Dorro 03.06.2007 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Witam, mam pytanie do klubowiczów i do instalatorów piszących w tym wątku. Czy tak spięty kominek z resztą instalacji będzie dobrze grzał wodę użytkową? Interesują mnie zwłaszcza sugestie dotyczące poprawek naniesionych przez hydraulika (gruba czerwona linia). Ps kominek ctm 18 kw, podłogówka (ok 30 m2) + kaloryfery Z góry dziękuję za sugestie, pozdr. Oto schemat: [/img]http://www.ifotka.pl/photos/v/voyz/unaccepted/big/01d9c51.jpg[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorro 03.06.2007 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Może teraz się uda http://fotogalerie.pl/fotka/2741891180914356694,voyz.htm http://fotogalerie.pl/fotka/2741891180914356694,voyz.htm uff, dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 04.06.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Może teraz się uda http://fotogalerie.pl/fotka/2741891180914356694,voyz.htm http://fotogalerie.pl/fotka/2741891180914356694,voyz.htm uff, dobranoc popraw link nic nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorro 04.06.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 moderatorowi fotogalerii nie spodobał się schemat podłączenia kominka i usunął fotkę... teraz powinno być ok http://www.hot.jpg.pl/33330 pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamilaWr 06.06.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Witam Wszystkich KominkowychPłaszczowców, Bardzo się cieszę, że powstało to forum. Przebrnęłam przez wiele stron ale jeszcze nie wszystkie. Bardzo dużo się od Was Kochani dowiedziałam. Ale jest jedno najważniejsze nurtujące mnie pytanie- czy opłaca się zakładać kominek z płaszczem wodnym jeśli mam doprowadzony gaz ziemny? Czy jest tu na forum ktoś kto również posiada gaz ziemny? Bardzo proszę o podpowiedź. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 06.06.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Ja mam i to i to i pewnie większość klubowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamilaWr 06.06.2007 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Wszyscy, z którymi rozmawiam odradzają mi kominek z pałszczem właśnie ze względu na to że gaz jest tani a z kominkiem jest sporo niewiadomych. Jeste juz skołowana i sama nie wiem co myślec . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 06.06.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Przekonajcie i mnie do kominka z płaszczem wodnym. Gdzie nie czytam wszędzie mieszane opinie.Może niech się wypowiedzą ci, którzy z tego korzystają z powodzeniem. Jakich błędów nie zrobić?Na co zwrócić uwagę?Jakie wkłady polecacie, a których nie?................? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 08.06.2007 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Czy się opłaci instalować kominek z płaszczem wodnym ? To zależy na ile masz zamiar dogrzewać dom kominkiem , jeśli znajdziesz czas na takie zajęcie oraz dystrybucja ciepła z kominka w systemie DGP jest niewykonalna to zdecydowanie TAK. Darek B http://www.kafle-zdun.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dante 13.06.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Witam, mam takie pytanie na Kominek z płaszczem wodnym jestem już w 100% zdecydowany, ale chcę mieć jakieś alternatywne ogrzewanie i tu pojawia sie problem najchętniej skorzystałbym z gazu ziemnego, ale go nie mam, pozostaje ogrzewanie elektryczne które jest polecane przez mojego wykonawcę bo dom jest 140 metrowy i w technologi szkieletowej podobno to połaczenie dobrze się sprawdza w takich domach, ale Mnie jakoś nie przekonuje co byście jeszcze wzięli pod uwagę, co według was się sprawdzi i da możliwość wyjazdy w zimę na kilka dni bez obaw, że coś zamarźnie. Piec tradycyjny czy może piec na Pelety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.06.2007 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 To może opcja kominek wodny z możliwością palenia granulatem drzewnym ? Darek B http://www.kafle-kominki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dante 14.06.2007 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Witam jak najbardziej biorę pod uwagę połączenie kominka z płaszczem wodnym z piecem na granulat drzewny tylko znowu pojawia się "ale" ceny granulatu są bardzo niestabilne skok ceny z 400 zł na 700zł za tonę według Mnie to dużo, pozatym co do wydajnosci pieców też miałbym zastrzeżenia dokładnie chodzi mi o taki piec Kostrzewy. Czy jest mi ktoś w stanie podac przybliżony koszt takiej instalacji Kominek z Płaszczem wodnym + Piec na Granulat, całkowite koszty wraz z montażem i zakupem stosownych urządzeń powtarzam przyblizony koszt Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 15.06.2007 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Witam jak najbardziej biorę pod uwagę połączenie kominka z płaszczem wodnym z piecem na granulat drzewny tylko znowu pojawia się "ale" ceny granulatu są bardzo niestabilne skok ceny z 400 zł na 700zł za tonę według Mnie to dużo, pozatym co do wydajnosci pieców też miałbym zastrzeżenia dokładnie chodzi mi o taki piec Kostrzewy. Czy jest mi ktoś w stanie podac przybliżony koszt takiej instalacji Kominek z Płaszczem wodnym + Piec na Granulat, całkowite koszty wraz z montażem i zakupem stosownych urządzeń powtarzam przyblizony koszt Pozdrawiam Piotr Witam pomijając koszty pieca na granulat i kominka z płaszczem wodnym i zasobnika na wodę do kąpieli to koszt pozostałych elemętów osprzętu (rur,krztałtek,śrubunków,pomp,wymiennika płytowego,naczynia wzbiorczego układu otwartego itp) wyniesie w przybliżeniu od 4000 - 6000.Co do kosztów montażu to trudno to oszacować nie widząc miejsca montażu bowiem pracochłonność montażu może być różna i zależeć od tego co się zastanie na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamilaWr 15.06.2007 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 szkoda że nikt na tym forum nie potrafi przeanalizowac i porównac kosztów ogrzewania domu kominkiem z płaszczem wodnym oraz gazem ziemnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 15.06.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 szkoda że nikt na tym forum nie potrafi przeanalizowac i porównac kosztów ogrzewania domu kominkiem z płaszczem wodnym oraz gazem ziemnym? Z tymi kosztami ogrzewania to też szacowanie jest niemiarodajne z powodu dostępu do drzewa kominkowego w różnych cenach i zależne jest też od tego jak często palimy w kominku z płaszczem wodnym odciążając piec gazowy w grzaniu domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 18.06.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Przekonajcie i mnie do kominka z płaszczem wodnym. Gdzie nie czytam wszędzie mieszane opinie. Może niech się wypowiedzą ci, którzy z tego korzystają z powodzeniem. Jakich błędów nie zrobić? Na co zwrócić uwagę? Jakie wkłady polecacie, a których nie? ................? Zygmor, techniczna to ja nie jestem, więc o niuansach nic ci nie powiem. Tak jak tu już gdzieś pisano, kominek z płaszczem ma wady i zalety. Ja go kupiłam, bo nie miałam gazu ziemnego a olej i gaz z butli wychodzą dość drogo, a poza tym wymagają miejsca na zbiornik lub butlę. A ponieważ kominek i tak chciałam mieć, to postanowiłam rozszerzyć jego funkcje, żeby działał podobnie jak kocioł - stąd płaszcz. Uzupełniająco centralny piec elektryczny - zupełna odwrotność kominka, tj. tani w zakupie, dość drogi w eksploatacji, bezobsługowy i zajmujący mało miejsca. To był mój pierwszy sezon i ogólnie jestem zadowolona. Minusy to głównie: konieczność obsługi, brudzenie w salonie, konieczność częstego czyszczenia szyby, jak nie ma prądu to wszystko stoi. Mam Makroterma. Kamila, tak jak to mariobros napisał, dużo zależy od ceny drewna. Ja miałam po 100zł/mp i średni koszt grzania + ciepła woda szacuję na 380zł/m-c w sezonie (kominek+uzupełniająco elektryczne). Dom parterowy 110m2, 3 osoby. Poczytaj wątki o gazie ziemnym i porównaj. Ja mając gaz ziemny nie bawiłabym się w kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadzik07 24.06.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Mariobros, Ty zdaje się kiedyś pisałeś mi, że nie każdy potrafi dobrze "spiąć" kominek z płaszczem wodnym z piecem gazowym z zasobikiem. No i chyba stało się. Zdaje się, że mam "knota" w kotłowni. Jak kocioł ładuje zasobik to zaczynają mi grzać grzejniki. Mały, jeżeli tu zagladasz to odezwij się. Może Ty cos poardzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milip 24.06.2007 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Witam! Mam pytanie do kominkowych specjalistów. Czy przed montażem kominka konieczne jest poprowadzenie przewodu nawiewnego zapewniającego dopływ świeżego powietrza z zewnątrz w okolice paleniska?!? Czy taki przewód prowadzony jest "w podłodze", jaką powinien mieć średnicę?!? Nie krzyczcie zbyt mocno, jeśli to jakaś oczywistość ( jestem laikiem), lub już to było przerabiane Liczę na Waszą wyrozumiałość i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 24.06.2007 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Tadzik07 To prawda prawidłowe połączenie kominka (kotła na opał stały) z kotłem gazowym i zasobnikiem jest dość skomplikowane ale czasami udaje się coś takiego wykonać Daj jakieś fotki to poradzimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bergerak 24.06.2007 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Budujemy dom o pow. 120m2. Wstępnie ogrzewanie ma być oczywiście kominkowe z płaszczem oraz wspomagające elektryczne( z powodu braku gazu ziemnego).Jednak....moi znajomi odradzają mi ,ponieważ twierdzą, że do kominka trzeba podkładać ok. 23 żeby w domu było ciepło do rana, a poza tym, to straszny bałagan...natomiast elektryczne - to strasznie wysokie opłaty!!!!czy tak naprawdę jest??? Tymczasem post wyżej , ktoś napisał, że przy takim roziwązaniu koszt wynosi ok. 380 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts