Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym

Tommco

Recommended Posts

prośba:

jakoś nie mogę znaleźć (czasu brakuje)

czy kominek z płaszczem wodnym może chodzić w samej "grawitacji", oczywiście umieszczony jako kominek (a nie w kotłowni poniżej, jeżeli nie mylę pojęć :D )

jestem zainteresowany nie/możliwością takiego układu

jakiś link z forum lub na której stronie ten temat jest poruszany

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

prośba:

jakoś nie mogę znaleźć (czasu brakuje)

czy kominek z płaszczem wodnym może chodzić w samej "grawitacji", oczywiście umieszczony jako kominek (a nie w kotłowni poniżej, jeżeli nie mylę pojęć :D )

jestem zainteresowany nie/możliwością takiego układu

jakiś link z forum lub na której stronie ten temat jest poruszany

chcesz zrobić z kominka normalny kocioł na paliwo stałe, który działa w instalacji grawitacyjnej otwartej?

Oczywiście, że się da. Ale powinieneś dać większy przekrój rurek do grzejników, naczynie wzbiorcze w najwyższym punkcie ukladu.

potrzebujesz wtedy taki kominek, który nie ma wmontowanego wymiennika ciepła 8)

rurki to ja mogę przeliczyć (chyba :D ) chodzi mi o to, że niby grawitacja, ale czy mają znaczenie poziomy zasilania i powrotu? czy sytuacja, że kominek i grzejniki będą na podobnych poziomach nie zakłóci obiegu?

zamim sę wezmę do tego chciałbym zasięgnąć porady fachowców 8)

no i bardzo popularne pytnie - czy ktoś tak ma? :roll:

oki, dzięki,

może jeszcze ktoś, coś na temat?

Podstawowa zasada w cyrkulacji grawitacyjnej to odpowiednie dobranie średnic rór no i oczywiście odpowiedni sposób ich poprowadzenia to znaczy zasilenie przy suficie powrót przy podłodze i gałonzki z sufitu od róry zasilającej do grzejnika a z podłogi od róry powrotnej do powrotu grzejnika.Trzeba też pilnować aby róry miały spadek od kominka (gdzie róra zasilająca powinna być najwyższym punktem instalacji) w kierunku ostatniego grzejnika w instalacji i tak samo z rórą powrotną im bliżej kominka tym róra powrotna bliżej podłogi im dalej tym wyżej od podłogi.No i oczywiście przy grzejnikach nie powinno się stosować zaworów termostatycznych a zawory zamknij otwóż 8) 8)

wydaje mi się, że zasialnie i powrót grzejnika determinuje sposób poprowadzenia rurek; przy zasilaniu dolnym grzejnika twoja wersja "sufit-podłoga" nie ma zastosowania

mnie przede wszystkim chodzi o to, czy zwykły kominek z płaszczem wodnym, umieszczony w "salonie" pociągnie grawitacyjnie ogrzewanie w domku parterowym, gdzie kominek i grzejniki będą na tym samym poziomie (o naczyniu wzbiorczym wiem )

oczywiście jeżeli się nie mylę

wydaje mi się, że zasialnie i powrót grzejnika determinuje sposób poprowadzenia rurek; przy zasilaniu dolnym grzejnika twoja wersja "sufit-podłoga" nie ma zastosowania

mnie przede wszystkim chodzi o to, czy zwykły kominek z płaszczem wodnym, umieszczony w "salonie" pociągnie grawitacyjnie ogrzewanie w domku parterowym, gdzie kominek i grzejniki będą na tym samym poziomie (o naczyniu wzbiorczym wiem )

nie pociągnie. Sorry, nie zauważyłam, że budujesz dom parterowy :oops:

Bez pomp nie da rady. Czyli możesz zrobić system otwarty, ale wodę musi pchać pompa 8)

wcześniej nie napisałem, że parterowy także Majka - bez sorry

no właśnie - sakramenckie - dlaczego?

chcesz puścić rury nieogrzewanym poddaszem? Za duża strata ciepła. Natomiast ogrzewać nieużytkowe poddasze jest zupełnie nieopłacalne :roll:

Jak laik widzę to tak. Żeby układ działał grawitacyjnie, ogrzana woda musi "iść" w górę. Dlatego też kocioł stawia się na niższym poziomie.

widzisz

dumałem o parterowym z powiedzmy antresolą (miejsce, żeby wleżć i spać), zbiornik wzbiorczy byłby formą dogrznia tejże antresoli (mam do czynienia z podobnym układem - zb wzb jest ciepły)

chodzi o to czy może są takie kominki, że wyjście jest powiedzmy na wys 1m, powrót na dole i czy odpowiedznio umieszczając grzejniki (pomijam że na poziomie wyższym niż normalnie umeszcza się rzejnik) bedzie grwitacja pracowała

pardon, ze tak psize ale stworzenie podobne do Twojego Av uwaliło mi się na ręce

,

pardon, ze tak psize ale stworzenie podobne do Twojego Av uwaliło mi się na ręce

:lol: :lol: :lol: dobrze, że tylko podobne. Bo te z mojego av to prawdziwy drapieżnik, czyli żbik 8)

obawiam się, że samo naczynie wzbiorcze na antresoli nie wystarczy aby grawitacja działała. Musi woda być pchana w górę /to załatwia ciepło/ , żeby potem mogła "spaść" na powrót do płaszcza.

w starej chłupie jest coś takiego:

http://images20.fotosik.pl/136/638bed4824e931c3m.jpg

a w nowej (planowanej) chcę aby ogrzewnie było realizowane za pomocą kominka z płszczem wodnym, w budynku parterowym, bez piwnicy i bez użycia proądu do zasilania obiegu (mogą występować braki, a chcę od tego być wolny)

instalację (tak jak w starej chałupie) wypełnię glikolem czy też innym szuwaksem, żeby nie bawić się w spuszczanie na zimę

myślę o płaszczu z wymiennikiem podłączonym do jakiegoś bojlera z grzałką elektryczną coby latem nie palić, ale tak żeby tę wodę spuścić (z tym to chyba nie powinno być problemu)

co do kominka, to załatwiam sprawę ogrzewania i nastroju ( :D ) oczywiście jeżeli to możliwe

nie chcę się p... w upsy i tym podobne duperele bo to tylko wrzut na ...

CZY JEST TO MOŻLIWE?

sprawę prowadzenia rurek traktuję jako drugoplanową, chociaż chciałbym wiedzieć jak

... mnie przede wszystkim chodzi o to, czy zwykły kominek z płaszczem wodnym, umieszczony w "salonie" pociągnie grawitacyjnie ogrzewanie w domku parterowym, gdzie kominek i grzejniki będą na tym samym poziomie (o naczyniu wzbiorczym wiem )

Barbossa - pociągnie

powrót z grzejnika (czyli spód grzejnika) powinien byc na wysokości zasilania z kominka

mam tak zrobione (w domu rodzinnym) i działa

(u mnie wymiennikiem jest podkowa a nie kominek)

nawiasem mówiąc jestem zwolennikiem grawitacji i centralne w obecnym domu mam równiez na grawitacje

kocioł jest obnizony 60 cm w stosunku do posadzki parteru

pompa jest ale jej nie włączam - nie ma takiej potrzeby

pociągnie pod warunkiem zastosowania grzejników typu bocznozasilanego i wcale nie trzeba obniżać kominka względem grzejników

no, no coraz lepiej, widzę że są szanse

dzięki

każde uwagi mile widziane, jakieś "myki" ?

brzoza ja też preferuję grawitację, na tym się "wychowałem" dlatego o to pytam, jakieś szkice?

za wszystko będę wdzięczny (obrazki najlepiej do mnie przemawiają)

pociągnie pod warunkiem zastosowania grzejników typu bocznozasilanego i wcale nie trzeba obniżać kominka względem grzejników

a-cha i jeszcze jedno pod warunkiem tego co napisałem wcześniej zestawienia odpowiednich średnic i poprowadzenia rór powrotu przy podłodze a zasilania przy suficie i zachowania spadków