Barbossa 15.03.2007 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 prośba: jakoś nie mogę znaleźć (czasu brakuje) czy kominek z płaszczem wodnym może chodzić w samej "grawitacji", oczywiście umieszczony jako kominek (a nie w kotłowni poniżej, jeżeli nie mylę pojęć ) jestem zainteresowany nie/możliwością takiego układu jakiś link z forum lub na której stronie ten temat jest poruszany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 15.03.2007 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 prośba: jakoś nie mogę znaleźć (czasu brakuje) czy kominek z płaszczem wodnym może chodzić w samej "grawitacji", oczywiście umieszczony jako kominek (a nie w kotłowni poniżej, jeżeli nie mylę pojęć ) jestem zainteresowany nie/możliwością takiego układu jakiś link z forum lub na której stronie ten temat jest poruszany chcesz zrobić z kominka normalny kocioł na paliwo stałe, który działa w instalacji grawitacyjnej otwartej? Oczywiście, że się da. Ale powinieneś dać większy przekrój rurek do grzejników, naczynie wzbiorcze w najwyższym punkcie ukladu. potrzebujesz wtedy taki kominek, który nie ma wmontowanego wymiennika ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.03.2007 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 rurki to ja mogę przeliczyć (chyba ) chodzi mi o to, że niby grawitacja, ale czy mają znaczenie poziomy zasilania i powrotu? czy sytuacja, że kominek i grzejniki będą na podobnych poziomach nie zakłóci obiegu? zamim sę wezmę do tego chciałbym zasięgnąć porady fachowców no i bardzo popularne pytnie - czy ktoś tak ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 16.03.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 może Sebo będzie wiedział. Bo on spec od kotłów na paliwo stałe. Znam 2 domy, gdzie kocioł /co prawda na węgiel/ jest na poziomie parteru i ogrzewanie grawitacyjne działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.03.2007 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 oki, dzięki, może jeszcze ktoś, coś na temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 16.03.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 oki, dzięki, może jeszcze ktoś, coś na temat? Podstawowa zasada w cyrkulacji grawitacyjnej to odpowiednie dobranie średnic rór no i oczywiście odpowiedni sposób ich poprowadzenia to znaczy zasilenie przy suficie powrót przy podłodze i gałonzki z sufitu od róry zasilającej do grzejnika a z podłogi od róry powrotnej do powrotu grzejnika.Trzeba też pilnować aby róry miały spadek od kominka (gdzie róra zasilająca powinna być najwyższym punktem instalacji) w kierunku ostatniego grzejnika w instalacji i tak samo z rórą powrotną im bliżej kominka tym róra powrotna bliżej podłogi im dalej tym wyżej od podłogi.No i oczywiście przy grzejnikach nie powinno się stosować zaworów termostatycznych a zawory zamknij otwóż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.03.2007 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 wydaje mi się, że zasialnie i powrót grzejnika determinuje sposób poprowadzenia rurek; przy zasilaniu dolnym grzejnika twoja wersja "sufit-podłoga" nie ma zastosowania mnie przede wszystkim chodzi o to, czy zwykły kominek z płaszczem wodnym, umieszczony w "salonie" pociągnie grawitacyjnie ogrzewanie w domku parterowym, gdzie kominek i grzejniki będą na tym samym poziomie (o naczyniu wzbiorczym wiem ) oczywiście jeżeli się nie mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 17.03.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 wydaje mi się, że zasialnie i powrót grzejnika determinuje sposób poprowadzenia rurek; przy zasilaniu dolnym grzejnika twoja wersja "sufit-podłoga" nie ma zastosowania mnie przede wszystkim chodzi o to, czy zwykły kominek z płaszczem wodnym, umieszczony w "salonie" pociągnie grawitacyjnie ogrzewanie w domku parterowym, gdzie kominek i grzejniki będą na tym samym poziomie (o naczyniu wzbiorczym wiem ) oczywiście jeżeli się nie mylę nie pociągnie. Sorry, nie zauważyłam, że budujesz dom parterowy Bez pomp nie da rady. Czyli możesz zrobić system otwarty, ale wodę musi pchać pompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.03.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 wcześniej nie napisałem, że parterowy także Majka - bez sorry no właśnie - sakramenckie - dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 17.03.2007 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 wcześniej nie napisałem, że parterowy także Majka - bez sorry no właśnie - sakramenckie - dlaczego? chcesz puścić rury nieogrzewanym poddaszem? Za duża strata ciepła. Natomiast ogrzewać nieużytkowe poddasze jest zupełnie nieopłacalne Jak laik widzę to tak. Żeby układ działał grawitacyjnie, ogrzana woda musi "iść" w górę. Dlatego też kocioł stawia się na niższym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.03.2007 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 widziszdumałem o parterowym z powiedzmy antresolą (miejsce, żeby wleżć i spać), zbiornik wzbiorczy byłby formą dogrznia tejże antresoli (mam do czynienia z podobnym układem - zb wzb jest ciepły) chodzi o to czy może są takie kominki, że wyjście jest powiedzmy na wys 1m, powrót na dole i czy odpowiedznio umieszczając grzejniki (pomijam że na poziomie wyższym niż normalnie umeszcza się rzejnik) bedzie grwitacja pracowałapardon, ze tak psize ale stworzenie podobne do Twojego Av uwaliło mi się na ręce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 17.03.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 , pardon, ze tak psize ale stworzenie podobne do Twojego Av uwaliło mi się na ręce dobrze, że tylko podobne. Bo te z mojego av to prawdziwy drapieżnik, czyli żbik obawiam się, że samo naczynie wzbiorcze na antresoli nie wystarczy aby grawitacja działała. Musi woda być pchana w górę /to załatwia ciepło/ , żeby potem mogła "spaść" na powrót do płaszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.03.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 może nie widać, ale pędzelki też ma http://images21.fotosik.pl/86/96cec7b4c090d563m.jpg co do tematu wystarczy rozprowadzenie górne, żeby działało? postaram się dokładniej opisać tę moją ideę fix, ale trochę później, ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.03.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 w starej chłupie jest coś takiego: http://images20.fotosik.pl/136/638bed4824e931c3m.jpg a w nowej (planowanej) chcę aby ogrzewnie było realizowane za pomocą kominka z płszczem wodnym, w budynku parterowym, bez piwnicy i bez użycia proądu do zasilania obiegu (mogą występować braki, a chcę od tego być wolny) instalację (tak jak w starej chałupie) wypełnię glikolem czy też innym szuwaksem, żeby nie bawić się w spuszczanie na zimę myślę o płaszczu z wymiennikiem podłączonym do jakiegoś bojlera z grzałką elektryczną coby latem nie palić, ale tak żeby tę wodę spuścić (z tym to chyba nie powinno być problemu) co do kominka, to załatwiam sprawę ogrzewania i nastroju ( ) oczywiście jeżeli to możliwe nie chcę się p... w upsy i tym podobne duperele bo to tylko wrzut na ... CZY JEST TO MOŻLIWE? sprawę prowadzenia rurek traktuję jako drugoplanową, chociaż chciałbym wiedzieć jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2007 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 ... mnie przede wszystkim chodzi o to, czy zwykły kominek z płaszczem wodnym, umieszczony w "salonie" pociągnie grawitacyjnie ogrzewanie w domku parterowym, gdzie kominek i grzejniki będą na tym samym poziomie (o naczyniu wzbiorczym wiem ) oczywiście jeżeli się nie mylę Barbossa - pociągnie powrót z grzejnika (czyli spód grzejnika) powinien byc na wysokości zasilania z kominka mam tak zrobione (w domu rodzinnym) i działa (u mnie wymiennikiem jest podkowa a nie kominek) nawiasem mówiąc jestem zwolennikiem grawitacji i centralne w obecnym domu mam równiez na grawitacje kocioł jest obnizony 60 cm w stosunku do posadzki parteru pompa jest ale jej nie włączam - nie ma takiej potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 17.03.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 wydaje mi się, że zasialnie i powrót grzejnika determinuje sposób poprowadzenia rurek; przy zasilaniu dolnym grzejnika twoja wersja "sufit-podłoga" nie ma zastosowania mnie przede wszystkim chodzi o to, czy zwykły kominek z płaszczem wodnym, umieszczony w "salonie" pociągnie grawitacyjnie ogrzewanie w domku parterowym, gdzie kominek i grzejniki będą na tym samym poziomie (o naczyniu wzbiorczym wiem ) oczywiście jeżeli się nie mylę pociągnie pod warunkiem zastosowania grzejników typu bocznozasilanego i wcale nie trzeba obniżać kominka względem grzejników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.03.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 no, no coraz lepiej, widzę że są szansedziękikażde uwagi mile widziane, jakieś "myki" ? brzoza ja też preferuję grawitację, na tym się "wychowałem" dlatego o to pytam, jakieś szkice?za wszystko będę wdzięczny (obrazki najlepiej do mnie przemawiają) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 17.03.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 wydaje mi się, że zasialnie i powrót grzejnika determinuje sposób poprowadzenia rurek; przy zasilaniu dolnym grzejnika twoja wersja "sufit-podłoga" nie ma zastosowania mnie przede wszystkim chodzi o to, czy zwykły kominek z płaszczem wodnym, umieszczony w "salonie" pociągnie grawitacyjnie ogrzewanie w domku parterowym, gdzie kominek i grzejniki będą na tym samym poziomie (o naczyniu wzbiorczym wiem ) oczywiście jeżeli się nie mylę pociągnie pod warunkiem zastosowania grzejników typu bocznozasilanego i wcale nie trzeba obniżać kominka względem grzejnikówa-cha i jeszcze jedno pod warunkiem tego co napisałem wcześniej zestawienia odpowiednich średnic i poprowadzenia rór powrotu przy podłodze a zasilania przy suficie i zachowania spadków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 17.03.2007 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 a zna ktos moze te kominki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.03.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 a co to za gaz szlachetny corgon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts