MarcinBialezyn 16.10.2005 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Zośka, z równoległym wykorzystaniem energii do CWU, grzejników oraz podłogówki nie będzie problemu - tu zawsze medium jest gorąca woda, natomiast kominek z płaszczem nie generuje zbyt dużo ciepłego powietrza, bowiem większość energii trafia do wody oraz jest emitowana przez szybę i dlatego w takim przypadku ogrzewanie pokoi na górze gorącym powietrzem będzie niemożliwe. Tym razem nie upieczesz na jednym ogniu dwóch pieczeni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 16.10.2005 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Marcin, dziekuje bardzo . Tego sie wlasnie obawialam.. Rozumiem, ze jest to wyzwanie dla konstruktorow kominkow i systemow grzewczych - A czy jest Ktos wsrod was kto ma ogrzewanie kominkowe jako jedyne zrodlo ciepla - tylko z CWU dogrzewana latem innym zrodlem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 17.10.2005 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Witam .Zochna wydaje mi sie że to jest bez sensu co zamierzasz zrobic ,a mianowicie dół domu z kominka w podłogówke lub grzejniki a góra domu poprzez nawiew ciepłego powietrza wymuszony lub samoistny.Staram się zrozumieć dlaczego chcesz tak zrobić ale nie mogę wpaść na żaden pomysł.Jedyne co mi przychodzi do głowy to że góra domu będzie bez grzejników. Na forum chyba są osoby które mają tylko ogrzewanie kominkiem(ale są w mniejszości).Większość ma dodatkowe żródło ogrzewania (gaz,olej,prąd)Ponieważ zostaje problem w lecie z CWU(można solary ale to kosztuje).Pozdrawiam Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 17.10.2005 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Miałem przygode z moim kominkiem Makroterm.Czasami żeby zaoszczędzić na ilości drzewa wyłączam nadmuch kominka przymykając jednocześnie szyber.Zona idąc spać wyłączyła mi centralkę zamiast nadmuchu powietrza.Ponieważ śpimy na górze a kominek jest na dole nie słyszałem w nocy alarmu zagotowania wody.Zagotowana woda wylała się na zewnątrz domu poprzez naczynie wzbiorcze a jednocześnie dopłyneła zimna do układu.Rano zorientowałem się po temp. na płaszczu wodnym i grzejnikach które były zimne.Kiedy włączyłem centralkę było ponad 80 stopni,ale zaraz zaczeła się obniżac jak się włączyly pompy od CO i CWU.Przynajmniej wiem że wszystko zadziałało jak potrzeba.Pozdrawiam Wiech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 17.10.2005 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Witam .Zochna wydaje mi sie że to jest bez sensu co zamierzasz zrobic ,a mianowicie dół domu z kominka w podłogówke lub grzejniki a góra domu poprzez nawiew ciepłego powietrza wymuszony lub samoistny.Staram się zrozumieć dlaczego chcesz tak zrobić ale nie mogę wpaść na żaden pomysł.Jedyne co mi przychodzi do głowy to że góra domu będzie bez grzejników. Na forum chyba są osoby które mają tylko ogrzewanie kominkiem(ale są w mniejszości).Większość ma dodatkowe żródło ogrzewania (gaz,olej,prąd)Ponieważ zostaje problem w lecie z CWU(można solary ale to kosztuje).Pozdrawiam Wiech Wiech - dzieki. Jeszcze nic nie zamierzam - na razie kombinuje. Sytuacje mam taka - gazu ziemnego brak ( za 10 lat moze..), wg war zagosp opalanie tylko drewnem (park krajobrazowy ), prad - poki co - tymczasowy/budowlany , rozbudowa transformatora wg ZE za 2-3 lata - jak im sie bedzie oplacalo.. Kominek bedzie tak czy inaczej - takze chcialabym maksymalnie wykorzystac jako zrodlo ciepla , no i rzeczywiscie grzejnikow chcialam uniknac - ze wzgledow "estetycznych". Najprosciej byloby przez nawiew cieplego powietrza - ale to mi nie rozwiazuje wody.. Dlatego tak kombinuje ... pzdr Zoska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 17.10.2005 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Zochna a jaki masz duży dom do ogrzania.Jeżeli nie planujesz na górze grzejników ze względów estet. to może tak samo podłogówka albo ścienne.Jaki masz przydział mocy energetycznej? Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 17.10.2005 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Zochna a jaki masz duży dom do ogrzania.Jeżeli nie planujesz na górze grzejników ze względów estet. to może tak samo podłogówka albo ścienne.Jaki masz przydział mocy energetycznej? Wiech okolo 140 m kw - calosc dol + gora. Moc - ...7 kW (wiem..wiem.. Nowy Jork mozna ziluminowac No i jak tu zyc ?? Myslisz ze kominek z plaszczem wodnym (grzejniki lub podlogowka na calosci) plus dogrzewanie wody pradem - rozwiaze sprawe? Moge rozwazac jeszcze gaz butlowy. I nie wiem ktora opcja lepsza i tansza. ech.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciapek 17.10.2005 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Pytanie do WiechaA czemu Ci się woda wylała na podłogę , nie masz podłączonego naczynia do rury ściekowej? Ja mam tak połączone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 17.10.2005 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Zochna a nie myślałaś o kotle na pelety?ekestryka to totalne nieporozumienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 18.10.2005 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Witam.Ciapek napisałem że woda wylała mi się na zewnątrz domu .Zamiast do kanalizy odpływ awaryjny zrobiłem na zewnątrz domu do ziemi .Strat nie mam żadnych ,oprócz wylanej i dolanej wody,ale nie są to wielkie ilości.Pozdrawiam Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 18.10.2005 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Zochna dodatkowe żródło ogrzewania zależy od wielu czynników.Jeżeli podstawowym żródłem zasilania będzie kominek a tylko sporadycznie wyjątkowo bedzie inne, to można sie zastanowić nad elektrycznym .Zaznaczam że musisz mieć w tym przypadku bardzo dobrze ocieplony dom. Wydaje mi się że masz za mały przydział mocy.Natomiast gdy częściej będzie sie korzystać z innego żródła zasilania to ekogroszek,gaz z butli,olej oraz inne.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwekW 18.10.2005 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Od kilku dni kominek Makroterm 18kW juz zainsatlowany i pierwsze palenia już prowadzę - zatem mogę chyba oficjalnie "przystapić" do klubu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitro 20.10.2005 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Witam wszystkich! Mam pytanie odnośnie funkcjonowania kominka z piecem dwufunkcyjnym. Mam juz piec dwufunkcyjny, a chciałbym wykorzystać ciepło z kominka do CO i CWU. Czy wystarczy normalny zasobnik z wężownicą i wymiennik płytowy do CO? I co wtedy ze sterowaniem dopełniania zbiornika, bo po co dolewać gorącą wodę (z pieca) do zasobnika, gdy pali się w kominku. Może jest możliwość zastosowania zaworu trójdrogowego i przełączanie na dopust z pieca lub zimniej wody? Czy ktoś z Was spotkał się z takim rozwiązaniem? PozdrawiamPitro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gospol1 21.10.2005 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 witam wszystkich kominkowcow i turbokominkowcow od dzis jestem posiadaczem turbikominka firmy Makroterm czy szczesliwym to sie okaze ale czytajac te posty dochodze do wniosku ze nie bedzie zle . Mam model 32 kw z plaszczem wodnym z obiegiem zamknietym zintegrowany z piecem dwufunkcyjnym firmy Wolf rowniez 32 kw . Troche to kosztowalo ale mam nadizeje ze sie szybko zwroci .No ale czas pokaze jak to bedzie w praktyce .Czy ma ktos moze podobny model i moze przekazac jakies uwagi bede bardzo wdzieczny pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 21.10.2005 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Witam wszystkich! Mam pytanie odnośnie funkcjonowania kominka z piecem dwufunkcyjnym. Mam juz piec dwufunkcyjny, a chciałbym wykorzystać ciepło z kominka do CO i CWU. Czy wystarczy normalny zasobnik z wężownicą i wymiennik płytowy do CO? I co wtedy ze sterowaniem dopełniania zbiornika, bo po co dolewać gorącą wodę (z pieca) do zasobnika, gdy pali się w kominku. Może jest możliwość zastosowania zaworu trójdrogowego i przełączanie na dopust z pieca lub zimniej wody? Czy ktoś z Was spotkał się z takim rozwiązaniem? Pozdrawiam Pitro oczywiście jest to możliwe do rozwiązania gospol witam wszystkich kominkowcow i turbokominkowcow od dzis jestem posiadaczem turbikominka firmy Makroterm czy szczesliwym to sie okaze ale czytajac te posty dochodze do wniosku ze nie bedzie zle . Mam model 32 kw z plaszczem wodnym z obiegiem zamknietym zintegrowany z piecem dwufunkcyjnym firmy Wolf rowniez 32 kw . Troche to kosztowalo ale mam nadizeje ze sie szybko zwroci . No ale czas pokaze jak to bedzie w praktyce . Czy ma ktos moze podobny model i moze przekazac jakies uwagi bede bardzo wdzieczny pozdrawiam wszystkich zapytam nieskromnie, ile metrów masz do ogrzania? bo w nowych budynkach te 32 kW powinno starczyć na ogrzanie conajmniej 500 m2, skromnie licząc, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitro 21.10.2005 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Dziękuje za odpowiedź 1950. Nawet znalazłem schematy takiej instalacji. Mam nadzieję, że już za rok będę mógł wstąpić do klubu a na razie czytam i się uczę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gospol1 21.10.2005 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 zapytam nieskromnie, ile metrów masz do ogrzania? bo w nowych budynkach te 32 kW powinno starczyć na ogrzanie conajmniej 500 m2, skromnie licząc, 400 m2 wiem jest roche ale jak sie decydowalem to nie wiedzialem a teraz jest juz po pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gospol1 21.10.2005 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 dodam ze kominek grzeje wszystko tzn wode urzytkowa , podlogowke , wode w kaloryferach , i jest wspomagany tylko piecem gazowym jak mi sie nie bedzie chcialo w niem napalic pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.10.2005 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2005 Mam już zamówiony Makroterm 18 kW, ale dostałem dziś reklamówkę kominka z płaszczem "Iskierka" firmy INITEC z N.Sącza. Ceny porównywalne. Czy ktoś ma coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 24.10.2005 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 Witajcie, przystępuję do klubu - wpłaciłem właśnie zaliczkę na Makroterma 18kW Z przyjemnością przewertowałem ten wątek, rozwiało się większość z moich turbokominkowych wątpliwości. Zwłaszcza cieszą mnie doświadczenia Wiecha. Widać, że stosowane przez Markoterm zabezpieczenia sprawdzają się - na pohybel opowiadaczom o kominkach opuszczających z hukiem nasze domki lotem parabolicznym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts