Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym

Tommco

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hm. Mi nadal nikt nie jest w stanie podać argumentów za Makrotermem albo za Lechmą.

:cry: To pytanie z podłogówką też jest ciekawe. Przecież podłogówką sterować może kocioł. Kupiłem w piątek Vaillanta Auro Compact i tam jest oddzielne sterowanie na podłogówkę. :o No chyba, że kominek ma służyć jako główne źródło energii. Jak wygląda wtedy sprawa temperatury w obiegu? :roll: Nie będzie za wysoka?

Z czegoś muszą żyć :wink: Wydaję mi się, że jak się pali suchym drewnem to nie powinno być tak najgorzej z tym kominem. Może wyczyszcze w przyszłym roku. :)

Mam mały problem: jak gaśnie w kominku to słyszę przez chwile w niektórych kaloryferach tak jakby bulgotanie, kaloryfery i pompy odpowietrzone :-?

Gość 1950
Witanko :p

czy macie u siebie podlogowe ogrzewania ?

jeden gosc powiedzial mi ze jesli podstawowym zrodlem ciepla ma byc turbokominek ( awaryjnie bedzie kociol elektr.) to on nie widzi mozliwosc wspoldzialania z tym ogrzewania podlogowego :roll:

prosze Was o zaopiniowanie tej wypowiedzi

pozdr.

:o :o :o

jeden gosc powiedzial mi ze jesli podstawowym zrodlem ciepla ma byc turbokominek ( awaryjnie bedzie kociol elektr.) to on nie widzi mozliwosc wspoldzialania z tym ogrzewania podlogowego :roll:

pozdr.

no co? :lol: dziwak ?

U mnie jest 80 m2 podłogówki, chodzi jak to złoto, w pomieszczeniach ogrzewanych podłogowo jest zupełnie inny komfort cieplny, jest wrażenie naturalnego ciepła, takiego jak w lecie, a w pomieszczeniach z kaloryferami czuć że to kaloryfery. W salonie kuchni etc. jest cieplej, fajniej.

W naszej instalacji woda wysokotemperaturowa z niskotemperaturową (z podłogówki) miesza się nie przez wymiennik tylko jakieś mieszacze (1950 - popraw proszę jeśli gadam bzdury :oops: )

Ja w sprawie obrastania wkladu w smole wydaje mi sie ze jest to spowodowane ustawuina temperatura na wymienniku.

Jezeli jest za niska powoduje szybkie schlodzenie produktow splania :wink: co powoduje oblepienie wymiennika

Jezeli jest wysoka nie wystepoje takie zjawisko

Do takich wnioskow doszedlem dzieki informacji o nowych strerownikach makrotermu gdzie jest blokada minimalnej temperatury na wymienniku i wynosi ona ztego co pamietam 48 C

Nie jestem ekspertem moze sie myle

najpierw jest wymiennik, a potem i tak są mieszacze 8) :D

Rozbudowana instalacja.

ten kto mówi, że się nie da, to albo nie umie, albo mu się nie chce :wink:

a najlepsze ze jest on projektantem instalacji takich :lol:

czyli mu sie nie chce, albo ..................papier na placu kupił 8) :lol:

Gość 1950

pozdr.

no co? :lol: dziwak ?

zdziwiony dziwak :lol:

Gość 1950
najpierw jest wymiennik, a potem i tak są mieszacze 8) :D

Rozbudowana instalacja.

ten kto mówi, że się nie da, to albo nie umie, albo mu się nie chce :wink:

a najlepsze ze jest on projektantem instalacji takich :lol:

żeby była pełna jasność

zdziwiony dziwak :lol:

to ja tez ku wyjasnieniu :lol: :p :wink:

1950 dziwakiem nie Ciebie zwalam lecz "projektanta"

Majka - mnie dziw bierze, chyba rzeczywiscie na placu kupil uprawnienia projektowe, moj maz juz jest obstukany z tych ukladow lepiej niz on :lol: wystarczylo poczytac muratora i niektore strony internetowe

Większość z nich to tylko chce kase zgarnąć i do widzenia. A póżniej niech się sam klijent martwi. I jeszcze łaskę robią że coś poprawią. :wink:A póżniej i tak człowiek musi sam do wszystkiego dojść bo inaczej zginie w przedbiegach :-?