Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieniec i g?sto?? s?upków w ?ciance kolankowej

Recommended Posts

Witam!

Nie wiem, czy Cię to uspokoi, ale mieszkam teraz u rodziców - dom stoi już prawie 20 lat. Scianka kolankowa ma ponad 1.5m wysokości i 20cm grubości i nic się z nią do tej pory nie stało a mieszkamy w górach (okolice Szczyrku) i silne wiatry nie są u nas rzadkością. Mało tego że nie ma słupków wzmacniających, to nie ma nawet wieńca. Z tego co mówi ojciec, wieńca nie ma nawet przy stropie. Oczywiście całkowicie się zgadzam, że istnieją "dwa światy" budowania - ten z Muratora oraz ten rzeczywisty, jednak ja w tej chwili na swojej budowie staram się zrobić wszystko zgodnie z zaleceniami Muratora. Uważam, że jak nie bede miał o tym pojęcia, to byle "fachowiec" wciśnie mi ciemnotę. Poza tym często zadawaj pytanie "dlaczego?" - wielu inwestorów nie mających absolutnie żadnego pojęcia o budowaniu, biernie przyjmuje do wiadomości to, co fachowcy mówią. Pytaj zawsze dlaczego tak robią i nie daj się uspokoić odpowiedzią "bo tak się robi". Bądź dociekliwy. Nie jestem budowlańcem i budowa wcale mi lekko nie idzie, ale staram się zdobywać jak największą wiedzę. Wracając do tematu uważam, że słupki i wieniec należy w ścianie kolankowej bezdyskusyjnie zrobić. A co w Twoim wypadku? Nie wiem może jakimś sposobem byłoby nawiercenie otworów od góry (do wieńca), przyspawanie od czoła do zbrojenia jakiś grubych blach i po prostu przykręcać przez blachy na jakichś bardzo mocnych kołkach rozporowych. Tyle wymyśliłem. Mocowania budowlane są obbecnie bardzo wytrzymałe i powinno się udać. Oczywiście później wszystko zalewasz betonem. Nie jest to może zbyt fachowy sposób, ale wydaje mi się że będzie mocno trzymało i co ważniejesze - nie trzeba rozkuwać połowy domu. Liczę na to, że kto inny coś Ci również doradzi.