Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym

Tommco

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam i pozdrawiam wszystkich kominkowców.

No i życzę ciepłego kominkowego Nowego ROKU 2007

zainstalowałem makroterma plus vailanta, wszystko hula ślicznie...

no ale, jest ale...

na poczatku tak nie było ale teraz jak czasami zamykam szyber to wydostaje się dym tak z drzwiczek, myślałem że to spod szyby, dokręciłem, ale to dym spod drzwi lub z boku, ale nie z góry...

komin spoko, tzn wyjąłem siatkę na kawki bo była za gęsta i już przmkneło ją, to porobiłem większe dziury...

drewno raczej niestety mokre, drewno bardzo stare, wręcz nieraz próchno bo z starego domu, wilgotne bo było na dworze....

czy ten wydobywający się dym to norma czy coś jest nie tak??

czy zamykać szyber jeśli tak to kiedy??

Dzięki za rady..

Pan, który montuje mi CO chce zamontować kominek z płaszczem wodnym 19 kw bez wymiennika płytowego i innych dodatków (regulator, szyber itp.) jedynie naczynie wzbiorcze będzie na strychu.

Bardzo dziwne. Po co tak kombinować? Żeby zaoszczędzić 1000 zł i ryzykować rozwalenie kotła za 8 tysięcy? :o Pogoń tego "instalatora".

kominek to pryszcz. A gdyby sobie wyobrazić baraszkujące dzieci przed tykającą bombą :roll:

Witam ponownie mój ostatni problem nie przykuł Waszej uwagi i dalej niewiele wiem. natomiast mam inne pytanie do osób biegłych w temacie. Co to jest zawór trujdrożny mieszający, podnoszący temperaturę wody wracającej na kominek do progu 61 stopni ??? I czy powinien byc w instalacji czy nie ? Jeślia tak to mniej więcej w którym miejscu ??

Pozdrawiam

Oliver

WESOŁYCH ŚWIĄT

Niech wszystkim dobrze się pali a szyba nie brudzi !!!

Oliver zawór termostatyczny podnoszący tenperaturę powrotu kominka do 61 stopni jest zalecany i likwiduje w znacznym stopniu zjawisko pocenia sie paleniska instaluje się go przed pompą która zaciąga wodę na powrót kominka 8)

To w takim razie jak to dziala??

Jaka powinna być temperatura zadana na kominu aby powrót miał 61 stopni ?? I jeszcze jedno. Nie widzę żadnej pompy na powrocie do kominka. Faktem jest , że się nie znam ale na schematach makrotermu są dwie pompy ( bez podłogówki ) na zasilaniu i nie ma żadnej na powrocie. Zaznaczam , że się nie znam i nie mam zamiaru się wymądrzać. Tylko chce poznać zasady działania mojego kominka.

A tak naprawde to jakie ilości drewna spalacie ??

Pozdrawiam

Korzystnie jest jak pompa c.o jest zainstalowana na powrocie wody na kominek nie działają na nią tak wysokie tenperatury jak na zasilaniu

Witam,

pytanie trochę z innej beczki: czy ktoś z Was kupował może kominek w Czechach? Z tego co zauważyłem, kominki tam są dużo tańsze. My uparliśmy się na Edilkamin Aquatondo 22 z szybą zaokrągloną. W Polsce ten kominek kosztuje ok. 8000 PLN. W Czechach oferty oscylują w zakresie 6150-6300 PLN. Biorąc pod uwagę fakt, że z Wrocławia jest "rzut beretem" do granicy, warto może odpalić busa i przywieźć piec od czeskich sąsiadów?

A może ktoś to już praktykował?

Pozdrawiam

Witam wszystkich

Czy w pobliże kominka z płaszczem wodnym muszę doprowadzić istalcję kanalizacyjną, chodzi mi głównie o konieczność połączenia naczynia wzbiorczego z odpływem kanalizacyjnym.

W moim projekcie kominek usytuowany jest z dala od ustalonych pionów.

http://www.projekty.murator.com.pl/projekt_rzuty?IdProjektu=339&IdKolekcji=&action=showRzuty

Czy naczynie wzbiorcze musi być usytuowane w miare dokładnei nad kominkeim, czy można go ulokowac w dowolnym miejscu.

Pozdrawiam

Witam wszystkich

Czy w pobliże kominka z płaszczem wodnym muszę doprowadzić istalcję kanalizacyjną, chodzi mi głównie o konieczność połączenia naczynia wzbiorczego z odpływem kanalizacyjnym.

W moim projekcie kominek usytuowany jest z dala od ustalonych pionów.

http://www.projekty.murator.com.pl/projekt_rzuty?IdProjektu=339&IdKolekcji=&action=showRzuty

przydałoby się, żeby w razie zagotowania, miała gdzie się woda wydostać. Sloik to za mało.

Czy naczynie wzbiorcze musi być usytuowane w miare dokładnei nad kominkeim, czy można go ulokowac w dowolnym miejscu.

w miare dokładnie nad kominkiem, ponieważ ono zabezpiecza tylko obieg kominkowy. Przydaloby się, żeby nie mieściło się na nieogrzewanym poddaszu

Pozdrawiam

A z czego może byc ten spust do naczynia wzbiorczego? Czy może on leciec w podłodze posadzki na poddaszu- jest obecnie tylko strop- z jakim spadkiem. dł. ok. 4m. Cholerka też mam kominek daleko od kanalizacji, a czy może leciec on przez scianę nośną na zewnątrz-pionowo w dół w warstwie ocieplenia-wełna np . pod taras? Tak mi pasujehttp://images12.fotosik.pl/2/e69539d47225b2b8m.gif

dodam,że w bok od kominka- za plecami nie mam łazienki tylko garderobę.

Witam i pozdrawiam wszystkich kominkowców.

No i życzę ciepłego kominkowego Nowego ROKU 2007

zainstalowałem makroterma plus vailanta, wszystko hula ślicznie...

no ale, jest ale...

na poczatku tak nie było ale teraz jak czasami zamykam szyber to wydostaje się dym tak z drzwiczek, myślałem że to spod szyby, dokręciłem, ale to dym spod drzwi lub z boku, ale nie z góry...

komin spoko, tzn wyjąłem siatkę na kawki bo była za gęsta i już przmkneło ją, to porobiłem większe dziury...

drewno raczej niestety mokre, drewno bardzo stare, wręcz nieraz próchno bo z starego domu, wilgotne bo było na dworze....

czy ten wydobywający się dym to norma czy coś jest nie tak??

czy zamykać szyber jeśli tak to kiedy??

Dzięki za rady..

To raczej norma, ale można sobie z tym poradzić. U nas tak jest jak komin wymaga czyszczenia - czyli cug jest gorszy i w czasie gdy się rozpala (nie ma żaru). Jak się dobrze rozhajcuje, jest dużo żaru, to na zamkniętym szybrze kominek pracuje do rana.

Musisz wyczyścić komin albo poprawić cug - są takie nasadki na komin, możesz też przedłużyć rurę żarową z komina (my tak zrobiliśmy, wygląda okropnie, ale ciąg jest lepszy). W ostatnim czasopiśmie "Kominki" są jakieś patenty opisane.

I moje pytanie - czy na obudowie kominka z płaszczem mają sens kafle ceramiczne, chodzi o takie wielkoformatowe? Wyglądają super, ale czy ma to sens - w kominku z płaszczem chodzi o to żeby jak najwięcej ciepła poszło na wodę a nie na obudowę, więc czy to by się trzymało kupy? Takie kafle też się nagrzewają i trzymają ciepło. Czy materiał na obudowę w ogóle nie ma znaczenia?

Witam,

mam pytanie do fachowców:

mam kocio łolejowy Buderka, kominek CTM, wszystko podpięte jak należy :D

ale mimo palenia w kominku ( około 70 % w ciągu doby ) palnik pieca się załącza.do wymiennika dochodzi powiedzmy ok 60 st.

czy można zastosować jakiś przekaźnic, który przy włączonej pompie kominka, odłączałby palnik pieca??

czy nie będzie to konfliktu ze sterownikiem kotła? gdy będzie chciał szybko dogrzać CWU w zasobniku i "woła" palnik, a ten nie zadziała może wystąpić błąd??

jak to zrobić kochani???

pozdrawiam

Usytuowanie naczynia przelewowego i spustu z kominka wg. mnie nie musi byc dokładnie przy samym kominku. U siebie naczynie przelewowe mam za ścianą ( w kotłowni) ok 2 m od kominka. Sam przelew mam wyprowadzony ze spadkiem na zewnątrz (ale nie do kanalizy).Ważne żeby byl spadek oraz zakończenie wylotu zabezbieczyć jakąś siatką żeby nie wpadły jakies śmieci itp.W samym salonie mam tylko sam kominek polączony rurami z kotłownią .Całe ustrojstwo jest poza salonem.Wszystko to działa (1 raz żona wyłączyła przez przypadek pompy od CO i CWU :cry: ). Woda się zagotowała i wylała na zewnątrz :evil: . Wiech

BK jestem na etapie obudowy kominka.Też myślałem o obłożeniu dużymi kaflami ceramicznymi kominka .Rozważałem także obłożenie kominka kaflami kominkowymi ale cena powaliła mnie z nóg.Staneło na tym że żona wybrała sobie wzór obudowy z granitu. Ja zrobiłem obudowę z suporexu i GK, zamówie teraz gotowe płyty granitowe i przykleje je do suporexu.Obojętne czy to będzie kafelek ceramiczny czy inna obudowa nie mocujesz tego bezpośrednio na metalowy wkład kominkowy a tylko na suporex , cegły ,GK lub inne materiały.Ja odizolowałem jeszcze od suporexu wełna mineralną do kominka.Jeżreli chcecie zobaczyć w realu jak to wygląda zapraszamy. Wiech

Witam

Powiedzcie mi na ile trzeba liczyc koszt zakupu i montażu przez instalatora kominka z płaszczem wodnym, z kompletną instalacją wodną, elektryczną, czujnikami, spustami itd, ale nie licząc obudowy kominka (ponieważ tą trzeba montować w każdej wersji kominków).

Jeżeli ktoś może mi równeiż podać rzeczywisty koszt kompletnej instalcji gazowej + kominekk z płaszczem + duży zbiornik, będzie jeszcze lepiej.

Obecnie poważnie myślę nad systemem grzewczym i w grę wchodzą:

- montaż pompy ciepła + kominek zwykły

- lkotłownia gazowa + kominek z płaszczem.

Do obu wersji jeszcze wentylacja z REKU.

Dajcie znać ponieważ przy PC, która obecnie jest dość drogim, ale ze wzgledu na ceny gazu, przyszłościowym urządzeniem, nie musiałbym budowac komina i kilku innych drobiazgów, a na decyzję jest coraz mniej czasu.

Więc może jak policzyc wszystko do kupy, to PC nie wyjdzie tak źle

im szybciej podejmę decyzję o wyborze systemu grzewczego, tym poniosę mniej niepotrzebnych kosztów.

Pozdrawiam

Witam.

Wracam do mojego pierwszego pytania z tamtego roku, które jakoś nie wzbudziło zainteresowania wiec zapytam inaczej: czy pompa CO instalacji kominka działa inaczej niż pompa CO instalacji kotła ? Dlaczego pytam: w trakcie palenia w kominku ( pompa CO z kominka )praktycznie nie ma możliwości płynnej regulacji temperatury na kaloryferze - jest albo zimny albo gorący. Natomiast przy działającym kotle ( wygaszony kominek ) jest taka mozliwość. Np. na pozycji 2 na głowicy przy kaloryferze przy działajacej pompie z kominka grzejnik jest zimny a tak samo ustawiony przy działającym kotle olejowym jest ciepły.

Jak zachowa sie instalacja i kocioł jeżeli pozbędziemy się PZZ1 ? Czyli cały czas włączony jest kocioł i palący sie kominek.

Czy dobrze rozumuje : Na instalacji brakuje wymiennika płytowego stosowanego w innych kominkach ( połączenie instalacji z kominka z instalacją z kotła ) ale woda dwóch układów miesza się w samej instalacji( działaja dwie pompy CO kominkowa i z kotła ). Czyli zmieszana woda w trakcie powrotu przepływa przez kocioł, który monitoruje jej temperaturę i dzieki temu nie włącza sie ( działa tylko pompa ). Kocioł włączy się dopiero po wygaśnieciu kominka. W takim układzie pozbędę się problemów z głowicami termostatycznymi. Tylko czy to może działać? I jak ustawić poziom pracy pomp CO ??

Jeśli troche namieszałem to przepraszam. Ale ucze sie.

pzdr.