Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym

Tommco

Recommended Posts

Strasznie brzydki* ten zbiornik.

Możesz napisać co to za firma, wielko�ć itd.

(jak sobie pomy�lę, że mam swojego pięknego Viessmana zamienić na co� takiego...)

mówisz masz :lol: :lol: :lol:

Viessmann robi Vitocela 333, jest to dokładnie to samo ale nie w tej cenie

jeśli trzeba można taki zbiornik zamówić w obudowie z nierdzewki, z całym orurowaniem i pompami, praktycznie cała instalacja może być schowana w tej nierdzewce,

co do producenta, to niestety nie podam, wybacz ale aj z tego żyję, między innymi :lol:

ten ze zdjęcia, jest zabudowany u mnie i jak pisałem uważam, że jest lepszy niż zbiornik w zbiorniku,

wielkość 700 l., możliwość podłączenia do niego pompy ciepła, kotła, kominka z płaszczem wodnym, kolektorów,

mądra propozycja

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A możesz napisać mniej więcej jaki jest rzšd cenowy takiego Twojego, a dla porównania ten Vitocell 333?

Jak to wyglšda latem - jak trzeba utrzymywać te 700 litrów nagrzane cwu to chyba kosztuje sporo (mam na myœli układ: gaz+kominek z pł. wod. ale bez solarów). A jeœli masz solary - dadzš radę nagrzać i utrzymać takš iloœć?

A możesz napisać mniej więcej jaki jest rzšd cenowy takiego Twojego, a dla porównania ten Vitocell 333?

Jak to wyglšda latem - jak trzeba utrzymywać te 700 litrów nagrzane cwu to chyba kosztuje sporo (mam na my�li układ: gaz+kominek z pł. wod. ale bez solarów). A je�li masz solary - dadzš radę nagrzać i utrzymać takš ilo�ć?

Vitocell 15131 zł, a mój zbiornik kosztował gdzieś około 5500 zł, czyli 3 razy taniej, :roll:

latem kolektory ładuja zbiornik ciepłej wody, aktualnie temperatura zbiornika (czujnik założony w połowie wysokości) to 47 C, a w zasadzie słońca to było tak prawdę mówiąc nie dużo,

temperatura założona cwu to 43 C, gdy nie jest osiągana włącza się kondensat i dogrzewa wodę, od 21 kwietnia do dzisiaj poszło 50 m3 gazu, z tym, że dwa razy w ubiegłym tygodniu, automatyka wieczorem włączyła mi centralne a do gotowania też idzie ten sam gaz,

to nie jest tak że cały czas grzejesz te 700 l. króćce ciepłej wody znajdują się, jeden u gory bufora a drugi gdzieś na 2/3 wysokości, do grzania przez kocioł jest około 200 l. wody, czyli tak jak w zasobniku cwu

Czyżbyś myślal o podobnym rozwiązaniu ogrzewania domu i wody?

Chyba długo sobie poczekamy.Widzę,że mało osób na tym forum jest w temacie obeznana. :(

Nie jest źle.

Układ, o którym myślimy jest niestety dość kosztowny. :roll:

Do Mario:

Mario - dostałem CAŁĄ wycenę instalacji.

A potrzebuję TYLKO wpięcia KPW do istniejącej już instalacji PC.

Ma mój lichy rozumek, to do Makroterma z automatyką na pokładzie potrzebuję tylko pompę obiegową i może jeden zawór temperaturowy.

Zbiornik z trzema wężownicami na 500l już jest w instalacji PC.

Pozdrawiam TomekJ...

Czyżbyś myślal o podobnym rozwiązaniu ogrzewania domu i wody?

Chyba długo sobie poczekamy.Widzę,że mało osób na tym forum jest w temacie obeznana. :(

Nie jest źle.

Układ, o którym myślimy jest niestety dość kosztowny. :roll:

Do Mario:

Mario - dostałem CAŁĄ wycenę instalacji.

A potrzebuję TYLKO wpięcia KPW do istniejącej już instalacji PC.

Ma mój lichy rozumek, to do Makroterma z automatyką na pokładzie potrzebuję tylko pompę obiegową i może jeden zawór temperaturowy.

Zbiornik z trzema wężownicami na 500l już jest w instalacji PC.

Pozdrawiam TomekJ...

tak ale zważ iż kominek makroterma kosztuje 7500 zł

A czy ja coś wspomniałem że skompletowana przezemnie automatyka nie ma gwaracji przecież ktoś ją wyprodukował i nie była zrobiona przezemnie w garażu.A co do poprawności funkcjonowania to też jest sprawdzona przezemnie w bezmała 30 kominkach wodnych i jakoś nikt nie zgłaszał do tej pory reklamacji

mariobros pisze :"mago w twoim przypadku proponowałbym zastosowanie nowego produktu galmeta bufora łonczącego w sobie 2 funkcje bufora c.o i zasobnika na wodę urzydkowa ma bowiem ów bufor wewnątrz drugi zbiornik na wodę urzydkową"

To wygląda zachęcająco , gorąca woda z kominka zasila bufor a w nim drugi zbiornik na CWU świetnie , jeden zbiornik choć trochę większy ale za to jaka oszczędność miejsca . Nasuwa się tylko jedno pytanie . co będzie gdy kominek będzie wyłączony a pracować będzie sama pompa. Temperatura którą ona wytworzy do układu CO to około 30 stopni bo przy wyższej spada sprawność jak więc zagrzać od wody 30 st, CWU do prawie 50 st ?

pozdrawiam[/url]

mariobros pisze :"mago w twoim przypadku proponowałbym zastosowanie nowego produktu galmeta bufora łonczącego w sobie 2 funkcje bufora c.o i zasobnika na wodę urzydkowa ma bowiem ów bufor wewnątrz drugi zbiornik na wodę urzydkową"

To wygląda zachęcająco , gorąca woda z kominka zasila bufor a w nim drugi zbiornik na CWU świetnie , jeden zbiornik choć trochę większy ale za to jaka oszczędność miejsca . Nasuwa się tylko jedno pytanie . co będzie gdy kominek będzie wyłączony a pracować będzie sama pompa. Temperatura którą ona wytworzy do układu CO to około 30 stopni bo przy wyższej spada sprawność jak więc zagrzać od wody 30 st, CWU do prawie 50 st ?

pozdrawiam[/url]

No skoro wywołałeś mnie do tablicy tak więc można sprawę rozwiązać dwojako poprzez podłonczenie do bufora pieca elektrycznego c.o np kospel aby dogrzał te brakujące 20 stopni i mamy rozwiązaną sprawę całorocznie a pozatym bufor posiada wężownicę pod którą można podłonczyć układ solarny i mamy rozwiązaną sprawę latem ale i zimą będzie uzysk cieplny z solarów

Uff... przeczytałem wszystkie posty w tym temacie, informacji od groma choć

czasami trudno wyłapać sedno...

A więc od początku, witajcie od jakiegoś czasu b. mocno zastanawiam się nad kominkiem z płaszczem wodnym, problem polega na tym iż taki kominem miałby stanąć nie w domku a w mieszkaniu, najbardziej podobają mi się kominski z unoszoną bądź opuszczaną szybą jednak ze względów finansowych raczej takiego nie będzie, doczytrałem o zaworach pompach i całym tym ustrojstwie automatyki i naczyniach, nauczyłem się że:

1. naczynie wzbiorcze na bank pójdzie pod obudowę nad kominek

2. zrzut wody na bank do kanalizacji

3. muszę rozglądać się za drzewem dużo wcześniej i je sezonować, za te informacje i wiele innych pomniejszych id razu szczere dzięki, no i od razu dawka pytań:

1. co prawda prozaiczne ale chciałem się upewnić:

mieszkanie ma 118m2 i 4,4 m wysokości a co za tym idzie kubatura spora prawie 520 m3, 7 grzejników 1 pętla podłogówki, mieszkanie w sarym budownictwie a więc ciężko ocenić izolacyjność mury zewnętrzne 80 cm grubości, czy kominek ok. 21kW starczy na CO i CWU ?

2. Czy macie jakieś pomysły na składowanie drewna, gdzie ja upcham 10 m3 drewna :o , przecież nie będę ich trzymał w piwnicy bo na bank nie wyschnie ?

3. Co z tak ważnym nawiewem jeżeli nie ma jak go zrobić (mieszkanie na 1 piętrze) to wybijać dziurę w ścianie czy jak ?

4. Czy popiól można wywalać dośmietnika ?

5. Czy ktoś może ma jakieś doświadczenia przy eksploatacji takiego urządzenia w kamienicy ?

6. Kominek będzie współdziałał z 2 fukcyjnym piecem gazowym termetu czy aby dogrzewać wodę kominkiem potrzebuje jakieś coś czy wustarczy wymiennik kominkowy, ten do zmiany systemu z zamkniętego na otwarty ?

7. Czytając wszystkie posty chyba skłaniam się do turbokominka makrotermu, no i właśnie czym się różni turbokominek 1 od turbokominka 2 ?

No chyba na razie starczy, nie będę was bardziej zamęczał na początek...

A więc od początku, witajcie od jakiegoś czasu b. mocno zastanawiam się nad kominkiem z płaszczem wodnym, problem polega na tym iż taki kominem miałby stanąć nie w domku a w mieszkaniu, najbardziej podobają mi się kominski z unoszoną bądź opuszczaną szybą jednak ze względów finansowych raczej takiego nie będzie, doczytrałem o zaworach pompach i całym tym ustrojstwie automatyki i naczyniach, nauczyłem się że:

3. muszę rozglądać się za drzewem dużo wcześniej i je sezonować, za te informacje i wiele innych pomniejszych id razu szczere dzięki, no i od razu dawka pytań:

mieszkanie ma 118m2 i 4,4 m wysokości a co za tym idzie kubatura spora prawie 520 m3, 7 grzejników 1 pętla podłogówki, mieszkanie w sarym budownictwie a więc ciężko ocenić izolacyjność mury zewnętrzne 80 cm grubości, czy kominek ok. 21kW starczy na CO i CWU ?

2. Czy macie jakieś pomysły na składowanie drewna, gdzie ja upcham 10 m3 drewna :o , przecież nie będę ich trzymał w piwnicy bo na bank nie wyschnie ?

3. Co z tak ważnym nawiewem jeżeli nie ma jak go zrobić (mieszkanie na 1 piętrze) to wybijać dziurę w ścianie czy jak ?

5. Czy ktoś może ma jakieś doświadczenia przy eksploatacji takiego urządzenia w kamienicy ?

6. Kominek będzie współdziałał z 2 fukcyjnym piecem gazowym termetu czy aby dogrzewać wodę kominkiem potrzebuje jakieś coś czy wustarczy wymiennik kominkowy, ten do zmiany systemu z zamkniętego na otwarty ?

7. Czytając wszystkie posty chyba skłaniam się do turbokominka makrotermu, no i właśnie czym się różni turbokominek 1 od turbokominka 2 ?

kominek 21 kW w zupełności starczy,

ale pisałeś o Makrotermie a z tego co wiem mają 18 i 24 kW,

18 kW też starczy i na co i na cwu,

nawiew będziesz musiał ustalić z kominiarzem tak samo jak i oprowadzenie spalin,

musisz mieć opinię kominiarską,

w kamienicy także bedziesz musiał mieć wkład kominowy,

tego popiołu nie jest aż tak dużo, będziesz mógł wynosić, tym bardziej, że jak to jest kamienica to chyba tam są piece węglowe,

turbokominek 1 to turbokominek z wężownicą do układu zamkniętego, ten byłby lepszy do współpracy z kotłem gazowym

turbokominek 2 jest bez wężownicy i ewentualna współpraca z układem zamkniętym musi być realizowana przez wymiennik ciepła

diro tak jak mój poprzednik wspominał musisz mieć opinię kominiarską z tego co wiem to prawo zabrania montażu kominków w bydynkach wielorodzinnych które mają powyżej 3 kondygnacji powyżej gruntu spowodowane jest to łonczeniem się przewodów kominowych z 2 różnych mieszkań w związku z tym sąsiad mógłby być narażony na zaczadzenie na wypadek zatkania się przewodu kominowego powyżej owego połończenia i jeżeli u ciebie jest taka sytuacja możesz nie dostać zezwolenia na kominek

Dziękuje za odpowiedzi:

Jeżeli chodzi o kominiarza to wiem,

-bydynki powyżej 4 kondygnacji nie mogą mieć kominków

- jeżeli nie jest wolny komin, to niezależnie od wysokości nie można mieć kominka

A co z grzaniem tej wody wystarczy ta wężownica w kominku czy musi być jeszcze jakiś zbiornik do jej magazynowania ?

Ten wkład musi być na całej długości komina czy tylko od wprowadzenia do wylotu ?

no i cholerka przerażają mnie te ilości drewna składowane gdzieś.