Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym

Tommco

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1950 Ale jesteś pewny, że to się traktuje jak kominek, a nie jak kocioł na paliwo stałe...chociaż wtedy potrzebne są inne normy, co do pomieszczenia...mhhh...swoją drogą ciekawe jak to jest...?

Pozdrawiam

T.

PS. A Makroterm może miał już podobną sprawę i są zorientowani. W każdym razie możesz spróbować. Kiedyś z jakimś problemem zadzwoniłem do Krakowa i byli tam bardzo pomocni i gadali do rzeczy...

To rozumiem że dokładać mogę do kominka z pomieszczenia gospodarczego a od strony czystego salonu cieszyć się ciepłem i widokiem palącego ognia ? EXTRA !!! Ale czy taki kominek może być z płaszczem i czy z tego pomieszczenia gospodarczego (4m2) nie zrobi mi sauny ?

Bardzo mnie ten wątek o kominkach wciąga, tylko nie wiem czy podpowiecie mi troszkę gdyż nie należę do Waszego elitarnego klubu ( może nieśmiało poproszę Prezesa o kartę członkowską) Jeszcze niedawno myślałem że swój wymażony domek który niedługo zamierzam zbudować będę ogrzewał piecami akumulacyjnymi i kominkiem z DGP (powierzchnia niewielka bo tylko 105 m2.) ale zerknąłem na Waszą stronę i pomysł z płaszczem zainteresował mnie bardziej. Koncepcję mam taką aby kominak przenieść z salonu do hallu otwartego na pokój dzienny i jadalnie po to aby sąsiadował on z niedużym pom. gospodarczym. Zakładając że byłby dwustronny obsługa odbywała by się z pomieszczenia gosp. i w ten sposób ( chyba) miałbym czysto w salonie. Jako drugie żródło ciepła chciałem wpiąć piecyk elektryczny ( może 10 kW wystarczy) który pracując w czasie II taryfy miałby zadanie wspomagać i czuwać nad zamarznięciem wody w instalacji. Jak Wam się wydaje czy pomysł warty realizacji? Czy kominek dwustronny jest lepszy od ,,normalnego,,? Czy piecyk 10 kW podtrzymujący w II taryfie wystarczy ? (brak GZ) Czy lepsza podłgówka czy norm. kaloryfery ? Czy to wszystko działa bezobsługowo czy ciągle trzeba kontrolować temperaturę ? Ile Waszym zdaniem kosztuje zrealizowanie takiego pomysłu ? Jeżeli chcielibyście mi pomóc to za wszelkie uwagi i sugestie z góry dziękuję.

Witam

Właśnie wystartowałem z budową i proszę o przyjecie do klubu. Oczywiście w projekcie mam kominek z płaszczem wodnym. Mam oferte od instalatora na taki wariant:

Kotłownia gazowa

1. Kocioł Vaillant VUI 282-7 Aquaplus - 5900 ( turbo )

2. Regulator pokojowy VRT 390 392

3. Moduł 1/5 175

4. Zest do podłączenia cyrkulacji 595

5. Czopuch pow-spal 784

6. Wkład kominowy 740

7. Zawory kul,filtry,odpowietrzniki 200

8. Mat. instalacyjne miedź 140

9. Montaz kotła i wkładu kom. 570

Kominek z Płaszczem wodnym

1. Termokominek Lazar 18 z szyba panor. 4100

2. Zestaw pompowy 1160

3. Naczynie wzbiorcze stal z pływ. 290

4. Raegulator jednoobiegowy 348

5. Przewód kominowy 225

6. Separator powietrza 140

7. Materiały inst. miedź 540

8. Robocizna 350

Instalacja grzejnikowa

Generalnie oparta na grzejnikach Radson dla po 120m2 10.000 pln

Kominek moze bedzie grzał również CWU.

Proszę o ocenę czy to dobry zestaw i co sadzicie o samym kominku Lazar i cenach na to wszystko

• 4 weeks później...