Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czyszczenie zbiornika ocynkowanego z osadu

cklaymen

Recommended Posts

Dzień dobry,

Poszukuję informacji na temat czyszczenia zbiornika ocynkowanego (300L pionowy) od środka. Jest on w eksploatacji około 10-15lat. Używany w ramach instalacji wodnej w domu. Ostatnio postanowiłem zajrzeć do środka, ponieważ wskaźnik (w postaci przeźroczystej rurki) nie odzwierciedlał faktycznego poziomu wody (robił to z opóźnieniem). Okazało się, że w zbiorniku zgromadził się dość pokaźny rudy osad na ściankach oraz dnie (zdjęcia poniżej). Postanowiłem umyć zbiornik wodą pod ciśnieniem korzystając z otworu rewizyjnego. W ten sposób pozbyłem się osadu, jednak nie w całości. Wciąż pozostało go dość dużo.

Chciałem zapytać w jaki sposób czyścić taki zbiornik ocynkowany z takiego osadu? Odkamieniacze/odrdzewiacze zazwyczaj nie nadają się do ocynku. Czy istnieje jakiś środek/preparat, który jest do tego przeznaczony? Jaka jest żywotność takiego zbiornika?

Z góry dziękuję za pomoc.

IMG_3451.jpg

IMG_3453.jpg

Po czyszczeniu wodą pod ciśnieniem:

IMG_3492.jpg

IMG_3491.jpg

Napiszę tak - gdyby to był osad to byś to wyczyścił - Twój zbiornik ma już lata świetności za sobą i jest skorodowany(nie wiem od czego czy był źle ocynkowany, czy woda jest tak agresywnie chemiczna.

Możesz oczywiście postarać się go wyczyścić tylko każdy środek jak i mechaniczne techniki jeszcze bardziej zniszczą powłokę tzw ocynku i korozja postąpi jeszcze szybciej.

Ten zbiornik kwalifikuje się do wymiany, na nowy, ocynkowany bądź jeszcze lepszy nierdzewny. odradzam zbiorniki membranowe.

Gwarancja na ocynk w zbiorniku to 4 lata - w niektórych środowiskach wytrzymują 30 lat.