Still44 01.07.2020 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2020 Witam, w zasadzie temat był prost dopóki nie zacząłem go drążyć . Jeden z hydraulików polecał Schella - nie są kulowe. Inny tylko kulowe - tu znalazłem ARCO z kulą z polimeru, podobno anytkamienny i 10 lat gwarancji ale znalazłem też opinię że ukręcił się kurek w takim zaworze. Schell to raczej grzybkowy choć z jakąś komorą smarną ... Arco tańszy ale dłuższa gwarancja a Schell odwrotnie. Które rozwiązanie wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinMops 02.07.2020 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2020 Z doświadczenia u mnie wynika iż długie nieruszanie (kilka lat) statystycznie lepiej znoszą zawory grzybkowe co prawda czasem się zdąży iż rekom niemożna ich zakręcić ale jak kluczem się ruszy to się zakręcają i trzymają ciśnienie, W kulowych często urywa się pokrętło i nie trzymają ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 05.07.2020 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2020 Dlatego najlepiej kontrolnie raz na jakiś czas zakręcić taki zawór na rozruszanie kuli lub grzybka. A co do tego jaki zawór stosować, to raczej unikać elementów tworzywowych, bo się łamią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts