama podłogówka

Co do za dużego kotła-bzdura totalna-kocioł może produkowac temp. 90 st ,a od tego żeby odpowiednio dopuścić ją do podłogówki jest automatyka (np właśnie rtl). I jeszcze jedno jeśli kocioł jest niekondensacyjny to temp powrotu musi mieć okresloną (dość wysoką )wartość w związku z czym musi on "wyciągać". te 70-75 st.Dlaczego? Bo jest takie zjawisko jak np punkt rosy albo też kondensacja-czyli coś co powoduje korozję i uszkodzenie kotła nieprzystosowanego do zbyt niskich temp. powrotu.

W tym roku w okolicach Łodzi drzewo jest bardzo drogie. Nie wiem, czy się nie skończy na tym, że kupię porąbane za 150 zl/m przestrzenny. Zgroza...ale nie mam żadnych dojść....

Pozdrawiam

Tommco

PS. Co do gatunków to najlepszy jest grab, potem dąb itd.

Witam po małej hibernacji :)

U mnie tez kiepsko z drzewem, jak do tej pory udało mi sie kupić brzozę po 91zł za m3, po 80zł za mP z przywozem i rżnięciem i po 115 full service t/z dodatkowo połupane

razem jakieś 25mP, będzie na dwie mroźne zimy.

...układ CO za wymiennikiem rozrrzał się do 70 st. !! :o (chyba nieźle) i o dziwo po kilku godzinach .... belka zasilająca rodzielacza podłogówki gorąca (temp na dotyk zbliżona do temp zasilania - nie wiem dlaczego?) temp belki powrotnej ok. 15-20 st (to chyba nie za dobrze - wydaje mi się za niska!!). Ale całe ciepło przez "mieszacz" wali prosto na dół na powrót. Można by stwierdzić że zawór sie zamknął bo ma za wysoką temperaturę i wszystko idzie w powrót. Niepokoi mnie to bo takie będą parametry pracy układu (ok. 70 st) a powroty z podłogówki zimne!

Obawiam sie że podłogówka nie działa!!!! :evil:

I tak to zrozumiałem...

Ad. 1,2,3 - pytaj fachowców. Nie musimy gadać.

...niedopasowanie temperatur i w dodatku oporów przepływu... Dlatego musisz pomieszać, a może i popompować. Słuchaj hydraulików...

Wlowik-zawór 3-d do podłogówki działa cały czas ,ale albo w układzie podłogówki albo (przez krótki czas) w układzie kotła i podłogówki (dobiera sobie gorącą wodę).Jeśli na zaworze pojawi sie temp. np 50 st (jest to regulowalne) to zamyka sie układ kotłowy i "kręci" znów sama podłogówka

Co do za dużego kotła-bzdura totalna-kocioł może produkowac temp. 90 st ,a od tego żeby odpowiednio dopuścić ją do podłogówki jest automatyka (np właśnie rtl). I jeszcze jedno jeśli kocioł jest niekondensacyjny to temp powrotu musi mieć okresloną (dość wysoką )wartość w związku z czym musi on "wyciągać". te 70-75 st.Dlaczego? Bo jest takie zjawisko jak np punkt rosy albo też kondensacja-czyli coś co powoduje korozję i uszkodzenie kotła nieprzystosowanego do zbyt niskich temp. powrotu.

A czy Ja napisałem coś innego ?

Za mały kocioł też może być wysokotemperaturowy. 8)

Niedopasowanie zasilania do odbioru powoduje przedstawione przez Ciebie problemy, i dlatego konieczna ta cała "mieszalnia", z którą jak widać nie mniej problemów.

1. wlowik. Ja jestem instalatorem i dlatego nie próbuję doradzać jak i jakie używać farmaceutyki. :wink:

... woda płynie po najmniejszej linii oporu, cóż fizyka jest nauką ścisłą

Cieszę się. Ale herbatę pijesz ? I które piwo jest dobre też wiesz ?

To tak jak ja z instalacjami... Nie znam się, ale używam. :wink:

I w dodatku namawiam do myślenia... "cóż, fizyka jest nauką ścisłą".

:D