Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym

Tommco

Recommended Posts

Blinkey, nie wiem co Lechma daje w ramach opisanych przez Ciebie cen (wiem co daje Makroterm, bo go mam), ale komplet to jeszcze minimum jedna pompa oraz sterowanie elektroniczne całością (pompą i dmuchawą). Jeśli tego nie ma w komplecie to należy się liczyć ze sporymi dodatkowymi wydatkami. Rydzu ma bodajże Lechmę, popytaj.

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzień dobry wszystkim.

Zainteresowałam się waszym forum ponieważ jestem na etapie wybierania kominka. Będę miała instalacje gazową Junkersa z zasobnikiem 150l wody, grzejniki + ogrzewanie podłogowe i chciałam wpiąc się do niej z kominkiem z płaszczem wodnym. Ale firma która będzie mi robiła instalacje gazową, wodno-kanalizacyjną, twierdzi że cały system nie będzie działał tak jak bym sobie życzyła i lepiej by było gdybym zamontowała kominek z nadmuchem ciepłego powietrza. Mój dom ma powierzchnię 276m2 i z tego co wiem to trudno mi będzie ogrzać tyle metrów nadmuchem. Powiedzcie co mam robić jak u was funkcjonuje kominek połączony z co i cwu.

Dzień dobry wszystkim.

Zainteresowałam się waszym forum ponieważ jestem na etapie wybierania kominka. Będę miała instalacje gazową Junkersa z zasobnikiem 150l wody, grzejniki + ogrzewanie podłogowe i chciałam wpiąc się do niej z kominkiem z płaszczem wodnym. Ale firma która będzie mi robiła instalacje gazową, wodno-kanalizacyjną, twierdzi że cały system nie będzie działał tak jak bym sobie życzyła i lepiej by było gdybym zamontowała kominek z nadmuchem ciepłego powietrza. Mój dom ma powierzchnię 276m2 i z tego co wiem to trudno mi będzie ogrzać tyle metrów nadmuchem. Powiedzcie co mam robić jak u was funkcjonuje kominek połączony z co i cwu.

Zdecydowanie zmień firmę. Bzdury gadają.

U mnie jest identycznie. Jest piec gazowy kondensat, jest podłogówka ok 80 m2, grzejniki, zasobnik jeden na dole drugi na górze (można. 300 litrów z podwójną wężownicą) do tego kominek z płaszczem Makroterm 18 który jest w zasadzie wyłącznym źródłem ogrzewania i ciepłej wody. Działa rewelacyjnie - przy minus 20 stopniach w domu była temperatura 21 st. a byłaby wyższa gdyby grzać non stop - jeśli grzejemy przez parę dni to kominek się "rozhuśta", stabilizuje i w domu jest 23-24 stopnie.

Piec włącza się tylko czasami jak mu zabraknie jakichś parametrów do osiągnięcia temperatury albo jak się włącza pompa albo jak źle ustawiamy krzywe. Są znaczne oszczędności. Zadzwoń do makroterma kto w twoich okolicach sprzedaje kominki - zwykle są to firmy które robią całość instalacji CO.

Jeśli firma tak mówi to znaczy że nie ma doświadczenia.

Blinkey, nie wiem co Lechma daje w ramach opisanych przez Ciebie cen (wiem co daje Makroterm, bo go mam), ale komplet to jeszcze minimum jedna pompa oraz sterowanie elektroniczne całością (pompą i dmuchawą). Jeśli tego nie ma w komplecie to należy się liczyć ze sporymi dodatkowymi wydatkami. Rydzu ma bodajże Lechmę, popytaj.

Oczywiście sam wkład z płaszczem. O resztę trzeba samemu się martwić. Jak widać ekstrasy dodatkowo płatne. 24kW kosztuje 4700 netto.

Barbicha i Stander, jesteście wciągnięci na listę. Trzeba będzie zacząć zbierać jakieś składki :roll: 8) :D

Senser - ja myję mr.muscle 8)

Majka,

a ja nie mam legitymacji? Co trzeba zrobić żeby dostać legitymację? A jakie jest wpisowe? :)

A co do mycia kominka (szyby) to ja używam takie cos co sie nazywa Rekord, firmy NoName, i jest rewelacyjne.Kosztuje 6 zł. A na co dzien tozmywam ścierą namoczoną zwykłą wodą - większość schodzi. A jak nie schodzi to trudno.W czasie palenia staram się tak nakierować polana żeby ogień szedł na szybę - pięknie się wtedy czyści, cała sadza sie wypala. Wymaga to wprawy 8)

A tak w ogóle to nasza mała przygoda z kominkiem (zagotowanie wody potem zamarznięcie rurki etc.) skończyła się kłębami dymu w czasie palenia - przyszedł kominarz. Po 4 miesiącach palenia (prawie) w kominie nie było cugu - bo dużo czyszczenia. Teraz jest super, nic nie dymi. Trzeba jednak co 2 miesiące o najmniej komin czyścić.

Wszystkiego Najlepszego z okazji dnia wczorajszego dnia sekretarki :)

Barbicha i Stander, jesteście wciągnięci na listę. Trzeba będzie zacząć zbierać jakieś składki :roll: 8) :D

O to juz skladki sie pojawili oprucz legitymacji 8) :D

każdy dostaje legitymacje do wypowiadania się na temat 8) :lol:

Bk napisała

Majka,

a ja nie mam legitymacji? Co trzeba zrobić żeby dostać legitymację? A jakie jest wpisowe?

patrz wyżej 8) a składka czlonkowska /nie wpisowe/ będzie obliczana na podstawie stworzonego algorytmu 8) :D

Witam wszystkich z tego forum

W związku z tym ,iż rozpocząłem gromadzenie materiałów do budowy

kominka z płaszczem chciałbym się przyłączyć do grona użytkowników

tego forum.

Może się przedstawię.

Domek 110m2 ogrzew-CO-gaz ziemny,kuchnia ,łazienka- elektryka.

w budowie kominek z wymiennikiem do CO bez CWU.

Jednocześnie mam pytanie.

Czy ktoś ma namiar na stronę gdzie można znaleźć jak dobrać moc kominka do pow.grzewczej?

Wiem, że jeżeli chodzi o CO to piec ma moc 16kW- a jak to wygląda

z kominkiem

Pozdr.

BK.Był u mnie koniniarz(potrzebny do odbioru domu).Mam problem z częstym czyszczeniem kominka.Główny komin jest w miarę czysty (2 sezon palenia).Natomiast w tym sezonie często czyszcze sam kominek.Po zdjęciu górnej półki czyszcze smołę która jest oblepiona wokół rur z płaszcza wodnego.Brudzi mi się bardzo szyba.Kominiarz ktory byl na odbiorze twierdzi że miał już taki przypadek z podobnym kominkiem Makrotermu.Pochwalcie się jak jest w Waszych kominkach.Zaznaczam że drewno mam suche .Wiech