stander 08.12.2006 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Mam pytanie dlaczego przy pracy kominka pracuje pompa pieca olejowego ? Jak ją wyłaczyc? Zapytaj tego, co instalował, bo może ona ma pracować. Zapytałem i nic nie wiedzaił na ten temat , jesli bym wiedział, napewno bym nie rzucił ptania na forum bo chyba od tego jest!!!!To po co gada sie na forum i wymienia doświadczenia ? Przypominam za Majką, że my nie jesteśmy instalatorami, ale laikami obsługującymi kominki. Jeśli się trafi ktoś, kto się na czymś zna lub cokolwiek wie, to podpowiada. A co to za instalator, który nic nie wie na temat tego, jak ma działać układ, który sam montował. Nie wie, czy pompa ma się włączać czy ma się nie włączać? Powinien sprawdzić instalację, jeśli masz problem, i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sobotka 11.12.2006 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 śmierdzi z kominka....mam kominek makroterm z naczynkiem wzbiorczym nad kominkiem, śmierdzi "chyba" z kanalizacji, zasyfonowanie jest zrobione. Może Ktoś wie co to może być?dziękip.s. jak Macie zrobione zasyfonowanie przy kominku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariel 12.12.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 czy ktoś z szanownych forumowiczów eksploatuje kominek merkury.Jeśli tak to jakie opinie.Prosze o pomoc .Ariel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadzik07 12.12.2006 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 Czy ktos może mi doradzić rurę o jakiej średnicy zastosować na nawiew do kominka Makotherm 18kW? Czy wystarczy 110? Czy rura może byc puszczona na chudziaku (pod wylewką), czy muszę rozkuć chudziak i poprowadzic ją pod chudziakiem? Instalator twierdzi, że nad chudziakiem będzie O.K., ale nie wiem czy nie chce sobie uprościć pracy? Czy ktoś ma rurę z nawiewem puszczoną nad chudziakiem i kominek działa poprawnie?Musze do jutra podjąć decyzję, bo instalator kończy I etap prac i "za chwile" wylewam posadzki.Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.12.2006 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 dobre rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadzik07 12.12.2006 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 dobre rozwiązanie Dzięki za odpowiedź. Rozumiem, że dobre "nad chudziakiem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 13.12.2006 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Witam. Xan X oby ta zima była taka nadal. Myślałem że zabraknie mi drewna do kominka (miałem tylko 7 mp.) ,a tu taka niespodzianka .W zeszłym sezonie spaliłem 13 mp ,paląc wyłącznie w kominku ok 200 m/2, plus CWU. Wiem że zima może jeszcze spłatac figla . Gdzie ten Tomco ? W moich stronach wroclawskich go nie ma, u Ciebie też na północy, to myśłę że koło Łodzi gdzieś się zawieruszył Tomco wracaj na Święta żeby życzenia przesłać . Majka może Ty wiesz gdzie się szef obraca( Hawaje ,Galapagos, itp?) Pozdrawiam Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mireks6 13.12.2006 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Do znawców (i nie tylko) w temacie Zamierzam do naszego domku zakupić: 1. Kominek Byrski 14kW 2. Piec gazowy 1-funkcyjny SAUNIER DUVAL FAS 21 E 3. Podgrzewacz wody SDP-150 f-y SAUNIER DUVAL. 4. Piec na węgiel (ok.10kW), np. Term-mini Ogrzewanie w domu będzie się przedstawiać w sposób, iż na dole w kuchni i jadalni (ok.21m2) i łazience (2,5m2) będzie podłogówka. Na poddaszu natomiast podłogówkę chcę tylko do łazienki (9m2). W reszcie pomieszczeń będą grzejniki. Jak to wszystko połączyć, żeby nie było kłopotów. Dzięki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RUDI 16.12.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 przedewszystkim musisz zauważyć czy moce tych urządzeń są wystarczające bo we wszystkich nie będziesz grzal od razu każde musi ci wystarczyć osobno do tego by zrealizowalo zapotrzebowanie na ciepło a widze że podajesz różne moce urządzeń po drugie musisz zastosowac zawory zwrotne lub ręczne albo elektrozawory w przypadku tych zabezpieczenie przed brakiem prądu by nie grzał ci się kominek gdy palisz w węglówce zapobiegniesz stratą ciepła wywiewanym przez komin i niepotrzebne grzanie dodatkowych litrów wody mam podobne rozwiązanie i ekonomia mnie skłania do zastosowania dwóch pomp zaworów zwrotnych i trójdrożnego kominek 22kw piec miałowy 23kw piec gazowy jednofunkcyjny 23kw z priorytetem na zasobnik cuw 100litrow przy czym kominek ,miałowiec jak i gazowy w momęcie swej pracy mają grzać cuw w momęcie dużego zapotrzebowania na cuw w każdej chwili doładuje gazówka temat prosty tylko wykorzystać właściwości pieców dla wielu instalatorów problem ( niestety mała wyobrażnia i lenistwo bo musi pomysleć i zedrze z klienta bo mu wciśnie kit jakie to skomplikowane i po co aż trzy żrudła ciepla i wieczne narzekanie , a musiałby się przyznać do swej ułomności bo temat jest prosty ) Nikt w polsce ni umie zadowolić klienta bo często klient sam nie wie czego chce a reszta rzeczy tylko w erze Naprawde proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martkaw1 16.12.2006 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 Witam wszystkich klubowiczow. Jestem tu pierwszy raz i chcialabym prosic o rade. kupilam dom w stanie w ktorym jest w tej chwili montowana instalacja grzewcza (gazowe- piec dwufunkcyjny, kaloryfery, ogrzewanie podlogowe). Chcialabym zainstalowac kominek z plaszczem wodnym. Czy ktos sie orientuje ile kosztowalaby instalacja i przylacze. jaki najlepiej wybrac wklad? Dom jest parterowy z uzytkowym poddaszem pow mieszkalnej 140. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mireks6 16.12.2006 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 przede wszystkim musisz zauważyć czy moce tych urządzeń są wystarczające bo we wszystkich nie będziesz grzal od razu każde musi ci wystarczyć osobno do tego by zrealizowalo zapotrzebowanie na ciepło a widze że podajesz różne moce urządzeń Witam. Podałem takie moce, bo: 1. Moc podana w projekcie to 17,5kW 2. Piec jednofunkcyjny ma moc 21kW 3. Kominek 14 kW dlatego, że tak mi wyszło na ich stronie. 4. Piec na paliwa stałe ok. 10 kW nie będzie służyło do celów ogrzewania domu (taka mała spalarnia "śmieci" drewnianego pochodzenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 22.12.2006 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Wesołych Świąt dla płaszczowców przesyła Wiech. PS. Samych radosnych i przyjemnych chwil spędzonych przy kominku. Prezesie Tomcco dziękuje za pomysł założenia osobbnego rozdziału o kominkach z pł wod. Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 22.12.2006 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Wesołych Świąt http://www.gify.com.pl/albums/choinkibalwany/arbo0002.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 22.12.2006 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Gdzie znależć kompletny schemat podłączenia kominka z płaszczem i pieca gazowego jednofunkcyjnego- kondensacyjnego. Kominek służyłby do ogrzewania CWU i CO. Co- to podlogówka na dole- ok 120m2 i kaloryfery- trochę na dole , troszkę na górze. Interesuje mnie wersja z kominkiem jako głównego żródła grzania i ewentualne dogrzewanie gazem- gaz z butli, gdy spadnie temperatura w kominku.Jestem przed rozmową z instalatorem co i kominka. Słyszałam o jakis mieszaczach, gdzie co i jak, ale nie na powrocie? Kominek to CTM lub edilkamin . Może ktoś umie taki narysowac dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliver74 22.12.2006 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Witam ponownie mój ostatni problem nie przykuł Waszej uwagi i dalej niewiele wiem. natomiast mam inne pytanie do osób biegłych w temacie. Co to jest zawór trujdrożny mieszający, podnoszący temperaturę wody wracającej na kominek do progu 61 stopni ??? I czy powinien byc w instalacji czy nie ? Jeślia tak to mniej więcej w którym miejscu ?? PozdrawiamOliver WESOŁYCH ŚWIĄT Niech wszystkim dobrze się pali a szyba nie brudzi !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 26.12.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 Witam ponownie mój ostatni problem nie przykuł Waszej uwagi i dalej niewiele wiem. natomiast mam inne pytanie do osób biegłych w temacie. Co to jest zawór trujdrożny mieszający, podnoszący temperaturę wody wracającej na kominek do progu 61 stopni ??? I czy powinien byc w instalacji czy nie ? Jeślia tak to mniej więcej w którym miejscu ?? Pozdrawiam Oliver WESOŁYCH ŚWIĄT Niech wszystkim dobrze się pali a szyba nie brudzi !!! Oliver zawór termostatyczny podnoszący tenperaturę powrotu kominka do 61 stopni jest zalecany i likwiduje w znacznym stopniu zjawisko pocenia sie paleniska instaluje się go przed pompą która zaciąga wodę na powrót kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliver74 27.12.2006 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Witam ponownie mój ostatni problem nie przykuł Waszej uwagi i dalej niewiele wiem. natomiast mam inne pytanie do osób biegłych w temacie. Co to jest zawór trujdrożny mieszający, podnoszący temperaturę wody wracającej na kominek do progu 61 stopni ??? I czy powinien byc w instalacji czy nie ? Jeślia tak to mniej więcej w którym miejscu ?? Pozdrawiam Oliver WESOŁYCH ŚWIĄT Niech wszystkim dobrze się pali a szyba nie brudzi !!! Oliver zawór termostatyczny podnoszący tenperaturę powrotu kominka do 61 stopni jest zalecany i likwiduje w znacznym stopniu zjawisko pocenia sie paleniska instaluje się go przed pompą która zaciąga wodę na powrót kominka To w takim razie jak to dziala?? Jaka powinna być temperatura zadana na kominu aby powrót miał 61 stopni ?? I jeszcze jedno. Nie widzę żadnej pompy na powrocie do kominka. Faktem jest , że się nie znam ale na schematach makrotermu są dwie pompy ( bez podłogówki ) na zasilaniu i nie ma żadnej na powrocie. Zaznaczam , że się nie znam i nie mam zamiaru się wymądrzać. Tylko chce poznać zasady działania mojego kominka. A tak naprawde to jakie ilości drewna spalacie ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sm_wilk 29.12.2006 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Witam po świętachProszę o opinię. Pan, który montuje mi CO chce zamontować kominek z płaszczem wodnym 19 kw bez wymiennika płytowego i innych dodatków (regulator, szyber itp.) jedynie naczynie wzbiorcze będzie na strychu.Mam piec Vitopend 100 24 kw i zasobnik 120 l. Woda z płaszcza ma obyć podłączona tylko po to by ogrzewać dom.Czy to dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 29.12.2006 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 bardzo zły pomysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 30.12.2006 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Pan, który montuje mi CO chce zamontować kominek z płaszczem wodnym 19 kw bez wymiennika płytowego i innych dodatków (regulator, szyber itp.) jedynie naczynie wzbiorcze będzie na strychu. Bardzo dziwne. Po co tak kombinować? Żeby zaoszczędzić 1000 zł i ryzykować rozwalenie kotła za 8 tysięcy? Pogoń tego "instalatora". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts