Arczi1980 25.06.2020 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2020 Witam planuję budowe domu parterowego 10x15m. Mam dylemat czy zrobic dom na plycie czy na ławach, dom planuje ogrzewac pradem pompa ciepla i ogrzewanie wodne plus w przyszlosci panele fotovoltaiczne. Nastawiam sie na grzanie glownie w taryfie nocnej poprzez kumulacje ciepla, dlatego plyta wydaje mi sie lepszym wyborem. Jednak zastanawiam sie jaka moze byc roznica w cenie miedzy plyta a lawa ? Wiem ze jest mozliwosc grzania w plycie jednak tutaj mamy obawy o ewentualne uszkodzenie i jakosc wykonania. Druga opcja to plyta i na to wylewka w ktorej byloby ogrzewanie podlogowe jednak bez styropianu miedzy plyta a wylewka ( wieksza kumulacja ciepla ). Pompe planuje dac nieprzewymiarowana i zastanawiam sie czy da rade dogrzac plyte. Bo dajac styropian miedzy plyte a wylewke tracimy zalete plyty ( kumulacje ciepla ) . Bo w takim przypadku podobnie sprawdza sie lawy gdzie bylby styropian i na to wylewka. Bo robiac plyte to dobrze skorzystac z kumulacji ciepla. Doradzcie jakie rozwiazanie bedzie lepsze. Jestem w trakcie robienia projektu i musze sie okreslic czy ma byc na lawach czy na plycie. Z gory dzieki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konst 28.06.2020 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2020 Zleć najpierw badania geologiczne. Płytę można robić tylko na gruncie niespoistym. (czystym piasku, żwirze bez domieszek pyłu, iłów i gliny).Jastrzębie kojarzy mi się z rejonem górniczym. Jak pojawiają się deformacje gruntu, to płyta jest lepsza bo się ślizga na gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 29.06.2020 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2020 ^^Płytę można robić tylko na gruncie niespoistym?Jakiś argument popierający te dziwaczną tezę?Co mi się stanie jak zrobię płytę na glinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arczi1980 29.06.2020 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2020 Obecnie projekt domu będzie na lawach, jednak decydując sie na plyte bede mial mozliwosc porownania kosztow lawy v plyta. Budowe planuję rozpocząć w przyszlym roku . Badania gruntu tez zrobię, Obawiam sie troche czy sama wylewka wystarczy do grzania w 2 taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 30.06.2020 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 ^^Powiem tak , na podstawie własnych doświadczeń , a mieszkam niedaleko Jastrzebia, płyta fundamentowa na xpsesie redukuje znacząco odczucia mieszkańca domu w czasie tąpnieć , wstrząsów itp . Mieszkałem na osiedlu, co jakiś czas zdarzało się neiprzyjemne uczucie "ruszaenia" się bloku. Odkąd mieszkam w domu na płycie , ani razu nie maiłem tej przyjemności a sasziedzi już kilka razy opowiadali, że miało to miejsce. Pracuje w domu tak wiec raczej nie było możliwości zebym to przegapił. Warto to przemyśleć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konst 04.07.2020 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2020 (edytowane) ^^ Płytę można robić tylko na gruncie niespoistym? Jakiś argument popierający te dziwaczną tezę? Co mi się stanie jak zrobię płytę na glinie? Można robić płytę ne gruncie spoistym, tak jak i każde inne fundamenty, ale poniżej granicy przemarzania. Robienie głębokiego wykopu pod płytę jest po prostu nieopłacalne w budownictwie jednorodzinnym. Chyba, że piwnicę budujesz, albo parking podziemny. ^^ Powiem tak , na podstawie własnych doświadczeń , a mieszkam niedaleko Jastrzebia, płyta fundamentowa na xpsesie redukuje znacząco odczucia mieszkańca domu w czasie tąpnieć , wstrząsów itp . Mieszkałem na osiedlu, co jakiś czas zdarzało się neiprzyjemne uczucie "ruszaenia" się bloku. Odkąd mieszkam w domu na płycie , ani razu nie maiłem tej przyjemności a sasziedzi już kilka razy opowiadali, że miało to miejsce. Pracuje w domu tak wiec raczej nie było możliwości zebym to przegapił. Warto to przemyśleć ... Większość uszkodzeń górniczych wynika z powoli postępujących deformacji ciągłych polegających na rozpełzaniu gruntu w tzw. "niecce wypukłej" albo jego ściskaniu w 'niecce wklęsłej". Powoduje ona, że fundamenty zakopane głęboko w ziemi oddalają się lub zbliżają się do siebie powodując uszkodzenia. Płyta jako całość położona płytko, mając możliwość poślizgu, zachowuje swoją ciągłość i rozpełzanie/sciskanie gruntu nie wywiera większego wpływu na budynek. Natomiast tam gdzie występują deformacje nieciągle, uskoki, płyta nie pomoże. W takich miejscach zazwyczaj jest już całkowity zakaz budowania. Edytowane 4 Lipca 2020 przez Konst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 11.07.2020 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2020 ^^Napisze tak , nie medrkuj bo jeszcze malo wiesz.Poczytaj sobie najpierw Eurokody a dopiero potem wypowiadaj sie na temat posadowienia. W eurokodzie nie ma prikazu schodzenia ponizej granicy przemarzania , tak wiec plyte mozna nawet zrobic po zdjeciu humusu na glinie jezeli grunt zabezpieczy sie przed wysadzinami. I ma to sens..... Co do drugiego wpisu , to miales potrzebe pokazac jaka to wiedza dysponujesz czy jak ? Co ma wspolnego to co napisalem z drganiami jakie wystepuja w jakiejs tam odleglosci od kopalni ?Liczyles w ogole kiedykolwiek fundament na szkodach czy tak tylko jak pisalem na wstepnie chce nam to pokazac zes po studiach budowlanych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arczi1980 11.07.2020 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2020 Szkody górnicze byly bodajże z ok.20 lat temu. Projekt będzie robiony dla fundamentów, jeśli zdecydujemy się na płytę to zostanie to przeliczone a bedziemy miec porównanie kosztów. Ogrzewanie planuję pompa ciepła plus przyszlosciowo panele. I zastanawiam się czy pakować się w akumulację podłogi, czy dogrzewać w taryfie drogiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 12.07.2020 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2020 ^^ Powiem tak , na podstawie własnych doświadczeń , a mieszkam niedaleko Jastrzebia, płyta fundamentowa na xpsesie redukuje znacząco odczucia mieszkańca domu w czasie tąpnieć , wstrząsów itp . Mieszkałem na osiedlu, co jakiś czas zdarzało się neiprzyjemne uczucie "ruszaenia" się bloku. Odkąd mieszkam w domu na płycie , ani razu nie maiłem tej przyjemności a sasziedzi już kilka razy opowiadali, że miało to miejsce. Pracuje w domu tak wiec raczej nie było możliwości zebym to przegapił. Warto to przemyśleć ... Cos w tym jest. U mnie raz w tygodniu mocno szarpie. Ja to odczuwam (płyta plus xps) mocno choć na szkodach mieszkam od urodzenia, sąsiedzi (ławy) zaś mówią na te tąpnięcia - trzęsienia ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 12.07.2020 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2020 Można robić płytę ne gruncie spoistym, tak jak i każde inne fundamenty, ale poniżej granicy przemarzania. Robienie głębokiego wykopu pod płytę jest po prostu nieopłacalne w budownictwie jednorodzinnym. Chyba, że piwnicę budujesz, albo parking podziemny. Nie trzeba mieć studiów aby wykminić, że płyta jest lepszym rozwiązaniem na prawie każde warunki od ław. Pozostaje różnica w cenie, która zdaje sie rośnie na niekorzyść płyty wraz ze wzrostem wymiarów fundamentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 14.07.2020 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 Cos w tym jest. U mnie raz w tygodniu mocno szarpie. Ja to odczuwam (płyta plus xps) mocno choć na szkodach mieszkam od urodzenia, sąsiedzi (ławy) zaś mówią na te tąpnięcia - trzęsienia ziemi. Czyli mam to rozumieć, że u CIebie na xpsesie jest po prostu lepiej to by powtierdzało moja teorie:) ja mieszkam daleko od epicentrum dlatego w moim przypadku drgania odczuwalne przeze mnie strasznie sie zredukowały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 14.07.2020 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 Dobry konstruktor do płyty , badania geo dla odchudzenia jej grubości i będzie dobrze. No i na forum mamy wątek zalet płyty i ław na kilaset stron. przyjemnej lektury życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 14.07.2020 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 Dobry konstruktor do płyty , badania geo dla odchudzenia jej grubości i będzie dobrze. No i na forum mamy wątek zalet płyty i ław na kilaset stron. przyjemnej lektury życzę. Znaczy się chciałem tradycyjnie .... będzie pan zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts