agresst123 26.06.2020 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Witam, Na poddaszu użytkowym występują u mnie dwie ścianki działowe dł około 40 cm i wysokie 280 cm zbudowane z H+H 12 cm. Są one połączone jedynie nadprożem z inna ścianką oraz do podłoża ( zaprawa + kątowniki ) . Martwi mnie ich stabilność. Zastanawiam się jak to wzmocnić? . Myślałem o wycięciu bruzdy pionowej w ściance i wywierceniu w stropie otworu., włożeniu pręta fi 8 i zamurowaniu go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.06.2020 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Pokaż układ tych ścianek - rzut poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agresst123 26.06.2020 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.06.2020 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2020 Masz na myśli ten kawałek ściany między pokojami 2 i 3 między słupkiem drewnianym a holem i analogiczny fragment ściany między pokojem 1 i holem?Te ścianki są już wykonane?Górą nie są jakoś usztywnione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agresst123 27.06.2020 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2020 Zaznaczyłem ten kawałek. Jest on posadowiony na stropie na zaprawie murarskiej pierwszy bloczek dodatkowo zamocowany na kątowniki ciesielskie ( kołkami do stropu do bloczka wkręty z zaprawą) dalej na kleju cienka spoina do H+H. Górą połączony nadprożem(otwór drzwi) z ścianką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agresst123 27.06.2020 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konst 28.06.2020 01:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2020 Jak jest mocowana kołkami do słupka , to jest w zasadzie stabilna, tylko że drewno pracuje bardziej giętko i jeszcze rozszerza się pod wpływem wilgoci. Dlatego ja intuicyjnie zawsze na poddaszach daję płyty GK, a nie bloczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agresst123 28.06.2020 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2020 Ścianka nie jest i nie będzie kotwiona do słupa drewnianego. Tynki będą pękać. Jest dylatacja między ściankami a słupem 1 cm. Tak jak pisałem Ścianka trzyma się nadprożem i dołem. I jest wg mnie mało stabilna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konst 28.06.2020 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2020 Jak nie jest, to jest niestabilna i masz więcej takich miejsc. Także ścianka z drugiej strony słupa, która w tym miejscu jest daleko od usztywniającej ściany szczytowej i ścianka przy słupie pomiędzy pokojem 2 i 3. W korytarzu ja bym dodał przy słupie górną beleczkę łączącą przeciwległe ściany korytarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agresst123 28.06.2020 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2020 Ok. Podoba mi się pomysł żeby związać równolegle ściany . Jakiego typu belki użyć ? Myślałem o profilu stalowym. Uświadomiłem sobie również że na dalszym etapie ściany zostaną związane ze sobą konstrukcja sufitu podwieszanego z gk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konst 28.06.2020 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2020 Może być beleczka nadprożowa np. porotherm 11,5. (długości w handlu co 25cm) Chyba taką samą masz nad drzwiami. Ps, sufit poddasza też rusza się razem z dachem. Więc jakiekolwiek ruchy dachu np. pod wpływem wiatru, śniegu, będą wtedy przekazywane na ścianki. W sumie drobiazg nie mający zasadniczego znaczenia konstrukcyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.06.2020 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2020 Można ułożyć zbrojenie w poziomych spoinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBEK1978 19.08.2021 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 (edytowane) U mnie to wyglądało tak, że ukryłem słup w ścianie bo zamiast 11,5 czy 12, to dałem bloczek 24 i połączyłem prętami . Można też przesunąć słup i puścić ściankę w całości lub wypuścić słup tylko w połowie . Niestety projektanci o tym nie myślą i wpier....lają te słupy jak im się podoba. Ja też mam problem bo mi dudnią niektóre ściany i jedna drga jak się uderzy pięścią, a w projekcie nie ma nic jak usztywnić takie ścianki działowe o rozpiętości np 5,5 m. Niektóre więc wykonałem z 24 i są sztywne i dźwiękochłonne. Niestety ekipy czy nawet KB nie potrafią nic doradzić żeby zrobić coś prawidłowo ze sztuką budowlaną. W ytongu powinno się stosować dodatkowo pręty na usztywnienie ściany. Edytowane 19 Sierpnia 2021 przez KUBEK1978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts