Małgoś 15.11.2004 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 Odziedziczyłam działkę zabudowaną m. in. budynkiem gospodarczym. Jak się okazało budynek częściowo przekracza granicę działki (ok. 80 cm). Próbowałam dogadać się z sąsiadem i wykupić zajętą część gruntu, ale on idzie w zaparte i chce przywrócenia granic ewidencyjnych. Było już rozgraniczenie, aktualnie sprawa jest w sądzie, jesteśmy po pierwszej rozprawie, na której sąd zdecydował powołać biegłego.Mam świadków i mogę udowodnić, że zajęta część działki była w użytkowaniu mojej rodziny od lat 50-tych. Na tej części działki oprócz budynku z lat 90-tych, rosną kilkudziesięcioletnie drzewa i zachował się fragment murowanej, nieużytkowanej sławojki (ma jakieś 40 lat). Niestety podatki płacone były za powierzchnię działki ewidencyjnej, stanowiacej poprzednio własność moich rodziców.I wreszcie moje pytanie - czy w sytuacji, gdy już toczy się postępowanie sądowe o rozgraniczenie mogę wystąpić o zasiedzenie zajętej części działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 15.11.2004 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 Jeżeli sąsiad wcześniej (przed upływem 30 lat) nie wnosil pretensji a użytkowanie było samoistne (czyli bez dzierżawy, użyczenia itp. umów) i nieprzerwane, zasiedzenie już nastąpiło. Zasiedzenie nabywa się automatycznie po 30 latach (w złej wierze) a sąd tylko stwierdza fakt nabycia przez zasiedzenie i już. Musisz złożyć odrębny wniosek o stwierdzenie zasiedzenia. A w toczącej się sprawie wniosek o zawieszenie postępowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgoś 16.11.2004 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Jakie dokumenty oprócz pozwu należy złożyć do sądu i czy powinnam się z tym pospieszyć i wystapić o zasiedzenie przed kolejnym terminem rozprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts