Agnieszka1 30.01.2006 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Witanko czy macie u siebie podlogowe ogrzewania ? jeden gosc powiedzial mi ze jesli podstawowym zrodlem ciepla ma byc turbokominek ( awaryjnie bedzie kociol elektr.) to on nie widzi mozliwosc wspoldzialania z tym ogrzewania podlogowego prosze Was o zaopiniowanie tej wypowiedzi pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blinkey 30.01.2006 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Hm. Mi nadal nikt nie jest w stanie podać argumentów za Makrotermem albo za Lechmą. To pytanie z podłogówką też jest ciekawe. Przecież podłogówką sterować może kocioł. Kupiłem w piątek Vaillanta Auro Compact i tam jest oddzielne sterowanie na podłogówkę. No chyba, że kominek ma służyć jako główne źródło energii. Jak wygląda wtedy sprawa temperatury w obiegu? Nie będzie za wysoka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 30.01.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 na stronach makrotermu znalezlismy ( ja z mezem ) rozwiazania wspoldzialania turbokominka z podlogowym ogrzewaniem, wiec co ten instalator gada ? kurcze ci instalatorzy jacys nie tego, kazdy gada co innego, jeden zaprzecza drugiemu, kazdy ma swoje teorie, co sie dzieje z nimi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Supeł 30.01.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Ja jeszcze komina też nie czysciłem ani żadnch "dziwnych" rzeczy też nie paliłem a cug mam bez zastrzeżeń i żadnego dymu w salonie Ogrzewanie podłogowe mam tylko w łazienkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 30.01.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Co do czyszczenia komina - dziwię się waszej niefrasobliwości. W mojej miejscowości był pożar od nieczyszczonego komina. Kominiarze mówia że co 2-3 miesiące trzeba.Pali się dużo lepiej przy wyczyszczonym kominie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Supeł 30.01.2006 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Z czegoś muszą żyć Wydaję mi się, że jak się pali suchym drewnem to nie powinno być tak najgorzej z tym kominem. Może wyczyszcze w przyszłym roku. Mam mały problem: jak gaśnie w kominku to słyszę przez chwile w niektórych kaloryferach tak jakby bulgotanie, kaloryfery i pompy odpowietrzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 30.01.2006 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Witanko czy macie u siebie podlogowe ogrzewania ? jeden gosc powiedzial mi ze jesli podstawowym zrodlem ciepla ma byc turbokominek ( awaryjnie bedzie kociol elektr.) to on nie widzi mozliwosc wspoldzialania z tym ogrzewania podlogowego prosze Was o zaopiniowanie tej wypowiedzi pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 31.01.2006 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Witanko czy macie u siebie podlogowe ogrzewania ? jeden gosc powiedzial mi ze jesli podstawowym zrodlem ciepla ma byc turbokominek ( awaryjnie bedzie kociol elektr.) to on nie widzi mozliwosc wspoldzialania z tym ogrzewania podlogowego prosze Was o zaopiniowanie tej wypowiedzi pozdr. no co? dziwak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 31.01.2006 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 U mnie jest 80 m2 podłogówki, chodzi jak to złoto, w pomieszczeniach ogrzewanych podłogowo jest zupełnie inny komfort cieplny, jest wrażenie naturalnego ciepła, takiego jak w lecie, a w pomieszczeniach z kaloryferami czuć że to kaloryfery. W salonie kuchni etc. jest cieplej, fajniej. W naszej instalacji woda wysokotemperaturowa z niskotemperaturową (z podłogówki) miesza się nie przez wymiennik tylko jakieś mieszacze (1950 - popraw proszę jeśli gadam bzdury ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 31.01.2006 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 najpierw jest wymiennik, a potem i tak są mieszacze Rozbudowana instalacja. ten kto mówi, że się nie da, to albo nie umie, albo mu się nie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciapek 31.01.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Supeł napisał: Mam mały problem: jak gaśnie w kominku to słyszę przez chwile w niektórych kaloryferach tak jakby bulgotanie, kaloryfery i pompy odpowietrzone Ja mam podobnie z tym ,że u mnie słychać te bulgotanie jak rozpalam ,ale tylko w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Supeł 31.01.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Przy rozpalaniu też ale sporadycznie. I tylko w grzejniku najbliższym pompy. Podobnie przy gaśnięciu kominka. Nie jest to jakieś wielkie bulgotanie i trwa przez chwilę ale denerwuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbicha 31.01.2006 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Ja w sprawie obrastania wkladu w smole wydaje mi sie ze jest to spowodowane ustawuina temperatura na wymienniku. Jezeli jest za niska powoduje szybkie schlodzenie produktow splania co powoduje oblepienie wymiennika Jezeli jest wysoka nie wystepoje takie zjawisko Do takich wnioskow doszedlem dzieki informacji o nowych strerownikach makrotermu gdzie jest blokada minimalnej temperatury na wymienniku i wynosi ona ztego co pamietam 48 C Nie jestem ekspertem moze sie myle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 31.01.2006 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 najpierw jest wymiennik, a potem i tak są mieszacze Rozbudowana instalacja. ten kto mówi, że się nie da, to albo nie umie, albo mu się nie chce a najlepsze ze jest on projektantem instalacji takich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 31.01.2006 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 najpierw jest wymiennik, a potem i tak są mieszacze Rozbudowana instalacja. ten kto mówi, że się nie da, to albo nie umie, albo mu się nie chce a najlepsze ze jest on projektantem instalacji takich czyli mu sie nie chce, albo ..................papier na placu kupił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 31.01.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Witanko czy macie u siebie podlogowe ogrzewania ? jeden gosc powiedzial mi ze jesli podstawowym zrodlem ciepla ma byc turbokominek ( awaryjnie bedzie kociol elektr.) to on nie widzi mozliwosc wspoldzialania z tym ogrzewania podlogowego prosze Was o zaopiniowanie tej wypowiedzi pozdr. no co? dziwak ? zdziwiony dziwak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 31.01.2006 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 najpierw jest wymiennik, a potem i tak są mieszacze Rozbudowana instalacja. ten kto mówi, że się nie da, to albo nie umie, albo mu się nie chce a najlepsze ze jest on projektantem instalacji takich żeby była pełna jasność zdziwiony dziwak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 31.01.2006 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 to ja tez ku wyjasnieniu 1950 dziwakiem nie Ciebie zwalam lecz "projektanta" Majka - mnie dziw bierze, chyba rzeczywiscie na placu kupil uprawnienia projektowe, moj maz juz jest obstukany z tych ukladow lepiej niz on wystarczylo poczytac muratora i niektore strony internetowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Supeł 31.01.2006 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 to ja tez ku wyjasnieniu 1950 dziwakiem nie Ciebie zwalam lecz "projektanta" Majka - mnie dziw bierze, chyba rzeczywiscie na placu kupil uprawnienia projektowe, moj maz juz jest obstukany z tych ukladow lepiej niz on wystarczylo poczytac muratora i niektore strony internetowe Większość z nich to tylko chce kase zgarnąć i do widzenia. A póżniej niech się sam klijent martwi. I jeszcze łaskę robią że coś poprawią. :wink:A póżniej i tak człowiek musi sam do wszystkiego dojść bo inaczej zginie w przedbiegach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 31.01.2006 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 ale, ja się wcale nie gniewam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts