Gość 1950 15.05.2005 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 nic nie zrobisz, chyba że urzędnik się nie zna. ale na to bym nie liczył.Makroterm też nic nie pomoże. nie zmienią prawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 15.05.2005 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 1950 Ale jesteś pewny, że to się traktuje jak kominek, a nie jak kocioł na paliwo stałe...chociaż wtedy potrzebne są inne normy, co do pomieszczenia...mhhh...swoją drogą ciekawe jak to jest...? Pozdrawiam T. PS. A Makroterm może miał już podobną sprawę i są zorientowani. W każdym razie możesz spróbować. Kiedyś z jakimś problemem zadzwoniłem do Krakowa i byli tam bardzo pomocni i gadali do rzeczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 15.05.2005 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 jestem pewien! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 16.05.2005 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 1950 No to jak jesteś pewien, to już nie będę się wymądrzał. W takim razie dobrze, że równolegle zdecydowałem się na olej... Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 22.05.2005 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2005 Czy ktoś z was może mi przesłać schemat waszej kotłowni jeśli ktoś ma opartej na:1. Kominek z płaszczem wodnym2. Piec gazowy3. Grzejniki + podłogówka4. Zasobnik CWU Będe organizować kotłownię...ale na pewno byłby łatwiej się na czymś oprzeć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 22.05.2005 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2005 http://www.makroterm.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sobotka 24.05.2005 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 szukam fachowca do wykonania podłogówki i kominka z płaszczem wodnym okolice tarczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 25.05.2005 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 A może tytaj wyjaśni mi ktoś jak wygląda kominek dwustronny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 25.05.2005 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 kominek dwustronny http://www.makroterm.pl/img/Kominek1.jpgto taki gdzie patrzysz przez szybke i z dwóch stron /np. od strony salonu i kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 25.05.2005 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 To rozumiem że dokładać mogę do kominka z pomieszczenia gospodarczego a od strony czystego salonu cieszyć się ciepłem i widokiem palącego ognia ? EXTRA !!! Ale czy taki kominek może być z płaszczem i czy z tego pomieszczenia gospodarczego (4m2) nie zrobi mi sauny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 25.05.2005 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 Przedstawiony przez Majkę kominek jest z płaszczem wodnym. Jeśli chodzi o saunę to jest to prawdopodobne. Chociaż kominki z płaszczem wodnym mniej nagrzewają bezpośrednio pomieszczenie, w którym się znajdują. Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 26.05.2005 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2005 Bardzo mnie ten wątek o kominkach wciąga, tylko nie wiem czy podpowiecie mi troszkę gdyż nie należę do Waszego elitarnego klubu ( może nieśmiało poproszę Prezesa o kartę członkowską) Jeszcze niedawno myślałem że swój wymażony domek który niedługo zamierzam zbudować będę ogrzewał piecami akumulacyjnymi i kominkiem z DGP (powierzchnia niewielka bo tylko 105 m2.) ale zerknąłem na Waszą stronę i pomysł z płaszczem zainteresował mnie bardziej. Koncepcję mam taką aby kominak przenieść z salonu do hallu otwartego na pokój dzienny i jadalnie po to aby sąsiadował on z niedużym pom. gospodarczym. Zakładając że byłby dwustronny obsługa odbywała by się z pomieszczenia gosp. i w ten sposób ( chyba) miałbym czysto w salonie. Jako drugie żródło ciepła chciałem wpiąć piecyk elektryczny ( może 10 kW wystarczy) który pracując w czasie II taryfy miałby zadanie wspomagać i czuwać nad zamarznięciem wody w instalacji. Jak Wam się wydaje czy pomysł warty realizacji? Czy kominek dwustronny jest lepszy od ,,normalnego,,? Czy piecyk 10 kW podtrzymujący w II taryfie wystarczy ? (brak GZ) Czy lepsza podłgówka czy norm. kaloryfery ? Czy to wszystko działa bezobsługowo czy ciągle trzeba kontrolować temperaturę ? Ile Waszym zdaniem kosztuje zrealizowanie takiego pomysłu ? Jeżeli chcielibyście mi pomóc to za wszelkie uwagi i sugestie z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 27.05.2005 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 AxLe Witaj w klubie... Jeśli chodzi o bezobsługowość, to nie jest najgorzej. Jak masz suche drewno, to tylko dorzucasz...i tyle. Na reszcie się nie zna, ale wiem z praktyki, że kominek z płaszczem to dobry pomysł Pozdrawiam T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 27.05.2005 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 A...jeszcze...od salonu i tak będziesz musiał czyścić szybę...a poza tym, czy będzie się chciało wychodzić do pomieszczenie gospodarczego za każdym razem??? Pozdrawiam T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 27.05.2005 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 Z tym nie będzie problemu gdyż wejście do tego pomieszczenia jest z przedsionka. Jeżeli znajdziesz ( lub znajdziecie ) czas to zerknij tutaj http://www.apa-domy.com.pl/main.php?sh=864 projekt nazywa się Zakątek, a ja chcę przenieść kominek z salonu na ścianę do hallu graniczącą z tym pom. gosp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 27.05.2005 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 No i oczywiście dziękuję za przyjęcie do Waszego klubu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 28.05.2005 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2005 AxLe Przetworów, albo kartofli na zimę w spiżarni nie będziesz mógł na 100% trzymać Nie wiem, czy tam rzeczywiście sauny nie będzie...a może to jakiś pomysł. Sauna jest bardzo przyjemna Polecam! T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jotbe01 31.05.2005 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 WitamWłaśnie wystartowałem z budową i proszę o przyjecie do klubu. Oczywiście w projekcie mam kominek z płaszczem wodnym. Mam oferte od instalatora na taki wariant: Kotłownia gazowa1. Kocioł Vaillant VUI 282-7 Aquaplus - 5900 ( turbo )2. Regulator pokojowy VRT 390 3923. Moduł 1/5 1754. Zest do podłączenia cyrkulacji 5955. Czopuch pow-spal 7846. Wkład kominowy 7407. Zawory kul,filtry,odpowietrzniki 2008. Mat. instalacyjne miedź 1409. Montaz kotła i wkładu kom. 570 Kominek z Płaszczem wodnym1. Termokominek Lazar 18 z szyba panor. 41002. Zestaw pompowy 11603. Naczynie wzbiorcze stal z pływ. 2904. Raegulator jednoobiegowy 3485. Przewód kominowy 2256. Separator powietrza 1407. Materiały inst. miedź 5408. Robocizna 350 Instalacja grzejnikowaGeneralnie oparta na grzejnikach Radson dla po 120m2 10.000 pln Kominek moze bedzie grzał również CWU. Proszę o ocenę czy to dobry zestaw i co sadzicie o samym kominku Lazar i cenach na to wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 01.06.2005 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Wydaje mi się, że gdzieś Ci ukryli koszty robocizny..bo jeśli by były takie małe to gratuluję Z resztą już wypadłem z obiegu... Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
multigad 25.06.2005 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 To jest rozumiem cennik samej instalacji z wkładem, bez samego kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts