startom 13.04.2005 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 Cześć.Mam prośbe o pomoc.Będę instalował Turbokominek 18kW i chciałbym dołożyć do niego akumulator ciepła - myślę o pojemności od 600 do 1000..Ktoś może używa takiego rozwiązania?Jak jest włączony w obwód grzania taki bufor?Mile widziane były by także namiary na producentów takich zbiorników.Dzięki za pmoc.startom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciapek 13.04.2005 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 Tu numer 57 może coś na temat drzewa do kominka ,za ile gdzie i jakie w tym roku ,bo ja zaczynam sie już rozglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 13.04.2005 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 W tym roku w okolicach Łodzi drzewo jest bardzo drogie. Nie wiem, czy się nie skończy na tym, że kupię porąbane za 150 zl/m przestrzenny. Zgroza...ale nie mam żadnych dojść.... Pozdrawiam Tommco PS. Co do gatunków to najlepszy jest grab, potem dąb itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom_Poznan 13.04.2005 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 wlowik gdybym mógł Cię poprosić odpowiedz na moje pytanie powyżej tzn. 1. ?2. ? a szególnie 3. ? i wtedy będziemy mogli pogadać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 13.04.2005 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 1. wlowik. Ja jestem instalatorem i dlatego nie próbuję doradzać jak i jakie używać farmaceutyki. 2. tom. Zawór trójdrogowy powinien być z napędem dlatego żeby czujnik temperatury który znajduje się za pompą mógł dać sygnał do automatyki kotła która z kolei steruje napędem zaworu otwierając go lub zamykając żeby utrzymać zadaną temperaturę zasilania podłogówki. w przypadku dużego spadku temperatury zewnętrznej musisz iść do kotłowni i przestawić zawór i nigdy nie będziesz wiedział co z tego wyjdzie 3. Zawory trójdrogowe dzielimy na mieszające i rozdzielające. Zawory mieszające przy całkowitym otwarciu puszczają wodę na wprost (u Ciebie) całkowicie zamknięty puszcza wodę na bocznik, w pozycjach pośrednich część idzie do układu podłogowego część wraca do kotła. Analogicznie zawór przełączający nie działa pośrednio. 4. w Twoim przypadku trudno określić jak będzie ta woda płynąć zależy od wielu czynników może być tak że w ogóle nie popłynie bo: hipotetycznie są otwarte wszystkie zawory na grzejnikach i tam są mniejsze opory przepływu niż w podłogówce a to jak w życiu, woda płynie po najmniejszej linii oporu, cóż fizyka jest nauką ścisłą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 13.04.2005 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 wlowik dobrze piszesz że się nie znasz. po to jest pompa w układzie podłogowym żeby równomiernie przenosić ciepło w układzie ... ...zawory czterodrogowe służą do podnoszenia temperatury powrotu Sory, ale jakie ciepło ma przenosić, jeśli termostat zaworu trójdrogowego zamyka przepływ ? Tak to wyglądało z opisu Toma, ale jak widzę On sam nie wie co tam ma i jak to działa... Może więc nie jest tak jak napisał... Podnosząc temperaturę powrotu obniża się temperaturę zasilania, czyż nie ? A o to chyba chodziło ? Tom - (bez urazy) ale tak sprawa wygląda. To niedopasowanie temperatur i w dodatku oporów przepływu... Dlatego musisz pomieszać, a może i popompować. Słuchaj hydraulików, ale rozumu nie trać. Ja jestem farmaceutą, więc muszę posługiwać się logiką, a nie "wiedzą tajemną" o RTL-ach. Wlowik-zawór 3-d do podłogówki działa cały czas ,ale albo w układzie podłogówki albo (przez krótki czas) w układzie kotła i podłogówki (dobiera sobie gorącą wodę).Jeśli na zaworze pojawi sie temp. np 50 st (jest to regulowalne) to zamyka sie układ kotłowy i "kręci" znów sama podłogówka Co do za dużego kotła-bzdura totalna-kocioł może produkowac temp. 90 st ,a od tego żeby odpowiednio dopuścić ją do podłogówki jest automatyka (np właśnie rtl). I jeszcze jedno jeśli kocioł jest niekondensacyjny to temp powrotu musi mieć okresloną (dość wysoką )wartość w związku z czym musi on "wyciągać". te 70-75 st.Dlaczego? Bo jest takie zjawisko jak np punkt rosy albo też kondensacja-czyli coś co powoduje korozję i uszkodzenie kotła nieprzystosowanego do zbyt niskich temp. powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.04.2005 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 W tym roku w okolicach Łodzi drzewo jest bardzo drogie. Nie wiem, czy się nie skończy na tym, że kupię porąbane za 150 zl/m przestrzenny. Zgroza...ale nie mam żadnych dojść.... Pozdrawiam Tommco PS. Co do gatunków to najlepszy jest grab, potem dąb itd. Witam po małej hibernacji U mnie tez kiepsko z drzewem, jak do tej pory udało mi sie kupić brzozę po 91zł za m3, po 80zł za mP z przywozem i rżnięciem i po 115 full service t/z dodatkowo połupane razem jakieś 25mP, będzie na dwie mroźne zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 13.04.2005 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 No to widzę, że wcale nie kiepsko...ceny bardzo miłe. Pozdrowienia XanX Tommco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 13.04.2005 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 ...układ CO za wymiennikiem rozrrzał się do 70 st. !! (chyba nieźle) i o dziwo po kilku godzinach .... belka zasilająca rodzielacza podłogówki gorąca (temp na dotyk zbliżona do temp zasilania - nie wiem dlaczego?) temp belki powrotnej ok. 15-20 st (to chyba nie za dobrze - wydaje mi się za niska!!). Ale całe ciepło przez "mieszacz" wali prosto na dół na powrót. Można by stwierdzić że zawór sie zamknął bo ma za wysoką temperaturę i wszystko idzie w powrót. Niepokoi mnie to bo takie będą parametry pracy układu (ok. 70 st) a powroty z podłogówki zimne! Obawiam sie że podłogówka nie działa!!!! I tak to zrozumiałem... Ad. 1,2,3 - pytaj fachowców. Nie musimy gadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 13.04.2005 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 ...niedopasowanie temperatur i w dodatku oporów przepływu... Dlatego musisz pomieszać, a może i popompować. Słuchaj hydraulików... Wlowik-zawór 3-d do podłogówki działa cały czas ,ale albo w układzie podłogówki albo (przez krótki czas) w układzie kotła i podłogówki (dobiera sobie gorącą wodę).Jeśli na zaworze pojawi sie temp. np 50 st (jest to regulowalne) to zamyka sie układ kotłowy i "kręci" znów sama podłogówka Co do za dużego kotła-bzdura totalna-kocioł może produkowac temp. 90 st ,a od tego żeby odpowiednio dopuścić ją do podłogówki jest automatyka (np właśnie rtl). I jeszcze jedno jeśli kocioł jest niekondensacyjny to temp powrotu musi mieć okresloną (dość wysoką )wartość w związku z czym musi on "wyciągać". te 70-75 st.Dlaczego? Bo jest takie zjawisko jak np punkt rosy albo też kondensacja-czyli coś co powoduje korozję i uszkodzenie kotła nieprzystosowanego do zbyt niskich temp. powrotu. A czy Ja napisałem coś innego ? Za mały kocioł też może być wysokotemperaturowy. Niedopasowanie zasilania do odbioru powoduje przedstawione przez Ciebie problemy, i dlatego konieczna ta cała "mieszalnia", z którą jak widać nie mniej problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 13.04.2005 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 1. wlowik. Ja jestem instalatorem i dlatego nie próbuję doradzać jak i jakie używać farmaceutyki. ... woda płynie po najmniejszej linii oporu, cóż fizyka jest nauką ścisłą Cieszę się. Ale herbatę pijesz ? I które piwo jest dobre też wiesz ? To tak jak ja z instalacjami... Nie znam się, ale używam. I w dodatku namawiam do myślenia... "cóż, fizyka jest nauką ścisłą". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 14.04.2005 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 herbatę i nie tylko. ale co później z tą głową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 14.04.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 herbatę i nie tylko. ale co później z tą głową staje się wysokotemperaturowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 14.04.2005 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 Szczególnie po czymś takim http://userpage.fu-berlin.de/~eefje/Onze%20site/absynth.JPG Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 14.04.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 auauaua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 14.04.2005 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 Majka, a ja polecam klientom ogrzewanie niskotemperaturowe jako najlepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom_Poznan 18.04.2005 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 Panowie chyba zakończę mój wątek podłogówki! Wielkie dzięki za Wasze opinie Najbardziej skłaniam sie do rad 1950 - zawór trójdrogowy z napędem + pompa Mam nadzieję że nikogo nie uraziłem a jeżeli tak to przepraszam! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 18.04.2005 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 Tomasz, no coś Ty i nie opuszczaj naszego klubu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom_Poznan 18.04.2005 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 Dobre Majka !! Nie odszedłbym tak szybko (ze wzgl na Ciebie ) a nade wszystko musiałbym wylecieć z KLUBU!! Pozdrawiam (nie ostatni raz ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 18.04.2005 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 Ale wpływy mają sekretarki, ho, ho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts