19501719500414 24.06.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Mariobros, Ty zdaje się kiedyś pisałeś mi, że nie każdy potrafi dobrze "spiąć" kominek z płaszczem wodnym z piecem gazowym z zasobikiem. No i chyba stało się. Zdaje się, że mam "knota" w kotłowni. Jak kocioł ładuje zasobik to zaczynają mi grzać grzejniki. Mały, jeżeli tu zagladasz to odezwij się. Może Ty cos poardzisz? najprawdopodbniej brak Ci zaworów zwrotnych przy koominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 24.06.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Przekonajcie i mnie do kominka z płaszczem wodnym. Gdzie nie czytam wszędzie mieszane opinie. Może niech się wypowiedzą ci, którzy z tego korzystają z powodzeniem. Jakich błędów nie zrobić? Na co zwrócić uwagę? Jakie wkłady polecacie, a których nie? ................? tak jak w życiu, jeden lubi panny a drugi wdowy sam musisz wyciągnąć wnioski z tego co piszą Ci instalatorzy i użytkownicy, jak uważam, że to rozwiązanie ma swoje + i - ale generalnie dla mnie więcej jest plusów, Makroterm, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 24.06.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Budujemy dom o pow. 120m2. Wstępnie ogrzewanie ma być oczywiście kominkowe z płaszczem oraz wspomagające elektryczne( z powodu braku gazu ziemnego). Jednak.... moi znajomi odradzają mi ,ponieważ twierdzą, że do kominka trzeba podkładać ok. 23 żeby w domu było ciepło do rana, a poza tym, to straszny bałagan... natomiast elektryczne - to strasznie wysokie opłaty!!!! czy tak naprawdę jest??? Tymczasem post wyżej , ktoś napisał, że przy takim roziwązaniu koszt wynosi ok. 380 zł. kominek z płaszczem wodnym nie może być jedynym żrudłem ogrzewania domu tak mówi prawo budowlane dlatego tam gdzie niema możliwości zastosowania gazu można zastosować oprócz kominka z płaszczem wodnym elektryczny piec c.o który włączy się i wspomoże instalację c.o kiedy w kominku wygaśnie płomień tak więc w nocy niema obawy że zmarzniecie no chyba że zabraknie prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 24.06.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Przekonajcie i mnie do kominka z płaszczem wodnym. Gdzie nie czytam wszędzie mieszane opinie. Może niech się wypowiedzą ci, którzy z tego korzystają z powodzeniem. Jakich błędów nie zrobić? Na co zwrócić uwagę? Jakie wkłady polecacie, a których nie? ................? tak jak w życiu, jeden lubi panny a drugi wdowy sam musisz wyciągnąć wnioski z tego co piszą Ci instalatorzy i użytkownicy, jak uważam, że to rozwiązanie ma swoje + i - ale generalnie dla mnie więcej jest plusów, Makroterm, zgadzam się z 1950 są plusy i minusy z przewagą tych pierwszych, byrski, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 24.06.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Witam! Mam pytanie do kominkowych specjalistów. Czy przed montażem kominka konieczne jest poprowadzenie przewodu nawiewnego zapewniającego dopływ świeżego powietrza z zewnątrz w okolice paleniska?!? Czy taki przewód prowadzony jest "w podłodze", jaką powinien mieć średnicę?!? Nie krzyczcie zbyt mocno, jeśli to jakaś oczywistość ( jestem laikiem), lub już to było przerabiane Liczę na Waszą wyrozumiałość i pomoc. tak jest konieczne,tak w podłodze,minimum to średnica odpowiadająca róże kanalizacyjnej fi 110 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 25.06.2007 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 tak jest konieczne,tak w podłodze,minimum to średnica odpowiadająca róże kanalizacyjnej fi 110 Hmmm, jeśli róże to koniecznie duże i czerwone Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorocia8 25.06.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Ufff... No to przebrnęłam przez całość WITAM WSZYSTKICH płaszczolubców Mój domek póki co jest tylko w planach - parterowy 111m2. Planuję kominek z płaszczem wodnym i jako uzupełnienie kocioł elektryczny (na wypadek wyjazdów albo wygaśnięcia kominka). Kaloryfery, bez podłogówki. Wiem że jest tu kilka osób które mają takie rozwiązanie ale jak na razie praktycznie nikt nie pokusił się o przedstawienie kosztów jego eksploatacji. Jestem ciekawa jak się przedstawiają koszty grzania c.w.u. kotłem elektrycznym (zasobnik planuję 200l). Wielkie ukłony w stronę Majki, Wiecha i 1950 za ogromną wiedzę. Szkoda że Ojcies Skąpego Wiewióra czy jakoś tak nie zrobił kolejnego podsumowania po sezonie. Pozdrawiam wszystkich ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 25.06.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Ufff... Mój domek póki co jest tylko w planach - parterowy 111m2. Planuję kominek z płaszczem wodnym i jako uzupełnienie kocioł elektryczny (na wypadek wyjazdów albo wygaśnięcia kominka). Kaloryfery, bez podłogówki. Wiem że jest tu kilka osób które mają takie rozwiązanie ale jak na razie praktycznie nikt nie pokusił się o przedstawienie kosztów jego eksploatacji. Pisałam o tym wielokrotnie, ostatni raz kilka postów wyżej, a także w wątkach o ogrzewaniu elektrycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorocia8 25.06.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 telesforek a zimą przy paleniu kominkiem dużo razy włączał Ci się elektryczny? Ja chcę grzać kominkiem a kocioł el. tylko na wszelki wypadek mieć. Możesz dać link do tego wątku o ogrzewaniu elektrycznym? Bo jest ich sporo Jesteś jedyną osobą która opisała koszty, a sporo osób tu już pisało że ma połączenie tych 2 sposobów grzania. Czekam na więcej aby mieć jakieś porównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 25.06.2007 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Wiem, że Anpi ma jeszcze taki system, napisz do niego.Zimą elektryczne włączało mi się w tańszej taryfie, między 13 a 15 i w nocy (paliliśmy do ok. 23-ciej). Teraz za prąd płacę ok. 140zł/m-c (z grzaniem wody) Wątki:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=14712http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=86239 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorocia8 25.06.2007 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Zimą elektryczne włączało mi się w tańszej taryfie, między 13 a 15 i w nocy (paliliśmy do ok. 23-ciej). Teraz za prąd płacę ok. 140zł/m-c (z grzaniem wody) Te 140zł / m-c to za kuchenkę elektryczną, TV, lodówkę, komputer, oświetlenie (masz energooszczędne? ), zmywarkę itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 25.06.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Zimą elektryczne włączało mi się w tańszej taryfie, między 13 a 15 i w nocy (paliliśmy do ok. 23-ciej). Teraz za prąd płacę ok. 140zł/m-c (z grzaniem wody) Te 140zł / m-c to za kuchenkę elektryczną, TV, lodówkę, komputer, oświetlenie (masz energooszczędne? ), zmywarkę itp? Zgadza się, tylko że nie mam komputera. Oświetlenie częściowo energooszczędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bergerak 25.06.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 telesoforek to ile płacisz za energię w okresie zimowym??? w sytuacji , gdy wygasa w kominku i dogrzewasz elektrycznym....????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 26.06.2007 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 telesoforek to ile płacisz za energię w okresie zimowym??? w sytuacji , gdy wygasa w kominku i dogrzewasz elektrycznym....????? Ostatniej zimy ok. 220/m-c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 27.06.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Witajcie Śledzę ten temat, ponieważ w niedługim czasie będe musiała podjąć decyzję jaki kominek postawić i mam wciąż wątpliwości. Własciwie byłam juz zdecydowana na hydro, ale...Bardzo proszę o opinie użytkowników hydrokominków - jeśli podstawowym źródłem ciepła będzie u mnie gaz ziemny, a ciepło kominka chcę wykorzystywać tylko alternatywnie - mam na myśli że jesli już go zapalę, w okresie zimowym prawie codziennie, w ciepłe pory roku prawie wcale - to czy warto inwestować w hydrokominek ? Mam na myśli zarówno koszty kominka (dostałam juz wycenę kompletnej instalacji z Makrotermu), jak i niedogodności/wymagania jego użytkowania, zastanawiam też się nad kwestią bezpieczeństwa instalacji.A może w takiej sytuacji lepiej zdecydować się na DGP lub wogóle bez rozprowadzenia ciepła? Mam mętlik w głowie jak KamilaWr. Nie chciałabym ani żałować że nie zainstalowałam płaszcza, ani nie chciałabym zainstalować (i zainwestować) i żałować że go nie wykorzystuję albo że jest zbyt uciążliwy w użytkowaniu... Będę wdzięczna za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 27.06.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Przy gazie ziemnym nie zakładałabym kominka z płaszczem. Jeśli już chcesz mieć kominek, to raczej z DGP (tańsze). Z mojej orientacji DGP nie jest dużo mniej uciążliwe niż płaszcz - też drewno trzeba przynieść, popiół wynieść itp. Szyba mniej się brudzi i jest niezależne od prądu, ale nie podgrzeje wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamilaWr 27.06.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Newfie, ja juz zdecydowałam się na kominek otwarty, szkoda zachodu i pieniędzy przy gazie ziemnym. Większosc osób tak twierdzi no i ja sama tez wywnioskowałam śledząc różne opinie i rozmowy forumowiczów. A kominek otwarty ma dużo więcej uroku niż zamknięty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 27.06.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Telesforek, akurat te "uciążliwości" są przypisane do każdego rodzaju kominka Ale faktycznie coraz bardziej skłaniam się do DGP... KamilaWr, ja jednak niezaleznie od sposobu dystrybucji ciepła z kominka zrobię go z szybą - używam kominka z DGP w domku w górach, przy paleniu z otwartą szybą trochę się obawiam otwartego ognia w pomieszczeniu. Dziękuję budującym dziewczynom za odzew Niecierpliwie czekam na dalsze głosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamilaWr 27.06.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Ja niestety nie mogę założyc kominka typu DGP ponieważ mam w domu alergików, a te nie są polecane w domach z mieszkańcami o tych skłonnościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 27.06.2007 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 mamy kominek z płaszczem, mamy gaz ziemny. I jakos nam to nie przeszkadza Skoro zainwestowalismy w grzejniki, to nie inwestowalismy już w rozprowadzenie rur do dgp. a w ogrodzie czeka na pocięcie 15 kubików drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts