Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak usztywnić / wzmocnić ściankę działową.

Recommended Posts

Witam,

Na poddaszu użytkowym występują u mnie dwie ścianki działowe dł około 40 cm i wysokie 280 cm zbudowane z H+H 12 cm. Są one połączone jedynie nadprożem z inna ścianką oraz do podłoża ( zaprawa + kątowniki ) . Martwi mnie ich stabilność. Zastanawiam się jak to wzmocnić? . Myślałem o wycięciu bruzdy pionowej w ściance i wywierceniu w stropie otworu., włożeniu pręta fi 8 i zamurowaniu go.

scianka.jpg

image000000.jpg

Zaznaczyłem ten kawałek. Jest on posadowiony na stropie na zaprawie murarskiej pierwszy bloczek dodatkowo zamocowany na kątowniki ciesielskie ( kołkami do stropu do bloczka wkręty z zaprawą) dalej na kleju cienka spoina do H+H. Górą połączony nadprożem(otwór drzwi) z ścianką.

Jak nie jest, to jest niestabilna i masz więcej takich miejsc. Także ścianka z drugiej strony słupa, która w tym miejscu jest daleko od usztywniającej ściany szczytowej i ścianka przy słupie pomiędzy pokojem 2 i 3. W korytarzu ja bym dodał przy słupie górną beleczkę łączącą przeciwległe ściany korytarza.

Może być beleczka nadprożowa np. porotherm 11,5. (długości w handlu co 25cm) Chyba taką samą masz nad drzwiami.

Ps, sufit poddasza też rusza się razem z dachem. Więc jakiekolwiek ruchy dachu np. pod wpływem wiatru, śniegu, będą wtedy przekazywane na ścianki. W sumie drobiazg nie mający zasadniczego znaczenia konstrukcyjnego.

• 1 year później...
U mnie to wyglądało tak, że ukryłem słup w ścianie bo zamiast 11,5 czy 12, to dałem bloczek 24 i połączyłem prętami . Można też przesunąć słup i puścić ściankę w całości lub wypuścić słup tylko w połowie . Niestety projektanci o tym nie myślą i wpier....lają te słupy jak im się podoba. Ja też mam problem bo mi dudnią niektóre ściany i jedna drga jak się uderzy pięścią, a w projekcie nie ma nic jak usztywnić takie ścianki działowe o rozpiętości np 5,5 m. Niektóre więc wykonałem z 24 i są sztywne i dźwiękochłonne. Niestety ekipy czy nawet KB nie potrafią nic doradzić żeby zrobić coś prawidłowo ze sztuką budowlaną. W ytongu powinno się stosować dodatkowo pręty na usztywnienie ściany. Edytowane przez KUBEK1978