Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym

Tommco

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzieki brzoza, że się odezwałeś.

- Jaką powierzchnię ogrzewasz grawitacyjnie? Chodzi o ten parterowy budynek. - - Jak daleko jest ostatni punkt poboru ciepła?

- ile wody jest w układzie?

- czy faktycznie wystarczy 0.5 m różnicy wyskokości pomiędzy wyjściem a powrotem? :roll:

no, no coraz lepiej, widzę że są szanse

dzięki

każde uwagi mile widziane, jakieś "myki" ?

brzoza ja też preferuję grawitację, na tym się "wychowałem" dlatego o to pytam, jakieś szkice?

za wszystko będę wdzięczny (obrazki najlepiej do mnie przemawiają)

sorry kochani - temat mi umknał bo nie dostaje powiadomień o odpowiedziach - i dopiero teraz zauwazyłem pytania do mnie

Barbossa paintem posługuje sie słabo (gryzmole jak kura pazurem ...a to pasowałoby rozrysowac w aksjonometrii

wiec dopuki nie opanuje dobrze painta tylko opis ... :oops: )

"myki" to

- stosunkowo duże srednice (ja jechałem 5/4 " od podkowy i 3/4 " do grzejników

- małe spadki na rurach (pół oczka na wadze)

- naczynie wzbiorcze o pojemności ok 10 % wody w układzie

Dzieki brzoza, że się odezwałeś.

- Jaką powierzchnię ogrzewasz grawitacyjnie? Chodzi o ten parterowy budynek. - - Jak daleko jest ostatni punkt poboru ciepła?

- ile wody jest w układzie?

- czy faktycznie wystarczy 0.5 m różnicy wyskokości pomiędzy wyjściem a powrotem? :roll:

Majeczko

ten "układ" grzeje łacznie ok 45m2 - plus ciepła woda (głowne zadanie)

- choć kuchnia (tu znajduje sie trzon kuchenny z podkową i nie ma grzejników - ciepło od kafli i blach kuchennych) 16 m2

- łazienka za scianą (tu jest bojler słabo izolowany, naczynie, wzbiorcze i pare metrów nieizolowanych rur - to wszystko grzeje tak ze równiez nie trzeba grzejnika) ~ 4 m2

- spory pokój jedna sciana dzieli go od kuchni i łazienki (tu sa 2 grzejniki)

oprócz tego jest cos takiego jak "piec kamyczkowy" - opisuje to w jednym z tematów Forest - Natura czyli trzon kuchenny przechodzi przez sciane i w pokoju wystaje ze sciany coś jak piec lub fragment pieca)

ile wody w układzie ... (tu moge sie mylic bo zalewałem układ bardzo dawno a poźniej tylko uzupełniałem wode) szacuje ze moze tam byc wody do 25 l

czy wystarczy 0,5 m róznicy miedzy zasilaniem a powrotem ...- wystarczy

jedynym minusem (u mnie) jest to ze podkowa znajduje sie na takiej wysokości ze nie udało sie grzejników zmieścic pod oknem ...

natomiast gdyby zastosowac pompke która wode "pogoni" - grzejniki mogły by sie znaleźć nizej ...

no ale mówimy o grawitacji :wink:

dzięki, ale czy nie można zastosować grzejników z podejściem dolnym?

a jeżeli nie to jakim "cudem" ten na moim poprzednim pożal się Boże szkicu działa?

zaznaczam - nie ja to robiłem

acha Barbossa - układ jaki narysowałes tu http://images20.fotosik.pl/144/6b3ff0d169e5a34f.jpg

jest zblizony do tego co jest u mnie

jedna róznica to ja (ze względów estetycznych wyłącznie) poprowadziłem zasilanie górą pod sufitem

naczynie wzbiorcze u mnie znajduje sie nad wanna - wiec nie potrzebna była rurka przelewowa

wg mnie mozna równiez zastosowac grzejniki z zasilaniem dolnym - tak mam w w domu w którym teraz mieszkam (poddasze)

rura zasilajaca i powrotna jest pod posadzką, grzejniki dolnozasilane i wszystko sobie pieknie chodzi na grawitacji ... :wink:

no właśnie,

brzoza

czyli nawet przy zasilaniu dolnym grzejników można poprowadzić rurki np tak:

powrót dołem a zasilanie do góry > poziomo w suficie/stropie (antresoli) ->w dół do grzejnika?

nie będą wtedy tak ordynarnie widoczne rurki, ewentualnie poprowadzić w ścianie (jak pisałem chcę napełnić płynami niezamarzającymi :D )

same spadki rurek minimalne

ps

ja narysowałem na papierze i skan bo w paint -cie to wyglada na malunki małpy z zoo :D

qurde, zawsze mi sie wydaje ze ten temat powinien byc w wymianie doswiadczeń i zawsze mam kłopot azeby go znaleźć :evil:

Barbossa

wydaje mi sie ze ze obojetne jak poprowadzisz zasilanie (góra pod sufitem czy rownolegle z powrotem) to liczy sie tylko to zeby powrót grzejnika był nie nizej niz zasilanie w kominku

obrazowo okresliłbym - dół grzejnika = góra płaszcza kominka

ps

ja narysowałem na papierze i skan bo w paint -cie to wyglada na malunki małpy z zoo :D

cha cha cha

własciwie to nawet dobry pomysł z tym skanerem - bo przeciez mam - tylko mam lenia zeby go opanowac :wink:

obrazowo okresliłbym - dół grzejnika = góra płaszcza kominka

acha, czyli tak to ma być, śmieszne pytanie ale na poważnie - dlaczego?

wydawało mi się że byle powrót z grzejnika był deczko wyżej wejścia powrotu do płaszcza

a to oznacza, że kominek powinien być jak najniżej, a grzejniki to będą gdzieś na 1m od podłogi albo i wyżej

zrobiłem skrót myslowy "dół grzejnika = porwrót"

a znak "równa sie = znaczy lekko wyzej ... z małym spadkiem"

dobrze rozumujesz - kominek jak najnizej i wtedy grzejniki ok 1 m nad podłoga

p.s.

jesli zamontujesz grzejniki dolnozasilane gdzie zasilanie i powrót sa umieszczone na dole grzejnika (obok siebie) to obie rury lepiej jak szły by równolegle (obok siebie)

natomiast jesli zastosujesz grzejniki bocznozasilane, to wtedy pasuje zasilanie prowadzic pod sufitem (bo krótsze łaczenie, rurka nie schodzi do spodu grzejnika)

dolnozasilane sa ok 20 - 30 % droższe od bocznozasilanych

• 3 weeks później...

Wymarzył mi się wkład z szybami vis a vis, czyli dwustronny. Ale jednocześnie poważnie myślę o płaszczu wodnym. Znalazłam ofertę Makrotermu z takim wkładem i naprawdę się zastanawiam !

Jednak bardzo podoba mi się ( wizualnie ) wkład Spartherma Varia DRh...

I teraz moje pytanie: Spartherm ma w ofercie coś o nazwie THERMAX-01; czy to namiastka płaszcza wodnego , czy inna nazwa tego samego?

Gdzieś wyczytałam, że należy odróżniać ruszt od płaszcza...

Mój pomysł na co i cwu :

piec na gz ACV kondensat , układ zamknięty

zbiornik solarny ACV

solary

kominek z płaszczem

ogrzewanie podłogowe całości 250m2

Bardzo proszę bardziej wtajemniczonych :lol: o jakieś sugestie co do płaszcza w. i rusztu w.

Wiem, że Spartherm jest bardzo polecany, ale może niekoniecznie do c.o. i cwu...

• 3 weeks później...

hej,

czytam posty w tym wątku ale nie mogę znależć rozwiązania mojego dylematu. Mianowicie - domek malutki 95m2, U=0,18. Wybór przed jakim stanąłem to:

Opcja 1.

Kominek z płaszczem wodnym jako CO i CWU, plus kilka dogrzewaczy (małe grzejniki) elektryczne. Czy mozna w tym systemie CWU "skomponować" z elektrycznym podrzewaniem (prąd lub solary) wody np. latem, kiedy kominek odpoczywa. Czy tez musze zainstalować bojler. A wiadomo, ze przy 95 metrach każdy centymetr się liczy.

Opcja 2.

Kominek z DGP jako główne serce "systemu" oraz w odwodzie elektryczne piece akumulacyjne z rozładowaniem dynamicznym. Ciepła woda z bojleru i kilka podgrzewaczy pojemnościowych.

Czy ktoś ma takie rozwiązanie? Wogóle poprosze o opinię, przemyślenia za i przeciw.

Dzięki

Witam serdecznie wszystkich aktualnych i przyszłych członków klubu. Przeczytałem cały watek [nie pytajcie ile to trwało, ale musiałem to wydrukować, będzie na podpałkę ;) ]. Uważam, że za sam fakt przebrnięcia przez 32 strony należy się legitymacja :D.

A tak serio - na koniec mam większy mętlik niż zaczynałem, ale postaram się nie zdublować pytań, które cisną mi się na usta. Chylę czoła przed 1950 i mario jako profesjonalistami, a przed Majką i wiechem jako zawodowcami :D:D

To pytania później żeby tak od razu z grubej rury nie walić ;)

Ja także prosze o legitymacje członkowską - wreszcie mam kominek podłączony i już jest nawet po pierwszym paleniu :-) Na razie jest jeszcze bez obudowy (i chyba jeszcze troche tak będzie niestety) Jak tylko nauczę się wklejac zdjęcia to jakieś wkleję bo cały pękam z dumy z mojej "zabawki" :-) Wątek przeczytałem cały już dośc dawno i to nawet 2x a niektóe fragmenty nawet więcej - był skarbnicą wiedzy wszelakiej związanej z kominkami z płaszczem

Witam nowych klubowiczów.Legitymacje wydaje teraz Majka :wink: ponieważ prezes wyjechał na Hawaje :wink: . York nie przeceniaj moich wiadomości sam, sie ucze. Maslak ja też nie umiem wklejac zdjęć a chciałem sie pochwalić samodzielnnie wykonaną obudową kominka.Koszt wykonania obudowy ok. 2000 zl(w tym ok 2m/2 płyty granitowej yuparano durado 1350 zł oraz 3 kratki wentylacyjne ok 250 zł suporex, płyty GK,kleje ok 400 zł.Pozdrawiam Wiech