rafal9 23.09.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 A czy ma ktoś może jakieś kalkulacje po jakim czasie zwróci się taki płaszcz wodny przy założeniu ogrzewania kotłem gazowym? przy takim założeniu nigdy się nie zwróci a tak serio, to ja załozyłam, że lubię palić w kominku, a skoro w nim palę to niech przy okazji grzeją się grzejniki Dlaczego nigdy się nie zwróci? Załóżmy, że płaszcz kosztuje 5 tys zł. (różnica w cenie kominka z płaszczem i bez płaszcza). Roczny koszt ogrzewania gazem bez kominka np. 3 tys zł. Z kominkiem np. 2 tys. zł. Czyli po ok. 5 latach zwraca się koszt płaszcza. Jak to wygląda w praktyce? Jakie są oszczędności na ogrzewaniu przy kominku z płaszczem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 23.09.2005 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 A czy ma ktoś może jakieś kalkulacje po jakim czasie zwróci się taki płaszcz wodny przy założeniu ogrzewania kotłem gazowym? przy takim założeniu nigdy się nie zwróci a tak serio, to ja załozyłam, że lubię palić w kominku, a skoro w nim palę to niech przy okazji grzeją się grzejniki Dlaczego nigdy się nie zwróci? sorry, mam wisielczy humor napisałeś, że zakładasz ogrzewanie gazowe, co oznacza, kominek z płaszczem jest tylko meblem w Twoim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 23.09.2005 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 a tak serio, to ja załozyłam, że lubię palić w kominku, a skoro w nim palę to niech przy okazji grzeją się grzejniki Ja dokładnie z takiego samego założenia wyszedłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 23.09.2005 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 a tak serio, to ja załozyłam, że lubię palić w kominku, a skoro w nim palę to niech przy okazji grzeją się grzejniki Ja dokładnie z takiego samego założenia wyszedłem... Ok, argument w miarę rozsądny, ale jeżeli ten płaszcz ma się zwrócić po 50 latach to chyba lepiej sam wkład kominkowy bez płaszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBialezyn 23.09.2005 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Witam, no to możecie mnie zapisać.... Od kilkku dni mam podłączoną Lechmę 15kW. Na razie jeszcze nie obudowaną. Jest oczywiście w układzie otwartym, połączoną przez wymiennik z resztą instalacji.Wkrótce postaram się napisać coś więcej (po pierwszych doświadczeniach)... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc123 23.09.2005 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Stasiek, umieść naczynie wzbiorcze nad kominkiem w obudowie, bedzie bezpieczniej Czyli dokładniej nad piecem na paliwo stałe, ale z tego co wiem naczynie musi być ponad najwyższym punktem instalacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 23.09.2005 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Stasiek, umieść naczynie wzbiorcze nad kominkiem w obudowie, bedzie bezpieczniej Czyli dokładniej nad piecem na paliwo stałe, ale z tego co wiem naczynie musi być ponad najwyższym punktem instalacji... twoja instalacja to kominek i wymiennik ciepła. Grzejniki i kocioł to druga instalacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc123 23.09.2005 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Stasiek, umieść naczynie wzbiorcze nad kominkiem w obudowie, bedzie bezpieczniej Czyli dokładniej nad piecem na paliwo stałe, ale z tego co wiem naczynie musi być ponad najwyższym punktem instalacji... twoja instalacja to kominek i wymiennik ciepła. Grzejniki i kocioł to druga instalacja Inaczej - moja instalacja to kocioł na paliwo stałe, zasobnik ciepłej wody 120l z dodatkową możliwością grzania grzałką elektryczną i grzejniki+podłogówka (wszystko na rozdzielaczach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 23.09.2005 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 to dawaj na szafie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciapek 23.09.2005 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Mam 2 zawory zwrotne .mimo to i tak przedostaje sie ta woda .Instalator sugeruje o zainstalowanie zaworu 3 drogowego,ale wpierw chcę poznać jak to jest u Was.Wiech To ja nie wiem ja mam bez zaworu bo teraz i tak sie go nie da zamontować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loop 24.09.2005 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 Witajcie kominkowcy wodni.Dzisiaj w Makrotermie wymieniałem uszczelkę. Kupiłem kiedyś taki zestaw z klejem w tubce. A tu okazuje się, że uszczelka w makrotermie na silikonie - zobaczymy jak zapale w kominku czy będzie ok. Ale się namordowałem z usunięciem tego silikonu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groy 26.09.2005 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 Witam. Mam pytanie, do Was, uzytkowników. Pytanie trochę odważne, patrząc na temat główny, będę wdzięczny za odpowiedź. Jakie są wady kominka z płaszczem wodnym? dziękujęgroy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 26.09.2005 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 Witam. Mam pytanie, do Was, uzytkowników. Pytanie trochę odważne, patrząc na temat główny, będę wdzięczny za odpowiedź. Jakie są wady kominka z płaszczem wodnym? dziękuję groy trzeba dokładac drewna a tak serio, to: instalacja jest troche bardziej skomplikowana i należy do niej zaglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groy 26.09.2005 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 trzeba dokładac drewna a tak serio, to: instalacja jest troche bardziej skomplikowana i należy do niej zaglądać Dziękuje. Przed 5 minutami rozmawilaem z "fachowcem". Powiedział, że kominek z płaszczem wodnym jest inaczej interpretowany przez nasze prawo budowlane i jako taki musi znajdowac się w osobnym pomieszczeniu, w kotłowni, nie salonie. Proszę o komentarz groy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 26.09.2005 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 dobrze, że napisałeś, że rozmawiałes z "fachowcem" Kominek mam w salonie, dom odebrany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciapek 26.09.2005 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 Cosik mnie sie wydaje ,że ten twój "fachowiec "sie zna na kominkach tak jak ja na samolotach Oby Ci tego kominka nie podłaczał.Mój stoi w kuchni i jest wszystko ok legalne.Odebrane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groy 27.09.2005 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Jeszcze jedno, jesli moge, czy kominek z płaszczem wodnym potrzebuje więcej drzewa do utrzymania temperatury niż system np Tarnava + DGP?Może wręcz przeciwnie?Może inaczej, który z systemów jest bardziej wydajny, zakładając porównalną moc wkładów i tą samą ilość drzewa? Dziękujęgroy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 27.09.2005 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 na to pytanie trudniej odpowiedzieć, ponieważ każdy z nas ma tylko jeden rodzaj kominka. Zanim rozgrzejesz grzejniki, zużyjesz więcej drewna, ale za to potem, one dłużej trzymają ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
startom 27.09.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Cześć.Mam ptyanko do użytkowników Turbokominka: Czy ktoś może "bawił" się ustawieniami pieca w sterowniku i znalazł opytmalne parametry ustawień?Optymalne - mam namyśli aby przy określonej dawce paliwa działał jak najdłuzej.Użytkuję 18-tkę od tygodnia na ustawieniach fabrycznych i zauważyłem,że kominek raczej pracuje na wyższych temperaturach niż jest zadana w starowniku - może tak ma być?Nie wiem.Prośba o pmoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciapek 27.09.2005 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Zawsze będzie troche więcej .Ja mam troche inaczej poustawiane ale teraz nie pamiętam musiałbym zajrzeć do kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts