Basia i Mumek 25.08.2006 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Chciałem opisać moje problemy związane z instalacją Makroterma. W grudniu 2005 kupiłem Makrtoterma 18kW z zasobnikiem 140l i dodatkowo zestaw pompowy + PZZ.Przywieźli w terminie, kompletnie, super. W kwietniu 2006 zadzwoniłem do firmy mikroterm w Zakopanem, żeby polecili mi ich autoryzowanego montera, ponieważ chciałem mieć ważną gwarancję i pewność solidnego wykonania instalacji. Miałem już zamontowany junkers dwubiegowy z wyprowadzonymi końcówkami według instrukcji instalatora z Makrotermu, który na miejscu wycenił podłączenie na kwotę 1000-1500zł. Wraz z materiałami. 24 kwietnia polecany przez Makroterm instalator Pan Zenon Wąchała przysłał ekipę, która wykonała instalację. Następnego dnia zaczęło kapać z rurek i zaworów. Po trzech telefonach i tygodniu czasu przyjechał pan instalator i podłączył elektronikę i poprawiał szczelność rur zarazem przywiózł mi fakturę proforma. Za sam materiał w kwocie 2500 zł, a za montaż chciał jeszcze 1000zł. Na fakturze proforma ceny były zawyżone. U siebie w normalnym sklepie mogłem kupić, bez żadnych rabatów te same elementy instalacji do 50% taniej. Po za tym długość rurek była zawyżona, ilość manometrów była dwukrotnie większa niż zamontowana. Podobnie było z odpowietrzaczami i wieloma innymi rzeczami. Moja interwencja w sprawie zawyżenia wartości faktury zaowocowała ponownym przeliczeniem zużytego materiału (było to ok. 4 Maja).Bylibyśmy już prawie szczęśliwi gdyby nie to, że zaginął jeden PZZ Pan Z.W. powiedział, że skoryguje fakturę, niepotrzebnie jednak wypłaciłem mu 2500zł. Zapalił w kominku, ale wody nie zagotował, tym samym nie sprawdził obiegu przewałowego, bo było zbyt późno. Obiecał, że przyjedzie z poprawioną fakturą i zagotuje wodę. Po jego wyjeździe okazało się, że z rurek nadal kapie (mniej, ale kapie). Po ok. dwudziestu telefonach od 5 maja do dzisiaj (czyli jak na razie 4 miesiące) nie mogę doprosić się o załatwienie tej sprawy. A chodzi mi konkretnie o obiecany przyjazd instalatora z fakturą i zagotowanie wody. Po za tym umówiłem się z nim, że w zamian za usunięcie we własnym zakresie jego przecieków z instalacji, otrzymam szybę od kominka, która pękła podczas montażu. Gościa jak nie widać tak nie widać. Kafle do obudowy czekają w sąsiednim pokoju, ale boję się obudować kominka. Nie polecam nikomu tego gościa. A przyszłych klientów Makrotermu ostrzegam przed polecanym przez Makroterm instalatorem panem Z.W. Jeszcze jedno !!!! Radzę nie płacić wcześniej żadnych zaliczek i spisać umowę na wykonanie instalacji! Zdjęcia instalacji http://img247.imageshack.us/img247/4278/zdj281cie011to9.jpg http://img154.imageshack.us/img154/5459/zdj281cie012ij6.jpg http://img69.imageshack.us/img69/2593/zdj281cie013lx2.jpg PS . Pikanterii całej sprawie dodaje fakt ,że byłem łatwym łupem, ponieważ jestem osobą niewidomą . Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIGacZ 28.08.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Przeraziły mnie Twoje przygody. Zdarzają się ludzie bez serca, zero skrupułów tylko kasa? Gdzie my żyjemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Mumek 28.08.2006 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Zaraz po zamieszczeniu tego postu pojawił się po prawie czterech miesiącach instalator i wymienił mi szybę w ramach przecieków z rur, które usunąłem we własnym zakresie, zagotował w kominku. Jednak za materiały nadal chce ode mnie 2200zł + 1000 za instalacje. Poprosiłem go o fakturę na te materiały. Co zrobić, jeżeli ceny na fakturze będą nadal zawyżone? Jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś ma elektrozawór pomiędzy junkersem, a zasobnikiem CWU i jak to chodzi? Np. junkersa mam ustawionego na 45 stopni, a w zasobniku woda ma temperaturę 55 stopni. Elektor zawór ustawiony jest na 50 stopni i idze mi woda z junkersa, a według mnie powinna iść z zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex.57 30.08.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Witajcie! Mam pytanie do instalatorów: czy celowe jest zastosowanie układu zamknietego z wymiennikiem itd. przy współpracy kominka z kotłem elektrycznym (ELterm). Układ prosty ,bez podłogówki, tylko zasobnik cwu .Producent kotła dopuszcza pracę w systemie otwartym. Jakie są argumenty za układem zamkniętym??Będe wdzieczny za sugestie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 30.08.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 U nas sezon grzewczy rozpoczęty ale znowu przy silnym wietrze się dymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 01.09.2006 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 A jam pytanko niby z innej beczki...Słuchajcie, co poradzicie...Chodzi mi o to, aby ograniczyć kapanie/stukanie wody/deszczu o dno wyczystki w kominie. Jak na razie nie mam żadnego "strażaka" (nie potrzeba żadnego wspomagania ciągu), mam Makroterma 18 kW.Zastanawiam się, czy zakładać strażaka, czy moze "grzybka" z daszkiem??Tylko teraz nie wiem, czy aktualnie bezproblemowym ciągu (fi 200 mm) przy strażaku ciąg nie będzie z kolei za mocny?? A druga kwestia, czy daszek/grzybek ma jakiś wpływ czy też jest obojętny na stan cugu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 01.09.2006 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 To może być coś takiego, jak za mocny cug? A ja mam pytanie innego typu - mam kominy spalinowe nie tylko bez daszku, ale i bez piecy (niektóre służą za wentylacyjne, inne do niczego nie służą). Co się dzieje z tą wodą, co tam wpływa, ze śniegiem, co wpada? Może należałoby pozatykać te kominy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 01.09.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Witajcie! Mam pytanie do instalatorów: czy celowe jest zastosowanie układu zamknietego z wymiennikiem itd. przy współpracy kominka z kotłem elektrycznym (ELterm). Układ prosty ,bez podłogówki, tylko zasobnik cwu .Producent kotła dopuszcza pracę w systemie otwartym. Jakie są argumenty za układem zamkniętym?? Będe wdzieczny za sugestie. Pozdrawiam. lepiej zainstaluj wymiennik pozbędziesz się kłopotów z zapowietrzaniem grzejników a pozatym większość producentów grzejników panelowych nie uznaje gwarancji w wypadku podłonczenia grzejników do układu otwartego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 01.09.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 A jam pytanko niby z innej beczki... Słuchajcie, co poradzicie... Chodzi mi o to, aby ograniczyć kapanie/stukanie wody/deszczu o dno wyczystki w kominie. Jak na razie nie mam żadnego "strażaka" (nie potrzeba żadnego wspomagania ciągu), mam Makroterma 18 kW. Zastanawiam się, czy zakładać strażaka, czy moze "grzybka" z daszkiem?? Tylko teraz nie wiem, czy aktualnie bezproblemowym ciągu (fi 200 mm) przy strażaku ciąg nie będzie z kolei za mocny?? A druga kwestia, czy daszek/grzybek ma jakiś wpływ czy też jest obojętny na stan cugu?? Strażak nie ma większego wpływu na stan cugu jedynie zabespiecza przed zawiewaniem wiatru do komina co może być przyczyną braku cugu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 02.09.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 Strażak nie ma większego wpływu na stan cugu jedynie zabespiecza przed zawiewaniem wiatru do komina co może być przyczyną braku cugu Nie nooooo w tej chwili to jakieś herezje chyba opowiadasz...wszyscy chyba wiemy, że właśnie strażakiem poprawiamy sobie cug...a zasłonić to sobie możesz grzybkiem właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 02.09.2006 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 Strażak nie ma większego wpływu na stan cugu jedynie zabespiecza przed zawiewaniem wiatru do komina co może być przyczyną braku cugu Nie nooooo w tej chwili to jakieś herezje chyba opowiadasz...wszyscy chyba wiemy, że właśnie strażakiem poprawiamy sobie cug...a zasłonić to sobie możesz grzybkiem właśnie. senser cug w komiie nie zależy od sposobu zakończenia komina a od wysokości tegoż komina.A bieże się z różnicy ciśnienia atmosferycznego pomiędzy wysokością na jakiej podłanczamy urządzenie grzewcze czy to kominek czy piec na paliwo stałe a wysokością na której spaliny ulatują do atmosfery a strażak zabespiecza nam przed negatywnym zjawiskiem zawiewania dymu przez wiatr do komina co może skutkować słabszym cugiem niż by to wynikało z wysokości komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 03.09.2006 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 senser cug w komiie nie zależy od sposobu zakończenia komina a od wysokości tegoż komina.A bieże się z różnicy ciśnienia atmosferycznego pomiędzy wysokością na jakiej podłanczamy urządzenie grzewcze czy to kominek czy piec na paliwo stałe a wysokością na której spaliny ulatują do atmosfery a strażak zabespiecza nam przed negatywnym zjawiskiem zawiewania dymu przez wiatr do komina co może skutkować słabszym cugiem niż by to wynikało z wysokości komina Człowieku, nie trzeba naukowca. Strażak jest do polepszenia parametrów "ssania" komina...a chodzi tu o zjawisko podciśnienia jakie się wytwarza pod osłonką strażaka, to tak jakbyś jechał rowerem za samochodem ciężarowym. Wysokość komina, owszem ważna, ale czasem jej brak można sobie zrekompensować właśnie strażakiem. A zawiewanie wiatru do komina nie ma NIGDY miejsca, bo musiałby wiać prostopadle z góry na dół, no przynajmniej w moich okolicach się to nie zdarza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 03.09.2006 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 senser cug w komiie nie zależy od sposobu zakończenia komina a od wysokości tegoż komina.A bieże się z różnicy ciśnienia atmosferycznego pomiędzy wysokością na jakiej podłanczamy urządzenie grzewcze czy to kominek czy piec na paliwo stałe a wysokością na której spaliny ulatują do atmosfery a strażak zabespiecza nam przed negatywnym zjawiskiem zawiewania dymu przez wiatr do komina co może skutkować słabszym cugiem niż by to wynikało z wysokości komina Człowieku, nie trzeba naukowca. Strażak jest do polepszenia parametrów "ssania" komina...a chodzi tu o zjawisko podciśnienia jakie się wytwarza pod osłonką strażaka, to tak jakbyś jechał rowerem za samochodem ciężarowym. Wysokość komina, owszem ważna, ale czasem jej brak można sobie zrekompensować właśnie strażakiem. A zawiewanie wiatru do komina nie ma NIGDY miejsca, bo musiałby wiać prostopadle z góry na dół, no przynajmniej w moich okolicach się to nie zdarza.... "ssanie" komina Właśnie ta osłonka strażaka jest opływowa i ustawiając się do wiatru chroni przed zawirowaniami dymu na szczycie komina a cug zależy od wysokości komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 03.09.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 "ssanie" komina Właśnie ta osłonka strażaka jest opływowa i ustawiając się do wiatru chroni przed zawirowaniami dymu na szczycie komina a cug zależy od wysokości komina Jeśli nie rozumiesz znaczenia cudzysłowia to już twój problem. Z resztą nie polemizuje bo widzę, że masz tyle co nic pojęcia o temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 03.09.2006 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 Powtórzę pytanie - czy cug może być za duży (przy wydokim, dobrym kominie)? Czy padanie do komina to jest ogólnie problem dla domu? PozdrawiamBogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 04.09.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Witajcie! Mam pytanie do instalatorów: czy celowe jest zastosowanie układu zamknietego z wymiennikiem itd. przy współpracy kominka z kotłem elektrycznym (ELterm). Układ prosty ,bez podłogówki, tylko zasobnik cwu .Producent kotła dopuszcza pracę w systemie otwartym. Jakie są argumenty za układem zamkniętym?? Będe wdzieczny za sugestie. Pozdrawiam. lepiej zainstaluj wymiennik pozbędziesz się kłopotów z zapowietrzaniem grzejników a pozatym większość producentów grzejników panelowych nie uznaje gwarancji w wypadku podłonczenia grzejników do układu otwartego. Albo obniża gwarancję z 5 lat do roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 04.09.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Sezon grzewczy tuż tuż, wszysko podłączone tylko wiedzy o samym paleniu brak. Jak własciwie palić w takim kominku? ile drewna wkładać? jakie optymalne temperatury utzrymywać? Jak ustawiać szyber a jak wlot powietrza pod paleniskiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba_h 06.09.2006 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Witajcie Mam pytanie do specjalistów od instalacji, wielu ich tutaj jak widze. Posiadam wkład "merkury", zaraz za wkładem jest kotłownia, system z wymiennikiem ciepła i dwie pompy, jedna do obiegu kominka a druga do obiegu poprzez zasobnik ciepłej wody i grzejniki. I tu mam własnie problem, instalator umiescil czujniki włączenia pomp na dojsciu i wyjsciu z wkładu, tą od obiegu kominka na wyjsciu a tą od obiegu grzejników na powrocie. Problem jest w tym ze muszę je miec ustawione na 65 stopni wyjscie i 55 stopni powrot bo wtedy w miarę szybko się załanczają ale niestety bardzo pozno się wyłaczają i woda w zasobniku mimo ze wczesniej potrafi się nagrzac do temperatury 80 stopni potrafi poprzez noc spaść do 40 bo pompy ciągle chodzą i wymiennik dziła w odwortną stronę, czyli oddaje ciepło z zasobnika na wkład. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł na to bardzo proszę o pomoc. Mogę wykonać dokładniejszy schemat tej instalacji. Pzodrawiam Też się nad tym zastanawiam, będę właśnie podłanczał zbiornik cwu do kominka i co zrobić aby po wygaśnięciu w kominku woda w zbiorniku nie wystudzała się .??? Elektrozawór z dwoma czujnikami jeden w zbiorniku drugi w kominku ??? możę ktoś rozgryzł temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 06.09.2006 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 A dlaczego nie ustawić temperatury włączenia pomp na np. 75st C? Przy wyłączony pompach nagrzanie z 65 do 75 to pewnie już tylko chwilka. A przy wygasaniu schłodzi jedynie do 75. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 06.09.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Też się nad tym zastanawiam, będę właśnie podłanczał zbiornik cwu do kominka i co zrobić aby po wygaśnięciu w kominku woda w zbiorniku nie wystudzała się .??? Elektrozawór z dwoma czujnikami jeden w zbiorniku drugi w kominku ??? możę ktoś rozgryzł temat. W Makrotermie możesz zrobić tak, że podłączasz dwie pompy do centralki, gdzie na jednej pompie ustawiasz temp. zał. te swoje 75 stopni. A na pompie od CO inną, nizszą. W praktyce nie jest to takie proste, ze względu na istotnie szybkie wychładzanie się kominka na potrzeby CO. Ja "robię" tak....na czas grzania CWU wyłączam pompe od CO (fizycznie) oraz od podłogówki. Kominek w ten sposób dość szybko grzeje wodę w obwodzie CWU i po osiągnięciu (lub niebezpiecznie szybko nagrzewającego się kominka) odpalam pozostałe pompy CO. Nie jest to rozwiązanie "bezobsługowe", ale w gruncie rzeczy z przyzwyczajenia nie jest to też jakąś super uciążliwe...plus tego taki, że wodę mam zależy...nagrzaną od 80 do nawet 90 stopni... i takie nagrzanie styka mi na cały dzień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts