Barbossa 18.03.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 http://www.linde-gaz.pl/international/web/lg/pl/likelgpl.nsf/repositorybyalias/pdf_zestawienie_gazow/$file/Zestawienie_Gazów.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 19.03.2007 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Dzieki brzoza, że się odezwałeś. - Jaką powierzchnię ogrzewasz grawitacyjnie? Chodzi o ten parterowy budynek. - - Jak daleko jest ostatni punkt poboru ciepła? - ile wody jest w układzie? - czy faktycznie wystarczy 0.5 m różnicy wyskokości pomiędzy wyjściem a powrotem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.03.2007 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 czyli co taki układ działa, byle powrót z grzejnika był minimalnie wyżej od wejścia do powrotu kominka?tak to ma wyglądać? http://images20.fotosik.pl/144/6b3ff0d169e5a34f.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 19.03.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Barbossa raczej to będzie takhttp://fotoforum.gazeta.pl/3,0,551923,2,1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 19.03.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ke/ug/ys3h/Y7BeMi4bYyy1JI0fNB.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.03.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 dzięki, ale czy nie można zastosować grzejników z podejściem dolnym?a jeżeli nie to jakim "cudem" ten na moim poprzednim pożal się Boże szkicu działa?zaznaczam - nie ja to robiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.03.2007 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 no, no coraz lepiej, widzę że są szanse dzięki każde uwagi mile widziane, jakieś "myki" ? brzoza ja też preferuję grawitację, na tym się "wychowałem" dlatego o to pytam, jakieś szkice? za wszystko będę wdzięczny (obrazki najlepiej do mnie przemawiają) sorry kochani - temat mi umknał bo nie dostaje powiadomień o odpowiedziach - i dopiero teraz zauwazyłem pytania do mnie Barbossa paintem posługuje sie słabo (gryzmole jak kura pazurem ...a to pasowałoby rozrysowac w aksjonometrii wiec dopuki nie opanuje dobrze painta tylko opis ... ) "myki" to - stosunkowo duże srednice (ja jechałem 5/4 " od podkowy i 3/4 " do grzejników - małe spadki na rurach (pół oczka na wadze) - naczynie wzbiorcze o pojemności ok 10 % wody w układzie Dzieki brzoza, że się odezwałeś. - Jaką powierzchnię ogrzewasz grawitacyjnie? Chodzi o ten parterowy budynek. - - Jak daleko jest ostatni punkt poboru ciepła? - ile wody jest w układzie? - czy faktycznie wystarczy 0.5 m różnicy wyskokości pomiędzy wyjściem a powrotem? Majeczko ten "układ" grzeje łacznie ok 45m2 - plus ciepła woda (głowne zadanie) - choć kuchnia (tu znajduje sie trzon kuchenny z podkową i nie ma grzejników - ciepło od kafli i blach kuchennych) 16 m2 - łazienka za scianą (tu jest bojler słabo izolowany, naczynie, wzbiorcze i pare metrów nieizolowanych rur - to wszystko grzeje tak ze równiez nie trzeba grzejnika) ~ 4 m2 - spory pokój jedna sciana dzieli go od kuchni i łazienki (tu sa 2 grzejniki) oprócz tego jest cos takiego jak "piec kamyczkowy" - opisuje to w jednym z tematów Forest - Natura czyli trzon kuchenny przechodzi przez sciane i w pokoju wystaje ze sciany coś jak piec lub fragment pieca) ile wody w układzie ... (tu moge sie mylic bo zalewałem układ bardzo dawno a poźniej tylko uzupełniałem wode) szacuje ze moze tam byc wody do 25 l czy wystarczy 0,5 m róznicy miedzy zasilaniem a powrotem ...- wystarczy jedynym minusem (u mnie) jest to ze podkowa znajduje sie na takiej wysokości ze nie udało sie grzejników zmieścic pod oknem ... natomiast gdyby zastosowac pompke która wode "pogoni" - grzejniki mogły by sie znaleźć nizej ... no ale mówimy o grawitacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.03.2007 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 dzięki, ale czy nie można zastosować grzejników z podejściem dolnym? a jeżeli nie to jakim "cudem" ten na moim poprzednim pożal się Boże szkicu działa? zaznaczam - nie ja to robiłem acha Barbossa - układ jaki narysowałes tu http://images20.fotosik.pl/144/6b3ff0d169e5a34f.jpg jest zblizony do tego co jest u mnie jedna róznica to ja (ze względów estetycznych wyłącznie) poprowadziłem zasilanie górą pod sufitem naczynie wzbiorcze u mnie znajduje sie nad wanna - wiec nie potrzebna była rurka przelewowa wg mnie mozna równiez zastosowac grzejniki z zasilaniem dolnym - tak mam w w domu w którym teraz mieszkam (poddasze) rura zasilajaca i powrotna jest pod posadzką, grzejniki dolnozasilane i wszystko sobie pieknie chodzi na grawitacji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.03.2007 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 no właśnie, brzoza czyli nawet przy zasilaniu dolnym grzejników można poprowadzić rurki np tak: powrót dołem a zasilanie do góry > poziomo w suficie/stropie (antresoli) ->w dół do grzejnika? nie będą wtedy tak ordynarnie widoczne rurki, ewentualnie poprowadzić w ścianie (jak pisałem chcę napełnić płynami niezamarzającymi ) same spadki rurek minimalne ps ja narysowałem na papierze i skan bo w paint -cie to wyglada na malunki małpy z zoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.03.2007 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 qurde, zawsze mi sie wydaje ze ten temat powinien byc w wymianie doswiadczeń i zawsze mam kłopot azeby go znaleźć Barbossa wydaje mi sie ze ze obojetne jak poprowadzisz zasilanie (góra pod sufitem czy rownolegle z powrotem) to liczy sie tylko to zeby powrót grzejnika był nie nizej niz zasilanie w kominku obrazowo okresliłbym - dół grzejnika = góra płaszcza kominka ps ja narysowałem na papierze i skan bo w paint -cie to wyglada na malunki małpy z zoo cha cha cha własciwie to nawet dobry pomysł z tym skanerem - bo przeciez mam - tylko mam lenia zeby go opanowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.03.2007 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 obrazowo okresliłbym - dół grzejnika = góra płaszcza kominka acha, czyli tak to ma być, śmieszne pytanie ale na poważnie - dlaczego? wydawało mi się że byle powrót z grzejnika był deczko wyżej wejścia powrotu do płaszcza a to oznacza, że kominek powinien być jak najniżej, a grzejniki to będą gdzieś na 1m od podłogi albo i wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.03.2007 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 zrobiłem skrót myslowy "dół grzejnika = porwrót"a znak "równa sie = znaczy lekko wyzej ... z małym spadkiem"dobrze rozumujesz - kominek jak najnizej i wtedy grzejniki ok 1 m nad podłoga p.s. jesli zamontujesz grzejniki dolnozasilane gdzie zasilanie i powrót sa umieszczone na dole grzejnika (obok siebie) to obie rury lepiej jak szły by równolegle (obok siebie)natomiast jesli zastosujesz grzejniki bocznozasilane, to wtedy pasuje zasilanie prowadzic pod sufitem (bo krótsze łaczenie, rurka nie schodzi do spodu grzejnika)dolnozasilane sa ok 20 - 30 % droższe od bocznozasilanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.03.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 rzeczywiście chyba bardziej bocznozasilane tu by pasowały ok dzięki (na razie ) bo temat musi się zmaterializować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 11.04.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Wymarzył mi się wkład z szybami vis a vis, czyli dwustronny. Ale jednocześnie poważnie myślę o płaszczu wodnym. Znalazłam ofertę Makrotermu z takim wkładem i naprawdę się zastanawiam ! Jednak bardzo podoba mi się ( wizualnie ) wkład Spartherma Varia DRh... I teraz moje pytanie: Spartherm ma w ofercie coś o nazwie THERMAX-01; czy to namiastka płaszcza wodnego , czy inna nazwa tego samego? Gdzieś wyczytałam, że należy odróżniać ruszt od płaszcza... Mój pomysł na co i cwu : piec na gz ACV kondensat , układ zamknięty zbiornik solarny ACV solary kominek z płaszczem ogrzewanie podłogowe całości 250m2 Bardzo proszę bardziej wtajemniczonych o jakieś sugestie co do płaszcza w. i rusztu w. Wiem, że Spartherm jest bardzo polecany, ale może niekoniecznie do c.o. i cwu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CuoreRosso 03.05.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 hej,czytam posty w tym wątku ale nie mogę znależć rozwiązania mojego dylematu. Mianowicie - domek malutki 95m2, U=0,18. Wybór przed jakim stanąłem to:Opcja 1.Kominek z płaszczem wodnym jako CO i CWU, plus kilka dogrzewaczy (małe grzejniki) elektryczne. Czy mozna w tym systemie CWU "skomponować" z elektrycznym podrzewaniem (prąd lub solary) wody np. latem, kiedy kominek odpoczywa. Czy tez musze zainstalować bojler. A wiadomo, ze przy 95 metrach każdy centymetr się liczy. Opcja 2.Kominek z DGP jako główne serce "systemu" oraz w odwodzie elektryczne piece akumulacyjne z rozładowaniem dynamicznym. Ciepła woda z bojleru i kilka podgrzewaczy pojemnościowych. Czy ktoś ma takie rozwiązanie? Wogóle poprosze o opinię, przemyślenia za i przeciw. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yorki_man 10.05.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Witam serdecznie wszystkich aktualnych i przyszłych członków klubu. Przeczytałem cały watek [nie pytajcie ile to trwało, ale musiałem to wydrukować, będzie na podpałkę ]. Uważam, że za sam fakt przebrnięcia przez 32 strony należy się legitymacja . A tak serio - na koniec mam większy mętlik niż zaczynałem, ale postaram się nie zdublować pytań, które cisną mi się na usta. Chylę czoła przed 1950 i mario jako profesjonalistami, a przed Majką i wiechem jako zawodowcami :D To pytania później żeby tak od razu z grubej rury nie walić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 13.05.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Ja także prosze o legitymacje członkowską - wreszcie mam kominek podłączony i już jest nawet po pierwszym paleniu Na razie jest jeszcze bez obudowy (i chyba jeszcze troche tak będzie niestety) Jak tylko nauczę się wklejac zdjęcia to jakieś wkleję bo cały pękam z dumy z mojej "zabawki" Wątek przeczytałem cały już dośc dawno i to nawet 2x a niektóe fragmenty nawet więcej - był skarbnicą wiedzy wszelakiej związanej z kominkami z płaszczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 14.05.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Witam nowych klubowiczów.Legitymacje wydaje teraz Majka ponieważ prezes wyjechał na Hawaje . York nie przeceniaj moich wiadomości sam, sie ucze. Maslak ja też nie umiem wklejac zdjęć a chciałem sie pochwalić samodzielnnie wykonaną obudową kominka.Koszt wykonania obudowy ok. 2000 zl(w tym ok 2m/2 płyty granitowej yuparano durado 1350 zł oraz 3 kratki wentylacyjne ok 250 zł suporex, płyty GK,kleje ok 400 zł.Pozdrawiam Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 18.05.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Wiechu, a może jakie zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 18.05.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Piotrek 1 jak pisalem jestem gamoń komputerowy i nie umiem wklejać zdjęć. Kolega obiecał mi że wklei te zdjęcia za tydzień. Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts