katelot 25.06.2020 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2020 Witam użytkowników forum! Planuję zamontować drzwi przesuwne w mieszkaniu wykorzystując kasetę Eclisse Syntesis Line (czyli ta, pozwalająca schować skrzydło w ścianę). Kaseta będzie obudowana płytą KG. Na podłodze kładę panele QuickStep 12mm + 2mm podkładu w systemie pływającym (bez klejenia) ze względu na ogrzewanie podłogowe, które mam w części mieszkania. I dochodzimy do sedna. Specyfikacja kasety mówi o montażu do gotowej podłogi. Co to oznacza? Mam kasetę przykręcić do paneli? Przecież panele pracują, rozszerzają się pod wpływem ciepła. Czy da się taką kasetę przykręcić do wylewki, obudować kasetę i dopiero wtedy położyć panele? Taki sposób wydaje mi się najrozsądniejszy. I drugie pytanie. Jestem z Krakowa. Chciałbym, aby kasetę zamontował mi prawdziwy fachowiec. Jaką firmę brać pod uwagę, która zrobi to profesjonalnie? Trzecie pytanie: specyfikacja mówi o max grubości skrzydła = 40mm. Jaka jest zalecana grubość? Jakie są minusy montażu cieńszego skrzydła? Bo zaletą jest na pewno łatwiejsze otwieranie. Jakie skrzydła są najlepsze do kasety Eclisse? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.06.2020 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Fachowca Ci nie polecę, bo nie znam. Ale szukać go raczej trzeba wśród wykończeniowców robiących remonty. On też odpowie Ci, jak rozwiązać problem z panelami. Moja niedoświadczona w rym temacie głowa podpowiada,żeby podłożyć coś pod spód na wysokość podłogi. Zapewne w założeniach instrukcji jest "gotowa" podłoga jako wyznacznik wysokości. Przecież ściankę stawiasz wcześniej a podłogą dojeżdżasz do... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 26.06.2020 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Powinno być w instrukcji. U mnie z tego co widzę jest na gotowej podłodze. Częściowo na płytkach, częściowo na parkiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katelot 28.06.2020 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2020 Do klejonych podłóg mogę zrozumieć. Ale do pływających paneli, przytwierdzanie kasety ze ścianą jakoś mi nie do końca pasuje... Tak jak mówi @finlandia, ściankę się robi też przed położeniem paneli. Znalazłem na stronie producenta w FAQ, że jeśli podłoga ma mniej niż 15mm, można kasetę przytwierdzić do wylewki - więc pójdę pewnie w tym kierunku. Jeśli ktoś ma doświadczenie w tym temacie i wskazówki, to bardzo proszę o informacje Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 29.06.2020 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2020 Moja też nie jest montowana wyłącznie do podłogi. Jest kołkowana przez podłogę do wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts