cklaymen 27.06.2020 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2020 Dzień dobry, Poszukuję informacji na temat czyszczenia zbiornika ocynkowanego (300L pionowy) od środka. Jest on w eksploatacji około 10-15lat. Używany w ramach instalacji wodnej w domu. Ostatnio postanowiłem zajrzeć do środka, ponieważ wskaźnik (w postaci przeźroczystej rurki) nie odzwierciedlał faktycznego poziomu wody (robił to z opóźnieniem). Okazało się, że w zbiorniku zgromadził się dość pokaźny rudy osad na ściankach oraz dnie (zdjęcia poniżej). Postanowiłem umyć zbiornik wodą pod ciśnieniem korzystając z otworu rewizyjnego. W ten sposób pozbyłem się osadu, jednak nie w całości. Wciąż pozostało go dość dużo. Chciałem zapytać w jaki sposób czyścić taki zbiornik ocynkowany z takiego osadu? Odkamieniacze/odrdzewiacze zazwyczaj nie nadają się do ocynku. Czy istnieje jakiś środek/preparat, który jest do tego przeznaczony? Jaka jest żywotność takiego zbiornika? Z góry dziękuję za pomoc. Po czyszczeniu wodą pod ciśnieniem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.06.2020 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2020 Napiszę tak - gdyby to był osad to byś to wyczyścił - Twój zbiornik ma już lata świetności za sobą i jest skorodowany(nie wiem od czego czy był źle ocynkowany, czy woda jest tak agresywnie chemiczna.Możesz oczywiście postarać się go wyczyścić tylko każdy środek jak i mechaniczne techniki jeszcze bardziej zniszczą powłokę tzw ocynku i korozja postąpi jeszcze szybciej.Ten zbiornik kwalifikuje się do wymiany, na nowy, ocynkowany bądź jeszcze lepszy nierdzewny. odradzam zbiorniki membranowe.Gwarancja na ocynk w zbiorniku to 4 lata - w niektórych środowiskach wytrzymują 30 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 29.06.2020 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2020 Przyłączam się do zdania, że to czas na nowy zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts