Aga J.G 29.11.2005 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Wiech dzięki za szybką odpowiedź teraz juz kapuje o co chodzi z tym zasobnikiem Z tymi wyliczeniami to jest tak w jednej firmie mam wyliczenia te wyliczenia zgadzają się z moimi kaloryfery zgadzają się z tym co ja wyliczyłam (przyjęłam tak jak pisałam wyżej 80kw/m2). Z tegocowyliczyłnam drugi instalator wyliczenia jak dla mnie są bardzo zaniżone dlatego wole to sobie policzyć sama. Trudno mi powiedzieć ile będę zużywać wody mam 4 os.rodzinę, planujemy zmywarke. Dlatego również pytam o podłogówkę Jestem bardzo ciepłolubna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 30.11.2005 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Aga moja żona też lubi ciepełko Jeżeli temperatura jest poniżej 20 stopni to mówi że jest zimno A tak normalnie jest 22-24 stopnie.Pale tylko kominkiem.Myślę że te 80 W na m/2 oczywiście przy odpowiedniej tamperaturze zasilania i powrotu grzejnika .Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 30.11.2005 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 dzięki Wiech A jeszcze jedno masz podłogówkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 30.11.2005 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Aga nie mam podłogówki ze wzgledu na duży salon na dole ,żona chciala mieć parkiet w salonie.Z tego powodu nie zakladalem podlogówki wodnej.Mam w łazience elektryczną i włączam ją kiedy kominek nie grzeje w jesienne dni oraz wiosenne.Na gorze domu nie chciałem podłogówki.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 30.11.2005 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 dzięki Wiech Muszę w takim razie poszukać jeszcze coś na temat podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 30.11.2005 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Ja mam podłogówkę i kominek z płaszczem wodnym, ale nie pomoge, bo nie mieszkam i nie wiem jak będzie nagrzewać się budynek. Teraz trzymamy 13 stopni, bo nie ma drzwi zewnętrznych (na razie prowizorka) i wszystko ucieka. Spalamy z tego powodu więcej drewna. Jednak na piętrze są grzejniki i jest ciepło. Zasobnik mam 100l i ciepła woda w kranie szybko się nagrzewa. Jak z uzupełnianiem nie wiem. Acha gdy nie grzejemy temperatura spada na dole o 3 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 30.11.2005 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 A może pamiętasz co ile macie rozłożone rurki od podłogówki ???I na jakiej zasadzie było liczone zapotrzebowanie na ciepło ???Beatka i jeszcze jedno jakiej firmy macie kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 02.12.2005 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Czy możecie mi powiedzieć gdzie mogę kupić zestaw do automatycznego sterowania dopływem powietrza niezbędnego do spalania (automatyczna przepustnica powietrza z siłownikiem oraz centralka kontrolno-sterująca).Kiedyś miałem linka strony internetowej jednej firmy sprzedającej takie ustrojstwo ale niestety gdiześ "się zapodział". Takie zestawy w swojej ofercie mają Makroterm i CTM ale sprzedaja tylko w komplecie z kominkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 03.12.2005 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 Takie zestawy w swojej ofercie mają Makroterm i CTM ale sprzedaja tylko w komplecie z kominkami. Dlatego kupiłem Makroterma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 05.12.2005 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Takie zestawy w swojej ofercie mają Makroterm i CTM ale sprzedaja tylko w komplecie z kominkami. Dlatego kupiłem Makroterma I ja również. Witaj Senser w klubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 06.12.2005 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Takie zestawy w swojej ofercie mają Makroterm i CTM ale sprzedaja tylko w komplecie z kominkami. Dlatego kupiłem Makroterma OK, gratuluję wyboru ale jak ja sobie taki sam zestaw złożę np. kominek Lechmy i wszystkie części potrzebne do zestawu podobnego jak ma Mak. lub CTM to wyjdzie mi ok 2 k. taniej. Wszystko już przeliczyłem a nie zależy mi tylko na napisie Makroterm czy CTM. Zależy mi na kasie, którą mogę wydać ale w mniejszej ilości na taki sam zestaw ale nie tak bardzo markowy jak powyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 06.12.2005 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Senser, jako takich wartości kalorycznych poszczególnych gatunków drewna nie znalazłem, ale mam dwie ciekawe tabelki: http://www.4f.prv.pl/drewno1.jpghttp://www.4f.prv.pl/drewno2.jpg Coś nie mogę ich wkleić jako obrazki do tego postu - nie wiem czy z kont *.prv.pl się nie da? Ktoś się orientuje? Daje to pewien pogląd na klasyfikację drewna oraz korzyści z dobrego jego wysuszenia. Ja natomiast mam pytanie. Jak sobie poradziliście z obudowaniem płaszczowego kominka, skoro w instrukcji (Makroterm) wytłuszczone jest: OBUDOWA KOMINKA MUSI BYĆ ROZBIERALNA! (dostępność instalacji hydraulicznej i elektrycznej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 06.12.2005 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Ja natomiast mam pytanie. Jak sobie poradziliście z obudowaniem płaszczowego kominka, skoro w instrukcji (Makroterm) wytłuszczone jest: OBUDOWA KOMINKA MUSI BYĆ ROZBIERALNA! (dostępność instalacji hydraulicznej i elektrycznej) Każda obudowa jest rozbieralna... Kwestia uzytych środków A na poważnie sam jestem tego ciekaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 06.12.2005 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Nie mam jeszcze zabudowanego kominka .Planuje obudowac kominek w ten sposób żeby mieć stały dostęp do wentylatora nadmuchowego w moim Makrotermie.Od spodu między nogami kominka założyc kratkę ażurową (albo też w inny sposób mieć dostępność w tym miejscu) .Od góry kominka (przy suficie komora dekompresyjna z kratką ) .Niżej również obudowane GK z wełną i kratką) Same rury przy kominku mam pod tynkiem .Natomiast przelew ,pompy i inne ustrojstwa mam w kotłowni i tam jest to na wierzchu. Wydaje mi się że jezeli ktoś planuje naczynie przelewowe dać przy kominku ,pompy,i inne rzeczy to powinien być dostęp w razie przeglądu ,awarii.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 06.12.2005 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Naczynie przelewowe wyprowadzam na poddasze więc to nie jest problem. Natomiast ponieważ myślę o zabudowie klinkierowo - drewnianej i zastanawiam się czy może być KIEDYŚ potrzebny dostęp do króćców w obudowie, doprowadzających i odprowadzających wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 06.12.2005 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Miwol.o jakich króćcach piszesz?.Przy kominku potrzebny jest ewentualny spust wody z kominka.Można go umieścic przy wentylatorze nadmuchowym,jeżeli kominek takowy posiada.Odpowietrzenie samego kominka można umieścic np w kotłowni,tak samo rurę awaryjną do spustu wody w razie zagotowania.Pamiętaj o ewentualnym ociepleniu przelewu gdyby na strychu były minusowe temperatury.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 07.12.2005 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Dzięki Wiech. Króćce to nazwa z instrukcji Makroterma - po prostu rury wejściowe i wyjściowe z kominka. Znajdują się m.in. w bocznej ścianie wkładu, zastanawiałem się jak obudować boki, by potencjalnie móc się potem do tych rur dostać, np. gdyby z jakichś powodów ciekły Ale może szukam dziury w całym. Zwłaszcza, że szczerze mówiąc mam poważniejsze wątpliwości. I proszę o radę. Nie instaluję na razie pieca, kominek będzie więc jedynym elementem grzewczym dla CO i CWU. Montaż jutro... W komplecie sprzedawanym przez Makroterma jest jedna pompa. Schemat montażu pokazuje jednak dwie pompy, obie na "zasilaniu" (nie na "powrocie") już za trójnikiem rozdzielającym wodę do CO i do baniaka z CWU. Pewnie, że instalator jakoś to zrobi, ale chciałbym być świadom co tworzy - to dość newralgiczna instalacja w domu A wątpliwości mam, ponieważ kolega ma takiego samego Makroterma grzejącego od miesiąca i ma...... jedną pompę założoną na "powrocie" do kominka Czy ja jeszcze coś rozumiem???? Bardzo proszę o pomoc Jak to jest u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 07.12.2005 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Miwol.Gdybym ja chciał wszystko odkrywać (rury, króćce itp )instalacja u mnie musiała by iść po wierzchu tym bardziej że mam z rur CU .W moim makrotermie były w zestawie 2 pompy .Ale ja od razu zamawiałem do CO i CWU.Z tego co ja się orientuje można oddzielić CO i CWU również zaworami 2- 3- drogowymi.Zaznaczam że nie jestem ekspertem .Możesz również sam dokupić taką pompę .Te pompy tylko firmuje Makroterm (sa to pompy Wili).Możesz dokupić też innych firm np. Danfos.Jeżeli chcesz zobaczyc w realu jak to wygląda zapraszam do siebie do Kamieńca Wr.Pozdrawiam Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 12.12.2005 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 No to dziś już witam się z Wami, drodzy Płaszczowcy, jako pełnoprawny członek klubu! Od 3 dni mój Makroterm 18W kręci wodą w domu. Od stanu totalnego wyziębienia ścian osiągnąłem jak dotąd temperaturę pokojową na poziomie 13 st. Drewna idzie niewiele, głównie stoję wpatrzony w centralkę i mruczę zadowolony. Pierwsze wrażenia wybitnie pozytywne Gdzie tu opowieści sąsiada dotyczące zwykłego wkładu, o zakopconym mieszkaniu, rozpalaniu na kilka prób, itp. Mam jedno pytanko, konkretnie do Makrotermiarzy. Centralka pokazuje mi w ramach pierwszego "widoku" temperaturę aktualną oraz zadaną. Początkowo były to po prostu liczby ze znaczkiem "o" (stopień). Ale z czasem owo "o" zamieniło się w kwadracik, a teraz w zupełnie niezrozumiały zbiór pikseli. Szukałem coś w instrukcji ale nic nie znalazłem. Czy to jakiś błąd softu??????? Widzieliście coś takiego u siebie? Pozdrawiam szczęśliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 12.12.2005 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 Mam jedno pytanko, konkretnie do Makrotermiarzy. Centralka pokazuje mi w ramach pierwszego "widoku" temperaturę aktualną oraz zadaną. Początkowo były to po prostu liczby ze znaczkiem "o" (stopień). Ale z czasem owo "o" zamieniło się w kwadracik, a teraz w zupełnie niezrozumiały zbiór pikseli. Szukałem coś w instrukcji ale nic nie znalazłem. Czy to jakiś błąd softu??????? Widzieliście coś takiego u siebie? Pozdrawiam szczęśliwy Z tego co piszesz i z tego co widzę na swoje centralce...dochodzę do wniosku, że coś ci się chyba krzaczy na tej centralce...nie powinno się tam pojawiać nic co ma taki właśnie nieczytelnych charakter...U mnie np. trafił się taki przypadek, w którym na kilka sek. znikły napisy z wyświetlacza... Pytanie tylko, czy to pojawia ci się cyklicznie czy był to tylko jednorazowy przypadek?? Czy też zdarza się to zawsze w określonych sytuacjach?? Temperatura jak piszesz "aktualna" chodzi oczywiście o temp. aktualną na płaszczu...a zadana to taka, jaką teoretycznie ustawiono mu do osiągnięcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts