rcicho 30.06.2020 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 Mam od 5 tygodni wybudowano i już podłączoną instalacje fotowoltaiczną ale jeszcze firma Energa nie przyszła wymienić licznik na dwukierunkowy. Czy ja mogę sobie to instalacje włączyć i korzystać z darmowego prądu czy musi być wyłączona aż do momentu przyjazdu ekipy z wymiana licznika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.06.2020 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 Nic nie wiemy o typie Twojego licznika. Włączenie może spowodować zwiększenie zużycia, a nie jego zmniejszenie więc zalecane i wymagane jest, aby nie włączać przed wymianą licznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 30.06.2020 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 Jak pisał Kolega @CityMatic trzeba wiedzieć jak zachowa się licznik. Jednak nawet przy tych "najgorszych", gdzie dodaje Twoją produkcję z PV do energii zużywanej możesz w ograniczonym zakresie korzystać. Jeśli masz podgląd produkcji i trzeba nagrzać wodę w bojlerze to jeśli w nim jest grzałka 2 kW a instalacja może w tym czasie wysyłać do sieci np 1,5 kW to tego rodzaju licznik zarejestruje pobór będący różnicą produkcji i faktycznego poboru, czyli 0,5 kW. Jeśli w tym czasie PV produkuje 2,5 kW to też taki licznik odnotuje pobór 0,5 kW. Jeśli wspomniany bojler będzie grzał przez 2 godziny to zyskasz 3 kWh. Potem trzeba PV wyłączyć by nie płacić im pieniędzy (wiadomo komu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rcicho 30.06.2020 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 Licznik to Norax3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 30.06.2020 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 Jak pisałem - trzeba wiedzieć jak zachowuje się licznik.Tu masz link do podobnej sytuacji:http://www.pvforum.pl/produkcja-energii-z-pv-a-zachowanie-licznika-corax-3-t678s50.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 01.07.2020 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2020 Można włączyć na pół godziny, sprawdzić z ciekawości, czy dobrze pracuje i wyłączyć. Ja tak robiłam, zanim miałam podłączony właściwy licznik i cieszyłam się, że pracuje. A że parę złotych poszło na marne, to nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts