Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna dachowe - Co wybrać?

radoskur

Recommended Posts

Stoję przed trudnym wyborem zakupu okien dachowych. Projekt domu nie jest pod tym względem "łaskawy" i potrzebuję 11szt. Nie znam się na tym a nie chciałbym kupić tandety. Okna mają starczyć na bardzo długo. Doradźcie prosze w co najlepiej zinwestować. Grzebiąc w necie znalazłem FAKRO OKNA OBROTOWE FT FTP-W (czterokrotnie impregnowane Us=1.1, Uo=1.5) oraz VELUX z serii GGU (z niby dożywotnią obróbką EVERFINISH Us = 1,2 W/m2K Uo = 1,5 W/m2K ) Więcej znanych lub nie znanych ale solidnych firm nie znalazłem prosze o jakąś pomoc, linki, porady.

Pozdrawiam

jak okna to tylko z znanej, solidnej firmy, przynajmniej masz "pewnosc" ze nie sa robione w garazu z niesuszonego drewna, co do wyboru czy VELUX czy FAKRO, to w durzej mierze twoja decyzja, bo roznicie sa ogulnie niewielkie (takie jak polozenie klamki), okna sa podobne jakosciowo. Ja mam Fakro, juz 2 lata, i nie narzekam.

Przez dłuższy czas byłem zdecydowany na Fakro dokładnie na FTP-V, ale po ostatniej wizycie w hurtowni, gdzie były wstawki zarówno Velux'a i Fakro zmieniłem zdanie. O ile szyby jaki i mechanizm jest bardzo podobny, jeśli nie identyczny to największą różnicę można zauważyć w jakości wykończenia ramy drewnianej. Okno Fakro (to z wystawki czyli raczej nie jakiś wybrakowany bubel) miało dużo bardziej chropowatą powierzchnię drewnianej ramy od Velux'a w którym ta powierzchnia była niemal idealnie gładka. Tak więc mój wybór padł na Velux - jest tylko jedna uwaga: w Velux'ach należy wybierać modele od GGL wzwyż (GZL lepiej sobie darować). A ceny według nowych cenników są następujące dla okna 78x140:

- Velux - GGL 1068PLN netto + kołnierz EDW 221PLN netto

- Fakro - FTP-V 951PLN netto + kołnierz EZV 219PLN netto

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Popatrzę jeszcze na okienka Roto. Fakt wybór na prawdę trudny i nieźle się wykosztuję.

Jaka jest wogóle różnice między Us=1.1 a 1.2 ? Czy na rachunkach za gaz będzie odczuwalna?

Widzę, że zwróciłeś na to samo uwagę co ja. Fakro U=1.1, Velux U=1.2 - ciekawe jest tylko to, że podobno w Polsce w obu tych oknach montowane są dokładnie te same szyby - a różnica wynika z zastosowania innych norm.

Zwróć uwagę na to na jakiej wysokości masz okna - Velux ma klamkę na górze, Fakro na dole, więc jak okna są wysoko, to przy Veluxie mogą być trudności z dosięgnięciem. Poza tym - to głównie rzecz gustu - my woleliśmy klamkę na dole, inni wolą na górze... Ceny są porównywalne, a co do jakości nigdy nie dojdziesz, co tak naprawdę jest lepsze...

Po długich namysłach wybraliśmy Veluxa. Klamki na górze są dla nas lepszym rozwiązaniem, a ich wysokość ustaliliśmy tak, aby każdy do nich swobodnie sięgał. Jakość bez zarzutu. Moge jeszcze dodać, że kolega, który jest właścicielem firmy produkującej tradycyjne okna PCV i przy okazji sprzedaje okna dachowe (inne niż Velux) zdecydowanie polacał Veluxa.

pzdr

maxtor

czy np. przy 11 sztukach jest możliwa jakaś konkretna negocjacja?

wydaje mi się, że tak ale wysokość rabatu zależy od konkretnego punktu sprzedaży. ja w październiku kupiłem 11 okien veluxa (w tym 4 lazienkowe) wraz z kołnierzami i dostałem 20% rabatu. dodam, że sprawdzałem 5 firm i tylko w dwóch zaproponowano mi taki rabat. w pozostałych rabaty były 15-18 %.

w zeszłym roku kupowałam 8 FAKRO w tym 2 zespolone i jedno okno wyłazowe + kołnierze do pokryć wysokoprofilowanych, dostałam 20% rabatu i transport 30 km gratis, więc chyba nieźle.

ponieważ VELUX i FAKRO jakościowo są do siebie zblizone, decyzje podjęłam biarąc pod uwagę nie tylko cenę ale również okres oczekiwania na realizacje zamówienia.

poza tym w mieszkaniu na podaszu mam fakro od 6 lat (w łazience również) i sprawują sie bardzo dobrze.

pozdrawiam

(...)ponieważ VELUX i FAKRO jakościowo są do siebie zblizone, decyzje podjęłam biarąc pod uwagę nie tylko cenę ale również okres oczekiwania na realizacje zamówienia(...)

Jak już pisałem wcześniej, trudno mi się zgodzić z opinią, że jakościowo te dwie firmy są podobne. Okno Fakro w dotyku "wygląda" jakby do lakieru dosypano piachu!!!, a Velux jest gładki.

Moja opinia opiera się na osobistym porównaniu okien na ekspozycjach obu firm - nie sądzę aby tam wstawiane były okna wybrakowane, one po prostu chyba takie są.

cóż... miałam okazję porywnawać okna tych dwóch firm nie tylko na wystawie, ale również po kilku latach użytkowania, w różnych firmach i nie stwierdziłam róznic typu mniej lub bardziej gładka powierzchnia. jedyne co mi się nasuwa to bardziej "siermiężny" wygląd okien fakro, ale bynajmniej nie zwiazany z dosypywaniem piachu do lakieru :)