Xeides 25.06.2020 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2020 Witam wszystkich, Niedawno stałem sie właścicielem domu z lat 70, obecnie działa tam instalacja gazowa do ogrzewania na rurach stalowych plus grzejniki żeliwne i terma do grzania wody.Chciałbym zrobić modernizację całej instalacji. Trochę o domu:Parter (równo z gruntem) 120 m2Piętro 110 m2 Okna są plastikowe z 2007 roku szczelne.Będzie robione ocieplenie ze styro grafit 15 cm. Dom jest prostokąt o wymiarach 11x14x6m (szer. długość. wys.) z płaskim dachem Aktualnie z pieca wychodzą rury stalowe o stopniowanej grubości (na początku gruba rura 90 i stopniowo się zmniejsza) podłączone do żeliwnych grzejników.Parter część zamieszkana przez moją babcie (Wys. 220cm) Piętro wys. na 2.40 cm Chciałbym zrobić wszędzie alupex i grzejniki stalowe a do tego piec kondensat z zasobnikiem na ciepłą wodę. Pytanie moje jest takie, czy można robić na alu pex instalacje stopniowaną (zmiana przekroju rur) nie wiem jak się to profesjonalnie nazywa.Myślałem o rozdzieleniu na każdy grzejnik na inny obwód ale miałbym za dużo rur na ścianach (piec jest w jednym narożniku a rury musiałyby byc rozprowadzone na tynkowo) Kolejna sprawa to ciepła woda, rura idąca z zasobnika do kuchni miałaby 15m, czyli ciepła woda doszła by po dłuższym czasie, nie robi mi to większego problemu ale jednak trochę zimnej idzie w zlew na darmo... jest sens robienia cyrkulacji cieplnej ? czy lepiej po prostu podgrzewacz ? Co w ogóle o tym sądzicie ? jakies inne rozwiazania/pomysły jak to rozprowadzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 26.06.2020 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Witam wszystkich, Niedawno stałem sie właścicielem domu z lat 70, obecnie działa tam instalacja gazowa do ogrzewania na rurach stalowych plus grzejniki żeliwne i terma do grzania wody. Chciałbym zrobić modernizację całej instalacji. Trochę o domu: Parter (równo z gruntem) 120 m2 Piętro 110 m2 Okna są plastikowe z 2007 roku szczelne. Będzie robione ocieplenie ze styro grafit 15 cm. Dom jest prostokąt o wymiarach 11x14x6m (szer. długość. wys.) z płaskim dachem Aktualnie z pieca wychodzą rury stalowe o stopniowanej grubości (na początku gruba rura 90 i stopniowo się zmniejsza) podłączone do żeliwnych grzejników. Parter część zamieszkana przez moją babcie (Wys. 220cm) Piętro wys. na 2.40 cm Chciałbym zrobić wszędzie alupex i grzejniki stalowe a do tego piec kondensat z zasobnikiem na ciepłą wodę. Pytanie moje jest takie, czy można robić na alu pex instalacje stopniowaną (zmiana przekroju rur) nie wiem jak się to profesjonalnie nazywa. Myślałem o rozdzieleniu na każdy grzejnik na inny obwód ale miałbym za dużo rur na ścianach (piec jest w jednym narożniku a rury musiałyby byc rozprowadzone na tynkowo) Kolejna sprawa to ciepła woda, rura idąca z zasobnika do kuchni miałaby 15m, czyli ciepła woda doszła by po dłuższym czasie, nie robi mi to większego problemu ale jednak trochę zimnej idzie w zlew na darmo... jest sens robienia cyrkulacji cieplnej ? czy lepiej po prostu podgrzewacz ? Co w ogóle o tym sądzicie ? jakies inne rozwiazania/pomysły jak to rozprowadzić ? Witam, dobrze, że myślisz o modernizacji. Chodzi ci o wymianę również urządzenia grzewczego, czy o system rozprowadzania ciepła? PS. cyrkulacji bym się nie bał - zawsze można zaizolować przewody i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xeides 26.06.2020 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Witam, wymianę wszystkiego, rozprowadzenie, grzejniki plus urządzenie grzewcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts