mariobros35 31.05.2006 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Dziękuje za odpowiedzi: Jeżeli chodzi o kominiarza to wiem, -bydynki powyżej 4 kondygnacji nie mogą mieć kominków - jeżeli nie jest wolny komin, to niezależnie od wysokości nie można mieć kominka A co z grzaniem tej wody wystarczy ta wężownica w kominku czy musi być jeszcze jakiś zbiornik do jej magazynowania ? Ten wkład musi być na całej długości komina czy tylko od wprowadzenia do wylotu ? no i cholerka przerażają mnie te ilości drewna składowane gdzieś. Jeżeli myślisz o grzaniu wody urzydkowej do kąpieli to musisz mieć bojler pojemnościowy z wężownicą spiralną wiszący lub stojący jego pojemność jest uzależniona od zapotrzebowania na ciepłą wodę i ilości domowników co do kominków z płaszczem to mogę ci polecić ażebyś zajżał na strony producentów http://www.merkury.win.pl i http://www.kominki.byrski.pl natomiast przysłowiowy płaszcz w kominku wodnym to woda która się znajduje w kominku pomiędzy 2 ściankami kominka wodnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 31.05.2006 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Witajcie! na stronach producenta kominków Merkury znalazłem "piec z płaszczem wodnym" - wygląda tak sobie i kosztuje tyle co normalny wkład,ale nie wymaga obudowy. Czy ma ktoś informację jak sie to cudo sprawuje?. U producenta- wiadomo chwalą Pozdrawiam. alex.57 do twego 90 m domku o konstrukcji drewnianej ten piec merkurego o mocy 17 kw jest wsamraz nawet uwzględniając grzanie ciepłej wody w zasobniku na wodę urzydkową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jsc 01.06.2006 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Zbiornik kombinowany ( zbiornik w zbiorniku ) o którym wcześniej pisał Mariobros kosztuje dla wersji 500/160 litrów 6087 zł pozdrawiam forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 01.06.2006 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Zbiornik kombinowany ( zbiornik w zbiorniku ) o którym wcześniej pisał Mariobros kosztuje dla wersji 500/160 litrów 6087 zł pozdrawiam forumowiczów Tak ale 400/120 już 3403.80 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan qq 01.06.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 alex.57 ja też zainteresowałem się tym "piecem z płaszczem wodnym" - merkury elegant - zastanawiam się czy moje 120m2 w niocieplonej kamienicy będzie on w stanie obsłużyć, potrzebuję tylko go do CO bez CWU. Zastanawia mnie natomiast podział mocy, którą podaje producent : moc kotła - 17 kWmoc paleniska - 12 kW Na którą moc powinienem patrzeć i czym się różnią obie wartości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 02.06.2006 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 alex.57 ja też zainteresowałem się tym "piecem z płaszczem wodnym" - merkury elegant - zastanawiam się czy moje 120m2 w niocieplonej kamienicy będzie on w stanie obsłużyć, potrzebuję tylko go do CO bez CWU. Zastanawia mnie natomiast podział mocy, którą podaje producent : moc kotła - 17 kW moc paleniska - 12 kW Na którą moc powinienem patrzeć i czym się różnią obie wartości? moc paleniska jest mocą którą producent uzyskał dla danego kominka podczas badań przez instytut grzewczy i zależy od energi cieplnej jaką kominek wytwoży ze spalenia stałej porcji drewna.Natomiast moc kotła jest to moc płaszcza wodnego i jest mocą sprawności w odbieraniu energi cieplnej z paleniska i przenoszeniu tejże energii do czynnika grzewczego jakim w przypadku kominków wodnych jest woda.Przy dobieranu kominka z płaszczem wodnym przyjmuje się 1 kw mocy kotła ma 10 m 2 z tymże nie należy się trzymać sztywno tychże wyliczeń bowiem nie jest to piec gazowy i nie daje stałej tenperatury a w przypadku komików wodnych zależy od użytego drewna (wartość opałowa każdy gatunek ma ją inną) wilgotności tego drewna im bardziej wilgotne tym mniejsza wydajność energetyczna z jego spalenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 02.06.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Witam po długiej przerwie! Mam pytanko, oczywiście natury technicznej. Czy zostawialiście sobie jakieś "dojście" do płaszcza? Czy w ogóle może coś się dziać z tą instalacją takiego, że trzeba będzie się dostać do kominka? Zastanawiam się, czy przed zamontowaniem wkłądu nie wyburzyć części ściany, przez którą kominek będzie sąsiadował z kotłownią, i nie "załatać " tego otworu płytą gips-karton, żeby była łatwa w demontażu.Czy to ma sens? Widziałam norweskie kominki z taką specjalną obudową-portalem, którą z łatwością otwiera się i jest dostęp do instalacji kominka. My chcemy zrobić prostą ścianę, czymś tam obłożoną. Jak trzeba by było rozkuwać płytki, to jaki sens ma obudowywanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 02.06.2006 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Witam po długiej przerwie! Mam pytanko, oczywiście natury technicznej. Czy zostawialiście sobie jakieś "dojście" do płaszcza? Czy w ogóle może coś się dziać z tą instalacją takiego, że trzeba będzie się dostać do kominka? Zastanawiam się, czy przed zamontowaniem wkłądu nie wyburzyć części ściany, przez którą kominek będzie sąsiadował z kotłownią, i nie "załatać " tego otworu płytą gips-karton, żeby była łatwa w demontażu. Czy to ma sens? Widziałam norweskie kominki z taką specjalną obudową-portalem, którą z łatwością otwiera się i jest dostęp do instalacji kominka. My chcemy zrobić prostą ścianę, czymś tam obłożoną. Jak trzeba by było rozkuwać płytki, to jaki sens ma obudowywanie? stander firma merkury http://www.merkury.win.pl ma w ofercie do swoich kominków rozbieralne obudowy które w każdej chwili można zdemontować aby dostać się do wkładu ściągnij sobie film instruktażowy z strony tam wszystko jest opisane mogę podjąć się montażu kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 02.06.2006 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 zrobiliśmy specjalne otwory rewizyjne. Maja one zamykane wieka, tak, że własciwie nic nie widać zresztą, spróbuj je zauwazyć na zdjęciu http://majkagw.photosite.com/~photos/tn/1388_1024.ts1140558277000.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 02.06.2006 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 sa okrągłe;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 02.06.2006 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 a ja widzę prostokąt, nad wnęką na drewno, ale mam okulary na nosie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 02.06.2006 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Czy do kominka z płaszczem daje się też rurę doprowadzającą powietrze Ratujcie bo ja już głupieję http://www.tapis.pl/kominkowe/kfd/linea-h-1050.htmjak patrzę na taki wkład to nic tam takiego nie piszą ?!?!?!Czy to jest uzależnione od wkładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 02.06.2006 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 to nie jest uzależnione od wkładu ale od przepisów "Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie" Instalacje ogrzewcze § 132. 1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami. 2. Dopuszcza się stosowanie pieców i trzonów kuchennych na paliwo stałe w budynkach o wysokości do 3 kondygnacji nadziemnych włącznie, jeżeli nie jest to sprzeczne z ustaleniami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, przy czym w budynkach zakładów opieki zdrowotnej, opieki społecznej, przeznaczonych dla dzieci i młodzieży, lokalach gastronomicznych oraz pomieszczeniach przeznaczonych do produkcji żywności i środków farmaceutycznych - pod warunkiem uzyskania zgody właściwego państwowego inspektora sanitarnego. 3. Kominki opalane drewnem z otwartym paleniskiem lub zamkniętym wkładem kominkowym mogą być instalowane wyłącznie w budynkach jednorodzinnych, mieszkalnych w zabudowie zagrodowej i rekreacji indywidualnej oraz niskich budynkach wielorodzinnych, w pomieszczeniach: 1) o kubaturze wynikającej ze wskaźnika 4 m3/kW nominalnej mocy cieplnej kominka, lecz nie mniejszej niż 30 m3, 2) spełniających wymagania dotyczące wentylacji, o których mowa w § 150 ust. 9, 3) posiadających przewody kominowe określone w § 140 ust. 1 i 2 oraz § 145 ust. 1, 4) w których możliwy jest dopływ powietrza do paleniska kominka w ilości: a) co najmniej 10 m3/h na 1 kW nominalnej mocy cieplnej kominka - dla kominków o obudowie zamkniętej, b) zapewniającej nie mniejszą prędkość przepływu powietrza w otworze komory spalania niż 0,2 m/s - dla kominków o obudowie otwart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 03.06.2006 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Do DagbuilderaTen kominek KFD linea nie jest z płaszczem wodnym do ogrzewania c.o.! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 05.06.2006 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 zrobiliśmy specjalne otwory rewizyjne. Maja one zamykane wieka, tak, że własciwie nic nie widać zresztą, spróbuj je zauwazyć na zdjęciu Dzięki, Majka. Druknęłam sobie to zdjęcie. Jak przywiozą mój kominek, to będziemy się przymierzać do tych otworów. Chodziło mi jednak jeszcze o coś innego. Jakby się kominek, brzydko mówiąc, sypnął, nie wiem, wbrew zapewnieniom producentów o hiperszczelności ten płaszcz jednak "puścił na szwach"..., to jak ten niefiligranowych rozmiarów piecyk wybebeszyć? Kuć tę skałę klinkierową? U Ciebie widzę drzwiczki rewizyjne niewielkich rozmiarów, macie jakiekolwiek dojście do płaszcza? Może ja przesadzam? Może bredzę? Czy ktoś "wyprostuje mi sny"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 05.06.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 a ja widzę prostokąt, nad wnęką na drewno, ale mam okulary na nosie sa jeszcze jedne szukaj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 05.06.2006 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 zrobiliśmy specjalne otwory rewizyjne. Maja one zamykane wieka, tak, że własciwie nic nie widać zresztą, spróbuj je zauwazyć na zdjęciu Dzięki, Majka. Druknęłam sobie to zdjęcie. Jak przywiozą mój kominek, to będziemy się przymierzać do tych otworów. Chodziło mi jednak jeszcze o coś innego. Jakby się kominek, brzydko mówiąc, sypnął, nie wiem, wbrew zapewnieniom producentów o hiperszczelności ten płaszcz jednak "puścił na szwach"..., to jak ten niefiligranowych rozmiarów piecyk wybebeszyć? Kuć tę skałę klinkierową? U Ciebie widzę drzwiczki rewizyjne niewielkich rozmiarów, macie jakiekolwiek dojście do płaszcza? Może ja przesadzam? Może bredzę? Czy ktoś "wyprostuje mi sny"? to jest dojście do wszelkich połaczeń, rurek, naczynia wzbiorczego, strowania itp. Jak płaszcz walnie to czeka nas rozbiórka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kules 06.06.2006 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 cześć Mam mały dylemacik - dom 15letni ze strychem i piwnicą, powierzchnia ok 250m2, z czego ogrzewane jest jakieś 140m2 - nie ma małych pokoików, ale są większe przestrzenie i wysoki pokój dzienny (2,5-5,5m). Instalacja c.o. jest na stalowych rurach i żeliwnych grzejnikach i z piecem na gaz ziemny - układ otwarty, jest też kominek otwarty (nie do grzania, ale "do nastroju"), zamierzam zamienić go na kominek z płaszczem dla obniżenia kosztów ogrzewania. No właśnie. Wiem, że są kominki do układów zamkniętych i do otwartych (znacznie tańsze - ok 2tys. - co ma duże znaczenie). Nie wiem, czy wstawić jeden czy drugi i jaka moc kominka wystarczy (16, 18, 22kw?) mi na ogrzanie tego. Acha, dom jest średnio ocieplony (pustak-styropian-pół pustaka) i wody ciepłej kominek nie będzie grzał. Do tej pory chłodzik w domu mi i żonie nie przeszkadzały bo jesteśmy zimnolubni, ale we wrześniu będę miał maluszka pierwszego i muszę dom na zimę dla niego przygotować żeby nie zmarzł. Pomóżcie proszę. Krzychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 06.06.2006 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 a ja widzę prostokąt, nad wnęką na drewno, ale mam okulary na nosie sa jeszcze jedne szukaj dalej we wnęce na drewno z dwoma uchwytami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 14.06.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Ktoś gdzieś, kiedyś rzucił temat "Węgiel brunatny w kominku". Nie pamiętam czy chodziło o płaszcz...czy ktoś z was z płaszczem ma z tym jakieś doświadczenia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts