JacekF 30.06.2020 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 (edytowane) Dzień dobry. Mam problem z wodą opadową która wpływa do mnie z sąsiedniej działki (łąka). Woda wpływa na odcinku ok 20m i wypływa na drogę gminną. Nie mam jeszcze płotu i od tej strony chciałbym zrobić murek który będzie barierą dla wody i pozwoli jej już z działki sąsiada spłynąć w stronę drogi.Mam do was kilka pytań:1 - na jaką głębokość zrobić ten murek? Myślałem o ok 1m ale nie wiem czy to nie za głęboko. Teren to głównie glina. Murek myślę wystawić ponad grunt ba ok 25-30cm.2 - jak myślicie z czego najlepiej postawić taki mur? Czy zrobić go z pustaków szalunkowych czy może zrobić wykop, wyłożyć folią i zalać betonem. Druga opcja chyba będzie droższa?3 - myślę od strony sąsiada murek zabezpieczyć folią kubełkową. Czy to wystarczy czy może użyć czegoś innego? Dziękuję za wszystkie sugestie. Edytowane 30 Czerwca 2020 przez JacekF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 30.06.2020 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 (edytowane) A nie lepiej od strony tej łąki wykonać płot z podmurówką na wys. tych 30 cm? Będzie również blokowało napływ wody a nie robić 2x. Podmurówka między słupkami na głębokości 30 cm w ziemi wystarczy a słupki ok 80 cm. Folia wydaje mi się zbyteczna jeśli to jest woda tylko z opadów. Edytowane 30 Czerwca 2020 przez sacha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekF 01.07.2020 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2020 Chciałem wkopać ten murek w ziemię i dać folię z tego względu że na granicy kilka lat temu rosły choinki a teraz dodatkowo właśnie w tym miejscu szaleją nornice i podczas deszczu w kilku miejscach właśnie przez te tunele wybija woda. Nie wiem na jakiej głębokości są te tunele dlatego chciałbym zrobić murek trochę głębiej.Chciałbym zrobić to tak by murek zrobić na 4 pustaki szalunkowe. 3 pustaki w ziemię + 1 pustak powyżej gruntu. Słupki można osadzić niżej. Nie wiem tylko czy te 70cm w ziemię wystarczy. Chodzi mi tu głównie o wymrażanie w zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 01.07.2020 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2020 Chciałem wkopać ten murek w ziemię i dać folię z tego względu że na granicy kilka lat temu rosły choinki a teraz dodatkowo właśnie w tym miejscu szaleją nornice i podczas deszczu w kilku miejscach właśnie przez te tunele wybija woda. Nie wiem na jakiej głębokości są te tunele dlatego chciałbym zrobić murek trochę głębiej. Chciałbym zrobić to tak by murek zrobić na 4 pustaki szalunkowe. 3 pustaki w ziemię + 1 pustak powyżej gruntu. Słupki można osadzić niżej. Nie wiem tylko czy te 70cm w ziemię wystarczy. Chodzi mi tu głównie o wymrażanie w zimę. Zrobisz ja zechcesz i też będzie dobrze. Nornice swoje korytarze nie robią głębiej jak te 30 cm - \dotyczy terenu ziemi ornej\, W specyficznych warunkach suchych/ -bo takie lubi nornica/ głębiej.Grunt zamarza w zależności od wilgotności, struktury i strefy położenia. Co zwięzłe i mokre zamarza głębiej. Z pustaków będzie drożej - lany beton taniej. Wystarczy wykopać rowek na 20 cm szeroki , dać tą folię i wypełnić betonem.Jeśli słupki będą głębiej od reszty, to każdy słupek z 2 stron trzeba zdylatować aby mróz swobodnie mógł przemieszczać te odcinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts