Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym

Tommco

Recommended Posts

A czy ma ktoś może jakieś kalkulacje po jakim czasie zwróci się taki płaszcz wodny przy założeniu ogrzewania kotłem gazowym?

przy takim założeniu nigdy się nie zwróci 8) :lol:

a tak serio, to ja załozyłam, że lubię palić w kominku, a skoro w nim palę to niech przy okazji grzeją się grzejniki :wink:

Dlaczego nigdy się nie zwróci?

Załóżmy, że płaszcz kosztuje 5 tys zł. (różnica w cenie kominka z płaszczem i bez płaszcza).

Roczny koszt ogrzewania gazem bez kominka np. 3 tys zł.

Z kominkiem np. 2 tys. zł.

Czyli po ok. 5 latach zwraca się koszt płaszcza.

Jak to wygląda w praktyce? Jakie są oszczędności na ogrzewaniu przy kominku z płaszczem?

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A czy ma ktoś może jakieś kalkulacje po jakim czasie zwróci się taki płaszcz wodny przy założeniu ogrzewania kotłem gazowym?

przy takim założeniu nigdy się nie zwróci 8) :lol:

a tak serio, to ja załozyłam, że lubię palić w kominku, a skoro w nim palę to niech przy okazji grzeją się grzejniki :wink:

Dlaczego nigdy się nie zwróci?

sorry, mam wisielczy humor :D napisałeś, że zakładasz ogrzewanie gazowe, co oznacza, kominek z płaszczem jest tylko meblem w Twoim domu. :wink:

Ja dokładnie z takiego samego założenia wyszedłem...

Ok, argument w miarę rozsądny, ale jeżeli ten płaszcz ma się zwrócić po 50 latach to chyba lepiej sam wkład kominkowy bez płaszcza.

Witam,

no to możecie mnie zapisać....

Od kilkku dni mam podłączoną Lechmę 15kW. Na razie jeszcze nie obudowaną. Jest oczywiście w układzie otwartym, połączoną przez wymiennik z resztą instalacji.

Wkrótce postaram się napisać coś więcej (po pierwszych doświadczeniach)...

Pozdrawiam

Gość Gosc123

Stasiek, umieść naczynie wzbiorcze nad kominkiem w obudowie, bedzie bezpieczniej

Czyli dokładniej nad piecem na paliwo stałe, ale z tego co wiem naczynie musi być ponad najwyższym punktem instalacji...

Stasiek, umieść naczynie wzbiorcze nad kominkiem w obudowie, bedzie bezpieczniej

Czyli dokładniej nad piecem na paliwo stałe, ale z tego co wiem naczynie musi być ponad najwyższym punktem instalacji...

twoja instalacja to kominek i wymiennik ciepła. Grzejniki i kocioł to druga instalacja 8) :wink:

Gość Gosc123

twoja instalacja to kominek i wymiennik ciepła. Grzejniki i kocioł to druga instalacja 8) :wink:

Inaczej - moja instalacja to kocioł na paliwo stałe, zasobnik ciepłej wody 120l z dodatkową możliwością grzania grzałką elektryczną i grzejniki+podłogówka (wszystko na rozdzielaczach).

Witam.

Mam pytanie, do Was, uzytkowników. Pytanie trochę odważne, patrząc na temat główny, będę wdzięczny za odpowiedź.

Jakie są wady kominka z płaszczem wodnym?

dziękuję

groy

trzeba dokładac drewna 8)

a tak serio, to: instalacja jest troche bardziej skomplikowana i należy do niej zaglądać 8)

trzeba dokładac drewna 8)

a tak serio, to: instalacja jest troche bardziej skomplikowana i należy do niej zaglądać 8)

Dziękuje.

Przed 5 minutami rozmawilaem z "fachowcem". Powiedział, że kominek z płaszczem wodnym jest inaczej interpretowany przez nasze prawo budowlane i jako taki musi znajdowac się w osobnym pomieszczeniu, w kotłowni, nie salonie.

Proszę o komentarz

groy

Jeszcze jedno, jesli moge, czy kominek z płaszczem wodnym potrzebuje więcej drzewa do utrzymania temperatury niż system np Tarnava + DGP?

Może wręcz przeciwnie?

Może inaczej, który z systemów jest bardziej wydajny, zakładając porównalną moc wkładów i tą samą ilość drzewa?

Dziękuję

groy

Cześć.

Mam ptyanko do użytkowników Turbokominka: Czy ktoś może "bawił" się ustawieniami pieca w sterowniku i znalazł opytmalne parametry ustawień?Optymalne - mam namyśli aby przy określonej dawce paliwa działał jak najdłuzej.Użytkuję 18-tkę od tygodnia na ustawieniach fabrycznych i zauważyłem,że kominek raczej pracuje na wyższych temperaturach niż jest zadana w starowniku - może tak ma być?Nie wiem.

Prośba o pmoc.