Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam użytkowników forum!

Planuję zamontować drzwi przesuwne w mieszkaniu wykorzystując kasetę Eclisse Syntesis Line (czyli ta, pozwalająca schować skrzydło w ścianę).

Kaseta będzie obudowana płytą KG. Na podłodze kładę panele QuickStep 12mm + 2mm podkładu w systemie pływającym (bez klejenia) ze względu na ogrzewanie podłogowe, które mam w części mieszkania.

I dochodzimy do sedna.

Specyfikacja kasety mówi o montażu do gotowej podłogi. Co to oznacza? Mam kasetę przykręcić do paneli? Przecież panele pracują, rozszerzają się pod wpływem ciepła. Czy da się taką kasetę przykręcić do wylewki, obudować kasetę i dopiero wtedy położyć panele? Taki sposób wydaje mi się najrozsądniejszy.

I drugie pytanie. Jestem z Krakowa. Chciałbym, aby kasetę zamontował mi prawdziwy fachowiec. Jaką firmę brać pod uwagę, która zrobi to profesjonalnie?

Trzecie pytanie: specyfikacja mówi o max grubości skrzydła = 40mm. Jaka jest zalecana grubość? Jakie są minusy montażu cieńszego skrzydła? Bo zaletą jest na pewno łatwiejsze otwieranie. Jakie skrzydła są najlepsze do kasety Eclisse?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc!

Fachowca Ci nie polecę, bo nie znam. Ale szukać go raczej trzeba wśród wykończeniowców robiących remonty. On też odpowie Ci, jak rozwiązać problem z panelami.

Moja niedoświadczona w rym temacie głowa podpowiada,żeby podłożyć coś pod spód na wysokość podłogi.

Zapewne w założeniach instrukcji jest "gotowa" podłoga jako wyznacznik wysokości. Przecież ściankę stawiasz wcześniej a podłogą dojeżdżasz do... ;)

Do klejonych podłóg mogę zrozumieć. Ale do pływających paneli, przytwierdzanie kasety ze ścianą jakoś mi nie do końca pasuje...

Tak jak mówi @finlandia, ściankę się robi też przed położeniem paneli.

Znalazłem na stronie producenta w FAQ, że jeśli podłoga ma mniej niż 15mm, można kasetę przytwierdzić do wylewki - więc pójdę pewnie w tym kierunku.

Jeśli ktoś ma doświadczenie w tym temacie i wskazówki, to bardzo proszę o informacje :) Dzięki!