Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie jestem nowym użytkownikiem tego forum i chciałbym tutaj dłużej zostać.

Mam pytanie odnośnie mostku do którego będę mógł dostać się na działkę, Czy muszę mieć pozwolenie na zrobienie takiego dojazdu jeśli rów jest mój?

Otóż chciałem kupić

https://allegro.pl/oferta/rura-dwuscienna-na-mostek-zjazd-przepust-500-7590475726 

tylko nie wiem co oznacza przepust Ø 500? i ile ta rura ma metrów. Od czego mam zacząć ile byłoby najlepiej kupić takich rur i czym je przysypać aby utwardzić przejazd.

Drugie pytanie tyczy się blaszaka takiego zwykłego bez żadnych wymysłów na czas budowy, czy mam zrobić wylewke pod niego? Jak się do tego wszystkiego zabrac kochani.

Trzecie pytanie to wykopanie studni jaką wybrać studnię głębinową czy studnie kopaną? Możecie napisać jakie są wady i zalety?, Słyszałem ze jak jest susza w studni kopanej to nie ma wody.

Pozdrawiam i czekam na rady

Wg opisu:

średnica wewnętrzna 500 mm (50 cm)

średnica zewnętrzna 567 mm (56,7 cm)

długość 1m

Potrzeba Ci tyle ile planowana szerokość wjazdu +1

Łączone na kielichy (na wcisk)

Pod blaszaka najlepiej kostkę lub płytki chodnikowe (takie 35x35cm) ułożone na podbudowie z piasku.

Jak teren suchy to 6 krawężników (4 pod rogi i 2 pod środki dłuższych ścian) też wystarczy...