Arturo1972 19.01.2021 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Ja dopiero przed budową i myślałełem o grzaniu w II taryfie oraz akumulacji w płycie. Zastanawiam się czy przekrój proponowany dla płyty pozwala na pakowanie tam ciepła? [ATTACH=CONFIG]452162[/ATTACH] Nie,to się nie uda przy 6cm wylewce,można mieć taryfę G12W ale będzie to raczej ciągłe grzanie no i potencjalne problemy z taktowaniem pompy. Jak się upierasz na odzielenie płyty od wylewki to daj tam 2cm styro a wylewka 10cm,ja bym tak zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 19.01.2021 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Nie,to się nie uda przy 6cm wylewce,można mieć taryfę G12W ale będzie to raczej ciągłe grzanie no i potencjalne problemy z taktowaniem pompy. Jak się upierasz na odzielenie płyty od wylewki to daj tam 2cm styro a wylewka 10cm,ja bym tak zrobił. Konstruktorem płyt nie jestem i nie upieram się przy takim przekroju. To dostałem w ofercie. Po zastanowieniu będę drążył czy jest możliwość zmiany tego przekroju. Mają to jakoś policzone do swoich założeń i zobaczę na ile usilnie będą mnie przekonywać do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 19.01.2021 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Konstruktorem płyt nie jestem i nie upieram się przy takim przekroju. To dostałem w ofercie. Po zastanowieniu będę drążył czy jest możliwość zmiany tego przekroju. Mają to jakoś policzone do swoich założeń i zobaczę na ile usilnie będą mnie przekonywać do tego. Co jest ponad płyta ma żadne znaczenie w stosunku do jej konstrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 19.01.2021 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 (edytowane) Co jest ponad płyta ma żadne znaczenie w stosunku do jej konstrukcji Widzę już jak wygląda detal. Na samej górze na koniec jest 6cm betonu czyli circa 8,5m3 na powierzchni ogrzewanej. Jak do tego policzyć akumulację energii? https://photos.app.goo.gl/H7aLee3LNm7GHonLA Edytowane 19 Stycznia 2021 przez exetterenak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarskyM 19.01.2021 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 (edytowane) Napędza to T-CAP 9kW a dom ma pow.125m2 i obciążenie cieplne na poziomie 3,5kW przy -20st.C. Zużycie na c.o+cwu roczne to średnio od 2013r 3200kWh ,waha sie w zależności od roku +-100kWh. Czołem! Mi przy -20 zapotrzebowanie wychodzi ok. 8kW, a mój instalator chyba próbuje mnie trochę odwieść od zmiany pompy z J 9kW na T-CAP 9kW mimo że cały czas mówię mu o grzaniu w II taryfie Rozumiem że u Ciebie przy takim zapotrzebowaniu nie ma problemów z taktowaniem pompy właśnie ze względu na te ~40cm betonu pod nogami? Edytowane 19 Stycznia 2021 przez CzarskyM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 19.01.2021 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Czołem! Mi przy -20 zapotrzebowanie wychodzi ok. 8kW, a mój instalator chyba próbuje mnie trochę odwieźć od zmiany pompy z J 9kW na T-CAP 9kW mimo że cały czas mówię mu o grzaniu w II taryfie Rozumiem że u Ciebie przy takim zapotrzebowaniu nie ma problemów z taktowaniem pompy właśnie ze względu na te ~40cm betonu pod nogami? Nie mam żadnego problemu z taktowaniem, tutaj i 10cm wylewka da radę, nie musi być 40cm betonu pod stopami Nawet jak miałem w pierwszym sezonie taryfę G11 i pompa była włączona 24h na dobę to między jednym a drugim włączeniem sprężarki mijało kilka a nawet kilkanaście godzin Nie wiem co to znaczy taktowanie i zielonego pojęcia nie mam czemu występują takie problemy, podejrzewam jedynie,że jest to kwestia złych ustawień KG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarskyM 19.01.2021 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Nie mam żadnego problemu z taktowaniem, tutaj i 10cm wylewka da radę, nie musi być 40cm betonu pod stopami Nawet jak miałem w pierwszym sezonie taryfę G11 i pompa była włączona 24h na dobę to między jednym a drugim włączeniem sprężarki mijało kilka a nawet kilkanaście godzin Nie wiem co to znaczy taktowanie i zielonego pojęcia nie mam czemu występują takie problemy, podejrzewam jedynie,że jest to kwestia złych ustawień KG Dzięki, tym bardziej skłaniam się ku T-CAPowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarskyM 30.01.2021 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Dziękuję wszystkim którzy wypowiedzieli się w tym temacie, dla zainteresowanych ostateczne rozwiązanie jakie zastosuję to: - pompa T-Cap 9KW 1f, - zmniejszenie warstwy ocieplenia chudziaka na parterze z 18cm na 13,5-14,0 cm EPS100 grafit λD– 0,030 [W/mK] (zostawiam pierwszą warstwę 9cm, drugie 9cm zmniejszam o połowę -> przecinam płyty "na pół" ) - zwiększenie grubości wylewki z ~8cm (nierówny chudziak, od 6cm do 11cm) do ~13cm (od 11cm do 15cm) Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 30.01.2021 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Nie mam żadnego problemu z taktowaniem, tutaj i 10cm wylewka da radę, nie musi być 40cm betonu pod stopami Nawet jak miałem w pierwszym sezonie taryfę G11 i pompa była włączona 24h na dobę to między jednym a drugim włączeniem sprężarki mijało kilka a nawet kilkanaście godzin Nie wiem co to znaczy taktowanie i zielonego pojęcia nie mam czemu występują takie problemy, podejrzewam jedynie,że jest to kwestia złych ustawień KG Ja mam same grzejniki i taktowania nie ma PC może i 7/24 pracować bez wyłączenia. Nie trzeba betonu ha ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 30.01.2021 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Ja mam same grzejniki i taktowania nie ma PC może i 7/24 pracować bez wyłączenia. Nie trzeba betonu ha ha Ale komfort cieplny w domu przy tym jest podobny jak pokój na Syberii grzany ogniskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 05.02.2021 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Ale komfort cieplny w domu przy tym jest podobny jak pokój na Syberii grzany ogniskiem Skoro przy grzaniu 7/24 według ciebie nie ma komfortu To naprawdę wiesz co mówisz.:D:D Nawet pokój ,powtarzam pokój na Syberii ogrzany ogniskiem będzie ( przegrzany ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 05.02.2021 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 (edytowane) Skoro przy grzaniu 7/24 według ciebie nie ma komfortu To naprawdę wiesz co mówisz.:D:D Nawet pokój ,powtarzam pokój na Syberii ogrzany ogniskiem będzie ( przegrzany ) Weź już nie fansol, w bloku miałem grzejniki i ogrzewanie miejskie,blok zajebiscie ocieplony jak na tamte czasy bo 15cm styro było na ścianach, w sypialni kaloryfer byl cały czas zakręcony, m.in z tego powodu, że jakby był odkręcony to ciepło z niego waliło w nasze głowy przy spaniu. Nie ogrzewalo pokoju tylko waliło ciepłem w jednym kierunku, wprost w nasze głowy na łóżku. Edytowane 6 Lutego 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 06.02.2021 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 Weź już nie fansol, w bloku miałem grzejniki i ogrzewanie miejskie,blok zajebiscie ocieplony jak na tamte czasy bo 15cm styro było na ścianach, w sypialni kaloryfer byl cały czas zakręcony, m.in z tego powodu, że jakby był odkręcony to ciepło z niego waliło w nasze głowy przy spaniu. Nie ogrzewalo pokoju tylko waliło ciepłem w jednym kierunku, wprost w nasze głowy na łóżku. Ha ha ha ha ha:D:D:D:D:D:D:D:D Jak mieszkałeś w budzie bo tak można nazwać blokowiska to czego się dziwisz: Ja pierdziu glowę miał przy grzejniku SZCZERZE WSPÓŁCZUJĘ ( Dzięki ci Boże ze takich luksusów nigdy nie doznałem jak i moi przodkowie i dzieci). D:D Zresztą po twoich poprzednich wpisach można było odczuć że pochodzisz właśnie z takiego Czworaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 06.02.2021 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 Zresztą po twoich poprzednich wpisach można było odczuć że pochodzisz właśnie z takiego Czworaka. Dwunastaka bo blok miał 12 pięter Po prostu, czytując klasyka "jestem z miasta" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 06.02.2021 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 (edytowane) Dwunastaka bo blok miał 12 pięter Po prostu, czytując klasyka "jestem z miasta" Chyba ze slamsu. Bo jak grzejnik był przy głowie to ten pokój (slams ) nie był szerszy niż 2,5m:D no tak mi się bedziesz kojarzył . ŻE ludzie w XXIw tak mogli żyć. Żyć i jeszcze za to płacić Edytowane 6 Lutego 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 07.02.2021 02:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Chyba ze slamsu. Bo jak grzejnik był przy głowie to ten pokój (slams ) nie był szerszy niż 2,5m:D no tak mi się bedziesz kojarzył . ŻE ludzie w XXIw tak mogli żyć. Żyć i jeszcze za to płacić No i dlatego teraz grzejnik mam i pod łóżkiem i obok łóżka i jakieś 30cm pod głową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 11.02.2021 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Nie mam żadnego problemu z taktowaniem, tutaj i 10cm wylewka da radę, nie musi być 40cm betonu pod stopami Nawet jak miałem w pierwszym sezonie taryfę G11 i pompa była włączona 24h na dobę to między jednym a drugim włączeniem sprężarki mijało kilka a nawet kilkanaście godzin Nie wiem co to znaczy taktowanie i zielonego pojęcia nie mam czemu występują takie problemy, podejrzewam jedynie,że jest to kwestia złych ustawień KG Arturo1972 a ile masz cm styro odcinającego grunt od płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 11.02.2021 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Arturo1972 a ile masz cm styro odcinającego grunt od płyty? 20cm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.02.2021 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Poprzedni cąły tydzień pompa działała bez kagańca czasowego i bez termostatu. Na samej krzywej grzewczej.Było zimno (temp do -16) . Zużycie łączenie z CWU do 30KWh. Proporcje zużycia całego domu przy grzania ciagłym - 01.02.2021 - 60,6% droga , 39,4% tania - zużycie łączne domu - 24,71 kWh , najniższa temp -13,1 stopnia Proporcje zużycia całego domu przy grzania w II taryfie + 1 godzina w drogiej - 10.02.2021 - 24,3% droga , 75,7% tania - zużycie łączne domu - 35,29 kWh , najniższa temp -16,5 stopnia U mnie - taryfa G12W , tani prąd w 22.00-6.00 i 13-15.00 oraz od piątku 22.00 do poniedziałku 6.00. Wychodzi więc że grzejąc nonstop nasz rachunek za prąd byłby w moim przypadku o około 40% wyższy niż grzejąc tylko w II taryfie Oczywiście jak doliczymy tanie weekendy to proporcje się zmienią , ale i tak sądzę że różnica będzie z 30-40% Próbowałem prowadzić pompę przy pracy ciągłej tyle że zyski od słońca lub inne zyski "bytowe" powodują że bez sensu jest dom przegrzewany i pompa działa jak nie ma żadnego sensu. Tutaj pomocny jest termostat , tyle że typowy termostat ma histerezę 0,5-1 stopnia i jak zaczniemy używać termostatu to może się okazać że pompa będzie działała kiedy ma ochotę a nie kiedy my chcemy i może sobie pracować głównie w I taryfie a nie w II taryfie i koszt łączny 1kWh wyjdzie nam jeszcze wyższy bo bedzie dużo mniejszy niż przy pracy stałej procent zużycia w taniej taryfie.Inna rzecz że histereza powoduje że podobną pracę uzyskamy jak zmusimy pompę do pracy w II taryfie a zyskamy dużo niższe koszty ogrzewania. U mnie widzę że grzane 2 godziny w okienku dziennym chyba nic nie daje. Nie zrosła przez ten czas u mnie nic temperatura. Próbowałem grzać ciągle (bez termostatu , bez stref czasowych) , próbowałem grzać z termostatem i chyba jednak mimo pewnych wad najlepiej mi grzać w II taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 12.02.2021 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 A dla mnie priorytetem jest aby komfortowo przede wszystkim było w tedy gdy przemieszczam sie po domu i relaksuję więc w godz .7------24 a finanse to rzecz drugoplanowa . Pieniądze są do zdobycia ( Zarobienia ) zaś komfort musi być nade wszystko gdy nie śpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts