mariobros35 17.09.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 witam, u mnie juz tez niedlugo monataz kominka z plaszczem. Waham sie juz tylko miedzy dwoma polskim MAKROTERMEM i francuskim GODIN 19kW (maja tylko jeden z plaszczem) O Makrotermi slyszelismy juz duzo. Jak jest z francuskim GODIN??? Rozmawialem z kilkoma niezaleznymi osobami i bardzo chwalili GODINa Cenowo wychodzi nawet troche taniej niz Makroterm Jakies sugestie??? może pomyśl o byrskim http://www.kominki.byrski.pl ma ciekawie rozwiązane sterowania przepustnicą powietrza do spalania w palenisku która jest w cenie wkładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elektriko 20.09.2006 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Witam kolegów mam pytanie czy jest możliwość dokupienia samej przepustnicy do kominka takiej jak jest stosowana w kominku "byrski".Mam kominek ale bez automatycznego sterowania dopływu powietrza a rozwiązanie to jest bardzo ciekawe. Nieznam szczegółów technicznych tego sterowania więc mam pytanie czy ma może ktoś dokładną fotke tej przepustnicy ( na stronie producenta niema żadnych szczegółów) i czy wogóle jeat sens dokładać takie sterowanie.Dziękuje za zainteresowanie i pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 21.09.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Mam do was pytanko, czy są wam może znani jacyś producenci/sprzedawcy Brykietu z węgla brunatnego?? z woj. mazowieckiego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 21.09.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 I przy okazji inna kwestia.... Ostatnio z różnych stron słyszę o eko-groszku. Czy znane są wam jakieś wiarygodne doświadczenia posiadaczy piecy na to paliwo?? (mam na myśli piece na eko-groszek a nie palących groszkiem w kominku ) Mój znajomy kupił sobie piec na eko-groszek bo "wszyscy kupują" i twierdzi, że kupi 3 t. (czyli jakieś 1200 - 1500 zł) tego towaru i na pewno starczy mu na cały sezon dom w podłodze ok. 220 m2. Ja się pytam sam siebie....czy te piece chodzą na jakąś inną energie?? np. promieniowanie z tynków?? Czy ja o czymś nie wiem, czy po prostu ludzie głupoty opowiadają?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 21.09.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Witam kolegów mam pytanie czy jest możliwość dokupienia samej przepustnicy do kominka takiej jak jest stosowana w kominku "byrski".Mam kominek ale bez automatycznego sterowania dopływu powietrza a rozwiązanie to jest bardzo ciekawe. Nieznam szczegółów technicznych tego sterowania więc mam pytanie czy ma może ktoś dokładną fotke tej przepustnicy ( na stronie producenta niema żadnych szczegółów) i czy wogóle jeat sens dokładać takie sterowanie. Dziękuje za zainteresowanie i pozdrawiam Tomasz A jakiego producenta masz kominek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elektriko 21.09.2006 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Kominek mam wykonany przez zaprzyjaźnionego producenta pieców, wiem że zostane upomniany że gdzie "atesty homologacje" ale poprostu tak było najtaniej a nikomu się nie przelewa. Kominek ma działać na układzie otwartym połączony poprzez wymiennik ciepła. Jako drugie źródło ciepła mam piec fonditala. pozdrawiam Tomasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIOTR KRYSTYNA 24.09.2006 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 Witam jestem na etapie podejmowania decyzji odnośnie ogrzewania i mam pytanie ???? Jaki typ kotła i jakiego producenta do kominka z płaszczem wodnym .Zaznaczam że bez podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 24.09.2006 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 wszystko będzie współpracować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIOTR KRYSTYNA 24.09.2006 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 wszystko będzie współpracować HOP HO HO czy aby tak byle jak .Czy tak samo będzie pracował kocioł kondensat dwu czy jedno funkcyjny z zasobnikiem czy bez .Może i wszystko będzie pracować ważne jest też jak i za ile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 24.09.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 każde ustrojstwo wpięte w układ będzie współpracować dobrze, jeżeli będzie to pożenione zgodnie ze sztuką,co będziesz stosował jako drugie źródło zasilana to już Twój wybór,a kryteria które podałeś to niestety za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motofan_70 24.09.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 Witam, jestem już po pierwszym sezonie używania Makrotermu 18kW. Zbliża się następny sezon i tutaj mam pytanie do użytkowników. Powiedźcie jakie macie ustawienie centralki? Jak optymalnie ją ustawić aby kominek czasami się nie przegrzewał (kilka razy załadowałem do pełna i miałem ALARM ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIOTR KRYSTYNA 25.09.2006 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 każde ustrojstwo wpięte w układ będzie współpracować dobrze, jeżeli będzie to pożenione zgodnie ze sztuką, co będziesz stosował jako drugie źródło zasilana to już Twój wybór, a kryteria które podałeś to niestety za mało Dom jest parterowy z urzytkowym poddaszem z BK powierzchnia ok 150 m2,będzie ocieplony styro 12cm kominek w centralnym miejscu na planie .Mam gaz z sieci miejskiej,planuje kominek Lechmy 15 kW jako dodatkowe żródło ciepła podstawą ma być piec gazowy I O TO CHODZI JAKI myślę żę jednofunkcyjny z zasobnikiem 200-300l bo nie wykluczam solarów nie będzie podłogówki więc nie ma co wydawać pieniędzy na kondensata .Rodzina jest 2-4 osoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.09.2006 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 sam sobie odpowiedziałeś, jednofuncyjny z zasobnikiem, jeżeli solary to zasobnik biwalentny (z dwoma wężownicami),musi działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 29.09.2006 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Mam pytanko - jakie pompy i sterownik zastosować do kominka z płaszczem o mocy 19 kW? Chodzi mi o dokładny model pompy. Sterownik znalazłem taki: http://www.tatarek.com.pl/index.php?produkt=TRT03B&kat=u&podkat=u2 Może być? Pompę chcę Grundfos, ale jaki model? Kominek ma grzać CO i CWU (zasobnik 300l). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
włodek30 01.10.2006 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 witam Oglądając interesujące mnie gotowe projekty w żadnym z nich kotłownia nie została zaprojetkowana po drugiej stronie ściany gdzie stać ma kominek. W związku z tym chciałbym zapytać jaka jest maksymalna odległość pomiedzy płaszczem kominka a buforem/wymiennikiem. Którędy prowadzić rurę z gorącą wodą. Obawiam się, że pod posadzką nie można właśnie z uwagi na temperaturę, inną drogą pewnie będą duże straty. poradźcie coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 01.10.2006 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Rury mogą iść pod posadzką, i tak są w otulinie, więc strat ciepła wielkich nie będzie. U mnie odległość od kominka do kotłowni to ok. 7 metrów (po rurach). Co prawda jeszcze nie uruchomiłem instalacji, ale instalator nie widział problemu w odległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
włodek30 01.10.2006 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 To mnie uspokoiłeś. Ale jednak pomimo otuliny to się jastrych nagrzeje bardziej niż przy ogrzewaniu podłogowym. Czy nie bedzie to groziło popękaniem płytek ceramicznych na podłodze? Czytałem o takich zagrożeniach w przypadku wpuszczenia zbyt ciepłej wody do podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 01.10.2006 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 To mnie uspokoiłeś. Ale jednak pomimo otuliny to się jastrych nagrzeje bardziej niż przy ogrzewaniu podłogowym. Czy nie bedzie to groziło popękaniem płytek ceramicznych na podłodze? Czytałem o takich zagrożeniach w przypadku wpuszczenia zbyt ciepłej wody do podłogówki. U mnie rury idą w otulinie i pod styropianem. Nie ma szans, żeby podłoga się nagrzała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RASA 01.10.2006 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Kupiłem kominek z płaszczem wodnym i chce go podłaczyc do istniejacej instalacji co z piecem olejowym oczywiście mam wymiennik płytowy i dwie pompy oraz naczynie wzbiorcze , nie ma u nas powaznego instalatora więc musimy to zrobic własnymi siłamy . Chce zrobic tak aby po wygasnięciu w kominku właczył sie piec olejowy co mam zrobic i jak ? Czy kominek mozna właczyc w dowolne miejsce instalacji co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 01.10.2006 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Kupiłem kominek z płaszczem wodnym i chce go podłaczyc do istniejacej instalacji co z piecem olejowym oczywiście mam wymiennik płytowy i dwie pompy oraz naczynie wzbiorcze , nie ma u nas powaznego instalatora więc musimy to zrobic własnymi siłamy . Chce zrobic tak aby po wygasnięciu w kominku właczył sie piec olejowy co mam zrobic i jak ? Czy kominek mozna właczyc w dowolne miejsce instalacji co ? Wysłałem wiadomość na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts