Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Grubsza wylewka nie zaszkodzi, natomiast pompy bym nie przewymiarowywał. Nawet pompą na miarę możesz grzać w II taryfach, bo przez większość sezonu i tak będzie miała zapas mocy. Po prostu w tych kilku/kilkunastu najzimniejszych dniach załączy się również w drogiej i tyle.

Aha, czyli na ogół pod ogrzewanie tylko w II taryfie (100% taniej) wybiera się pompę przewymiarowaną, natomiast jeżeli ktoś liczy się z tym że ta tania taryfa to będzie np. 70-80% to wybierają pompę dopasowaną do budynku, dobrze rozumiem?

Czy przy grubszej warstwie wylewki (takiej powyżej 10cm) i ogrzewaniu w nocy ale i dogrzewaniu w ciągu dnia możliwy jest do uzyskania ten efekt "ciepłej podłogi"?

• Odpowiedzi 133
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy przy grubszej warstwie wylewki (takiej powyżej 10cm) i ogrzewaniu w nocy ale i dogrzewaniu w ciągu dnia możliwy jest do uzyskania ten efekt "ciepłej podłogi"?

To nie zależy od grubości wylewki i sposobu grzania.

Temperatura powietrza przy dobrze zrobionej podłogówce, w dobrze zaizolowanym domu jest 1-2 stopnie niższa od temperatury podłogi. Więc jeśli chciałbyś ciepłą podłogę (czyli dajmy na to 30 stopni), to musiałbyś się liczyć z temperaturą 28 w domu. Chyba, że będziesz miał bardzo kiepsko ocieplony dom, wtedy będziesz musiał grzać podłogę do wysokich temperatur, żeby utrzymać normalną temperaturę w domu. Ale chyba nie jest to Twoim celem.

Z tą podłogą to tez nie jest tak, że jest zimna. Jest, powiedziałbym neutralna, niby nie czuć ciepła, ale jak wejdziesz na nieogrzewany kawałek podłogi, to czuć różnicę

Grzanie tylko w taniej jest przereklamowane.

Dokładnie.

bo jednak większość prasowania, prania, gotowania robisz w drogim okienku.

Bo ja wiem. Wiele osób, nie prasuje na bieżąco tylko jak się uzbiera (w weekendy).

Trzy czwarte wykonanego prania tygodniowo - w weekendy.

Świetny wynik-u mnie 60% w T2 (od 5 lat)

I jest nas więcej. Ja też mam 60% taniej jak wszystko samopas.

Kojarzę z forum więcej takich wyników (G12W, zero patrzenia na taryfy i 60% w taniej).

Bo ja wiem. Wiele osób, nie prasuje na bieżąco tylko jak się uzbiera (w weekendy).

Trzy czwarte wykonanego prania tygodniowo - w weekendy.

A u nas nie, pierze się raczej na bieżąco, weekend jest od innych rzeczy...

Podobnie z gotowaniem, mamy indukcję, dużo używamy piekarnika i nie da się tego robić w nocy.

Ale faktycznie jak policzyłem to wystarczy 28% zużycia w taniej aby wyjść na zero. Jak mamy więcej to już zysk, więc przy ogrzewaniu prądem powinno się opłacać.

A u nas nie, pierze się raczej na bieżąco, weekend jest od innych rzeczy...

Podobnie z gotowaniem, mamy indukcję, dużo używamy piekarnika i nie da się tego robić w nocy.

Czyli jak zwykle nie ma reguły i kwestia bardzo indywidualna :)

Z gotowaniem wiadomo trudno przesunąc na weekend dlatego tego nie wymieniłem (tylko pranie, prasowanie).

Niestety w moim domu w zeszłym roku nie było uczucia ciepłej podłogi. Tzn jest to uczucie ale jedynie gdy wejdzie się z mrozu -5 czy -10 w nocy. Wtedy tak. Pompę założyłem coś na przełomie października i listopada w zeszlym roku. Zdziwiło mnie to że przy krzywej jak zaprogramował instalator podłoga nie jest ciepła (w wynajmowanym 150metrowym mieszkaniu na poddaszu podłogowa szła na powrocie wody z grzejników na piętrze, podłoga była bardzo ciepła) a tu nic. :).

Do lutego pompa leciała jak sobie chciała. Takie pseudo wygrzewanie domu.

W lutym przeszedłem na grzanie w okienku dziennym (razem z cwu) oraz chyba że dwie godziny puszczałem po 22.

No i w domu było stabilne ponad 22 stopnie.

W tym sezonie mam włączone ogrzewanie bez stref czasowych , pompa grzeje kiedy jest potrzeba a nie kiedy są tylko tanie godziny.

W domu jest dużo przyjemniej.

Już grzejesz? U mnie stabilne 23 stopnie bez grzania. Wczoraj świeciło słońce i mam 23,4.

Jak to jest z pompą? Lepiej żeby chodziła dłużej na wyższej temp, czy krócej na niższej?

Już grzejesz? U mnie stabilne 23 stopnie bez grzania. Wczoraj świeciło słońce i mam 23,4.

Jak to jest z pompą? Lepiej żeby chodziła dłużej na wyższej temp, czy krócej na niższej?

U nas nie jest tak ciepło jak na Śląsku i w ubiegłym tygodniu mieliśmy 2 dni z temperaturą ujemną (-2 , -3 stopnie) i to przez wiele godzin.

W weekend zrobiło się ciepło i też pompa albo się nie załączała albo bardzo sporadycznie.

Mam ustawioną krzywą grzewczą , ustawione 23 stopnie na termostacie i pompa włącza się i pracuje tyle ile potrzebuje. Nie ingeruje w jej pracę.

Nie mam obecnie żadnych ograniczeń czasowych i sadzę że tak pozostanie już i nie będę grzał tylko w II taryfie.

Jak dla mnie przy takiej pracy temperatura w domu jest bardziej stabilna i komfort jest dużo wyższy niż przy grzaniu tylko czasowym , z dużo wyższą histerezą.

U mnie testowałem grzanie temperaturą 35 stopni ale nie zauważyłem aby tempratura szybciej rosła niż przy grzaniu niższą temperaturą. Jedynie po zakończeniu grzania dom był bez sensu przegrzany i było mało komfortowo.

Ja dla mnie powinno się dać taką temperaturę w podłogę jaka być powinna.

Edytowane przez kaszpir007
  • 2 weeks później...

offtop:

Na jakim etapie inwestycji należy lub warto zamówić pompę ciepła? Obecnie jestem w trakcie realizacji tynków, czy warto już szukać instalatora i wstępnie umawiać montaż? Z góry dzięki :)

Warto - już.

Montaż pompy to zawsze w jakimś stopniu rujnacja ściany.

Jak duża - zależy od rodzaju pompy, ale warto TERAZ przygotować wszystko, co potrzebne do jej zamontowania. Nawet jak montaż ma być za jakiś czas.

Wodę, przyłącze elektryczne o właściwej ilości faz i obciążalności, odejście do podłogówki/kaloryferów itp.

Inwestor wtedy nie ma stresa, że nagle mu kafelki w kotłowni dziurawią... :lol:

Adam M.

offtop:

Na jakim etapie inwestycji należy lub warto zamówić pompę ciepła? Obecnie jestem w trakcie realizacji tynków, czy warto już szukać instalatora i wstępnie umawiać montaż? Z góry dzięki :)

Trudno żeby przed wykafelkowaniem pomieszczenia montować i zalewać np. zbiornik CWU. :)

Ja mam szafę, wszystkie elementy są w środku, 7 przyłączy na "dachu", na ścianach kilka uchwytów na rury biegnące na zewnątrz jak i do 2 rozdzielaczy. Na zewnątrz przejście zrobione diamentową otwornicą,

Ogólnie czysta robota. Musisz mieć wyprowadzoną oczywiście wodę, prąd, cyrkulacje i podejscie do rozdzielaczy. U mnie montażysta pompy podpinał też rozdzielacze. Jeden miałem w pomieszczeniu a drugi na piętrze, nad pomieszczeniem. Wykonałem jedynie otwory w stropie betonowym pod rury.

Dzięki za odpowiedzi, bardziej chodziło mi o samo zamówienie pompy, mam świadomość że wszystkie potrzebne instalacje powinny być zrealizowane i przygotowane przed samym montażem :D
  • 2 months później...

Witajcie, wstępnie zdecydowałem się na Panasonic 9kW serii J 1F , buforem 50l (pod chłodzenie) i zasobnikiem CWU 300l. Terminrealizacji dość odległy bo dopiero ma kwiecień, tylko co raz częściej zastanawiam się czy aby na pewno to będzie wystarczający model do grzania w T2.

Moje zapotrzebowanie to niecałe 7kW przy-20, moja J 9kW jest w stanie dostarczyć kolejno:

A-20/W25: 4,95kW

A-15/W25: 7,58 kW

A-20/W30: 6,20 kW

A-15/W30: 7,40 kW

T-Cap cały czas w tym zakresie temperatur dostarcza 9kW.

Czy to wystarczy aby utrzymać zadaną temperaturę w mroźne dni/noce? I Czy to normalne że pompa generuje większą moc przy

A-20/W30 niz przy A-20/W25? Dane zaczerpnięte ze strony producenta

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.xn--pompy-ciepa-25b.eu/file/public/d1c7ff0a-e2e7-11ea-b798-525400e16d32/aquarea-2020.pdf&ved=2ahUKEwjXoM7D0JHuAhXrlIsKHVNmBHwQFjAAegQIBBAC&usg=AOvVaw3rHVsThtR3Gvknh9ZbRNRn&cshid=1610290797941

Co o tym sądzicie? Warto jeszcze (póki jest taka możliwość) zainwestować dodatkowe 3,5k zł w T-Cap 9kW?

17,5k zł - J 1F 9kW

21,0k zł - T-Cap 1F 9kW

Z góry dziękuję za Wasze opinie i sugestie :)

Edytowane przez CzarskyM

Moje zapotrzebowanie to niecałe 7kW przy-20, moja J 9kW jest w stanie dostarczyć kolejno:

A-20/W25: 4,95kW

A-15/W25: 7,58 kW

A-20/W30: 6,20 kW

A-15/W30: 7,40 kW

A czemu patrzysz na temperaturę zasilania 25 i 30? Ja bym spojrzał w tabeli na WG 35..

Wtedy wygląda to tak:

A-20/WG35 6,20kW

A-15/WG35 7,40kW

A-7/WG35 6,12kW

A2/WG35 7kW

A czemu patrzysz na temperaturę zasilania 25 i 30? Ja bym spojrzał w tabeli na WG 35..

Wtedy wygląda to tak:

A-20/WG35 6,20kW

A-15/WG35 7,40kW

A-7/WG35 6,12kW

A2/WG35 7kW

Szczerze mówiąc to sądziłem że im mniejsza temperatura zasilania tym większa wydajność pompy, ale z tego co widzę to nawet przy niższych temperaturach i wyższej temperaturze wody ilość energii jaką jest w stanie wyprodukować urzadzenie jest wieksza - nienjest to dla mnie do końca logiczne :D Chyba że te wartości uwzględniają wbudowaną w pompę grzałkę, która załącza się w niższych temperaturach?

Szczerze mówiąc to sądziłem że im mniejsza temperatura zasilania tym większa wydajność pompy, ale z tego co widzę to nawet przy niższych temperaturach i wyższej temperaturze wody ilość energii jaką jest w stanie wyprodukować urzadzenie jest wieksza - nienjest to dla mnie do końca logiczne :D Chyba że te wartości uwzględniają wbudowaną w pompę grzałkę, która załącza się w niższych temperaturach?

Te wartości nie uwzględniają grzałki, to moc generowana przez pompę z samej sprężarki:)

Te wartości nie uwzględniają grzałki, to moc generowana przez pompę z samej sprężarki:)

W takim razie jeszcze trudniej jest mi zrozumieć jak w gorszych warunkach (niższa temperatura powietrza i wyższa zasilania) pompa wytwarza więcej energii :D Będę się musiał doedukować ;)

W takim razie jeszcze trudniej jest mi zrozumieć jak w gorszych warunkach (niższa temperatura powietrza i wyższa zasilania) pompa wytwarza więcej energii :D Będę się musiał doedukować ;)

A w tej edukacji jeszcze wez pod uwage błąd druku.

Popatrz na inne pompy z tej seri wszedzie jest normalnie tylko akurat przy tej inaczej

• Like 1