alex_ 07.11.2006 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Od soboty działa u mnie CTM 18kW, szyba się brudzi, ale jak na razie nie jest to większym problemem, zastanawia mnie w jaki sposób utrzymać w nim stałą temperaturę, bo jak na dotychczasowe próby trochę skacze może coś źle robię, jeżeli ktoś ma CTM-a to chętnie posłucham (poczytam) opinii na temat jego działania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 07.11.2006 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Co do pieca gazowego większość producentów pieców produkuje urządzenia które nie pozwalają na pracę w układzie zamkniętym z uwagi na czujnik ciśnienia wody w c.o w elektronice kotła który nie pozwala na start kotła Chyba nie pozwalają na pracę w układzie zamkniętym? Chyba w otwartym... fajna rozmowa tak żeczywiście w układzie otwartym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 07.11.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Witam. Zwracam sie z proźbą do 1950. Mam problem z moim kominkiem CTM 24 plus kocioł elektryczny. Jak chodzi kocioł elektryczny wszystko jest OK (wszystkie grzejniki grzeją elegancko) natomiast jak grzeje kominek to niektóre grzejniki sa mocno gorące a niektóre do połowy a niektóre wcale. Czy to może być pompa albo zawór zwrotny który jest na wyjściu pompy? Jestem w kropce. Z góry dziękuję za odpowiedz. jeżeli to chodzi bez zarzutu gdy pracuje kocioł elektryczny, to układ musi być w porządku, spróbuj tak jak zasugerowałeś, zobacz czy strzałka na zaworze zwrotnym jest skierowana zgodnie z kierunkiem przepływu to samo zobacz na pompie, zamknij obydwa zawory, przed i za pompą, popuść śrubunki i zdemontuj pompę, po zdemontowaniu podłącz na moment do prądu i sprawdż czy pracuje, gdy będziesz miał odkręcoą pompę sprawdz przy okazji czy zawór zwrotny nie przepuszcza, prawidłowo powinienieś mieć zawór, za zaworem filtr, pompę, zawór zwrotny i drugi zawór, w przypadku gdy otworzysz ten drugi zawór i nie będzie Ci nic ciekło będzi to znaczyło, że zawór zwrotny masz dobry, dodatkowo poruszaj grzybkiem w zaworze, powinien bez problemów poruszać się w obydwie strony, możesz jeszcze przy okazji sprawdzić, czy masz czysty filtr skośny, jeżeli to będzie wszystko działało, to teoretycznie układ też powinien Ci działać bez zarzutu, jeśli nie, to niestety nic Ci nie poradzę, bo nie wiem jak jest wykonana instalacja kominkowa, w tym przypadku będziesz musiał ściągnąć instalatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RASA 12.11.2006 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Jestem od niedawna uzytkownikiem kominka z płaszczem wodnym , zauważyłem osadzanie sie dziwnej mazi na scianach paleniska . Co to może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 13.11.2006 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Jestem od niedawna uzytkownikiem kominka z płaszczem wodnym , zauważyłem osadzanie sie dziwnej mazi na scianach paleniska . Co to może być Przyczyny mogą być różne: palisz wilgotnym opałem lub masz za mały ciąg kominowy albo też trzeba u ciebie wykonać podmieszanie powrotu kominka na zawoże trujdrożnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RASA 13.11.2006 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 moze opał zbyrt mokry , ciąg chybanie niezły , nie wiem jak sprawdzić tak naprawde , podłaczony jest do pieca olejowego buderus za pomoca wymiennika oraz dwóch pomp , zawor zwrotny nie wiem do czego ma byc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 13.11.2006 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 moze opał zbyrt mokry , ciąg chybanie niezły , nie wiem jak sprawdzić tak naprawde , podłaczony jest do pieca olejowego buderus za pomoca wymiennika oraz dwóch pomp , zawor zwrotny nie wiem do czego ma byc ? nie pisałem o zawoże zwrotnym a o trujdrożnym zawoże mieszającym podnoszącym tenperaturę wody wracającej na kominek do progu 61 stopni celcjusza powyżej tagzwanego punktu rosy przy którym kominek się poci na ściankach paleniska [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RASA 13.11.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 moze opał zbyrt mokry , ciąg chybanie niezły , nie wiem jak sprawdzić tak naprawde , podłaczony jest do pieca olejowego buderus za pomoca wymiennika oraz dwóch pomp , zawor zwrotny nie wiem do czego ma byc ? nie pisałem o zawoże zwrotnym a o trujdrożnym zawoże mieszającym podnoszącym tenperaturę wody wracającej na kominek do progu 61 stopni celcjusza powyżej tagzwanego punktu rosy przy którym kominek się poci na ściankach paleniska [/url] fachowiec montujący kominek nic mi o tym nie mówił nie wiem co chodzi a duzo sie tym interesowałem mam dwie pompy nz powrocie do kominka od wymiennika oraz pompe na powrocie od kotła olejowego . kominek ma wbudowany jeszcze wymiennik ciepła w sobie ktory nie jest wykorzystany oraz naczynie wzbiorcze , a gdzie ten zwor trojdrozny sie montuje i czemu ma słuzyc , jezeli dopuszczaniu wody zimnej aby obnizyc temperatue na kotle to wiem , czy wnetrze kominka sie czysci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 13.11.2006 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 moze opał zbyrt mokry , ciąg chybanie niezły , nie wiem jak sprawdzić tak naprawde , podłaczony jest do pieca olejowego buderus za pomoca wymiennika oraz dwóch pomp , zawor zwrotny nie wiem do czego ma byc ? nie pisałem o zawoże zwrotnym a o trujdrożnym zawoże mieszającym podnoszącym tenperaturę wody wracającej na kominek do progu 61 stopni celcjusza powyżej tagzwanego punktu rosy przy którym kominek się poci na ściankach paleniska [/url] fachowiec montujący kominek nic mi o tym nie mówił nie wiem co chodzi a duzo sie tym interesowałem mam dwie pompy nz powrocie do kominka od wymiennika oraz pompe na powrocie od kotła olejowego . kominek ma wbudowany jeszcze wymiennik ciepła w sobie ktory nie jest wykorzystany oraz naczynie wzbiorcze , a gdzie ten zwor trojdrozny sie montuje i czemu ma słuzyc , jezeli dopuszczaniu wody zimnej aby obnizyc temperatue na kotle to wiem , czy wnetrze kominka sie czysci ? Tak to jest gdy bieże się do montażu niedouczonych instalatorów lub fachowców z łapanki taki zawór instaluje się na powrocie wody z wymiennika na kominek przed pompą obiegową która zaciąga wodę grzewczą na kominek zawór powoduje iż tenperatura wody wracającej na kominek nie jest mniejsza niż wspomniane 61 stopn (poprzez podmieszanie wody powracającej z wymiennika z wodą zasilania z kominka) w przeciwnym razie jeżeli jest mniejsza to zachodzi zjawisko roszenia na ściankach paleniska w kominku.Wżuć jakieś zdjęcia i prześlij mi na mejla to może coś poradzę mój mejl: [email protected][/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 13.11.2006 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Może wrzuć na forum i Mariusz może też odpowie na forum? Też chętnie poczytamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaroMan.. 14.11.2006 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Witam! Chcialem zglosic akces do klubu i jednoczesnie zapytac na co zwrocic uwage przy montazu mojego ustrojstwa ( Makroterm Panoramix 18kW + Viessman Vitopend WHEA + zasobnik 120l ).....jakies pomocne wskazowki? pozdroooo D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 14.11.2006 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 A jeszcze jedno, z tym roszeniem i punktem rosy. Piszesz Mariusz, że poniżej temperatury 60 st. ...ale przecież w komorze kominka jest chyba znacznie więcej? Nawet chyba płaszcz od strony ognia ma więcej. Przy temperaturze (wody) 60 stopni ścianki płaszcza są znacznie cieplejsze... czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojti12 15.11.2006 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 witam po dluzszej przerwiewkoncu weszli hydraulicy i zaczela sei zabawa w rureczki i przylacza do kominkapierwsze pytanko to doprowadzenie powietrza do kominka.- jaki przekroj minimalny/maksymalny powinna miec rurka, kanał doprowadzajacy powietrze?- czy sa jakies zasady prowadzenia takiego kanalu, tzn np: "Z-ka" na scianie zewnetrznej? (chodzi mi o to bybyl cug)- jakies inne wazne kwestie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaroMan.. 15.11.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Witam! Chcialem zglosic akces do klubu i jednoczesnie zapytac na co zwrocic uwage przy montazu mojego ustrojstwa ( Makroterm Panoramix 18kW + Viessman Vitopend WHEA + zasobnik 120l ) .....jakies pomocne wskazowki? pozdroooo D. zadnych wskazowek:-(???? D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 16.11.2006 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Chcialam Was zapytac o zdanie w takiej sprawie: Swego czasu zakupilismy kominek Merkury 24 kw - to bylo 4 miesiace temu. Producent gwarantowal ze ogrzeje on pow. 230 mkw. No czyli normalnie - 1KW na 10 mkw. A teraz sobie podaja ze ten sam kominek to kominek 13 kw ale ze niby nadal ogrzeje 230 mkw bo teraz sobie licza 1 kw na 20 mkw. Wczoraj byl kominiarz i mowi ze faktycznie ten kominek jakis maly jak na 24 kw. My tez widzimy ze on jakos ma mala moc. Myslicie ze to ze kupowalismy kominek 24 kw a teraz okazuje sie ( co sam producent podaje) ze jest to 13 kw - jest to podstawa do reklamacji kominka? ( pewnie beda sie tlumaczyc ze nadal ogrzewa 230 mkw) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 16.11.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Witam .Agnieszka 1 czy paliłaś w tym kominku poprzedniej zimy ,a jezeli tak to jak sie sprawował? Ja też mam podobny metraż i kominek 24 Kw makroterm.Nie miałem żadnych roblemów z ogrzaniem domu i CWU, a paliłem wyłącznie w kominku. Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 16.11.2006 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Witam .Agnieszka 1 czy paliłaś w tym kominku poprzedniej zimy ,a jezeli tak to jak sie sprawował? Ja też mam podobny metraż i kominek 24 Kw makroterm.Nie miałem żadnych roblemów z ogrzaniem domu i CWU, a paliłem wyłącznie w kominku. Wiech Nie, kominek mam od 4 miesiecy. W obecnych temp. nie mam problemu zeby ogrzad dom, ale mocno watpie co bedzie w zimie. Producent sobie niezle jaja robi, 4 miechy temu podawal 24 kw a obecnie podaje ze to 13 kw ( a pow. grzania sie nie zmienia).Ale jestem zla Nie wiem czy reklamowac czy sprawdzic go w zimie. Chociaz mam powazne watpliwosci czy sprawdzi sie on w zimie. Co robic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 16.11.2006 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Wojti 12. Do kominka dopływ powietrza to min 110 mm.Można to zrobić w ścianie zew. np 1 m. nad poziomem zniżając się po podłogę i doprowaqdzając do kominka .Możesz zrobić regulacje przepływu na dopływie powietrza(jak nie bedziesz palić zamkniesz dopływ ). Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 16.11.2006 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 jak nie bedziesz palić zamkniesz dopływ Słyszałem, że również jak się nie pali, dopływ powinien być otwarty. Wydaje się logiczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 16.11.2006 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 jak nie bedziesz palić zamkniesz dopływ Słyszałem, że również jak się nie pali, dopływ powinien być otwarty. Wydaje się logiczne... niekoniecznie. Otwarty dopływ może wychładzać dom. Agnieszko, a dlaczego nie kupiłas polecanego przez forumowiczów Makroterma, albo ctm'a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts