Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budynek na cudzym gruncie

Małgoś

Recommended Posts

Odziedziczyłam działkę zabudowaną m. in. budynkiem gospodarczym. Jak się okazało budynek częściowo przekracza granicę działki (ok. 80 cm). Próbowałam dogadać się z sąsiadem i wykupić zajętą część gruntu, ale on idzie w zaparte i chce przywrócenia granic ewidencyjnych. Było już rozgraniczenie, aktualnie sprawa jest w sądzie, jesteśmy po pierwszej rozprawie, na której sąd zdecydował powołać biegłego.

Mam świadków i mogę udowodnić, że zajęta część działki była w użytkowaniu mojej rodziny od lat 50-tych. Na tej części działki oprócz budynku z lat 90-tych, rosną kilkudziesięcioletnie drzewa i zachował się fragment murowanej, nieużytkowanej sławojki (ma jakieś 40 lat). Niestety podatki płacone były za powierzchnię działki ewidencyjnej, stanowiacej poprzednio własność moich rodziców.

I wreszcie moje pytanie - czy w sytuacji, gdy już toczy się postępowanie sądowe o rozgraniczenie mogę wystąpić o zasiedzenie zajętej części działki?

Jeżeli sąsiad wcześniej (przed upływem 30 lat) nie wnosil pretensji a użytkowanie było samoistne (czyli bez dzierżawy, użyczenia itp. umów) i nieprzerwane, zasiedzenie już nastąpiło. Zasiedzenie nabywa się automatycznie po 30 latach (w złej wierze) a sąd tylko stwierdza fakt nabycia przez zasiedzenie i już. Musisz złożyć odrębny wniosek o stwierdzenie zasiedzenia. A w toczącej się sprawie wniosek o zawieszenie postępowania.