Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż prośba o komentarz

Recommended Posts

Witam.

Szwagierce montowali okna, moim zdaniem niepoprawnie. Załączam zdjęcia montażu na gotowo. Postawili okna tarasowe na betonie i kątownikami do podłogi. Ilość miejsca na piankę jak widać. Pod oknem jest dodatkowe poszerzenie ok 2 cm, proponowałem by je zdjęli i dali pianę.

Jakie są Wasze opinie ?

https://zapodaj.net/b37dc766d8320.jpg.html

https://zapodaj.net/2c69685e0cf1b.jpg.html

Nie do końca widać, ale po podkładce wyglada, że jest tam ok 5mm. To nie jest dużo, ale pod oknem wystarczy. Okno w dół się nie rozszerza, bo jest / musi być sztywno podparte. Ważny jest luz górny (by był).

Jakby zdjęli to poszerzenie, to też nie byłoby źle, ale spotykam się z opiniami odmiennymi ;)

Kątowniki do podłogi - w założeniu poprawnie.

Niepoprawnie wygląda natomiast uszczelnienie - a właściwie jego brak. Tzn. widzę taśmę rozprężną po bokach w trakcie rozprężania, ale doł robi się pianką i foliami.

Powodzenia!

Kolego, 5 mm to jest z boku gdzie jest jeden jedyny klin, potem okno spoczywa na betonie, a dokładnie na folii izolacyjnej której majster nie usunął tam gdzie mają być okna. Pianę wtrysnęli po bokach okna i nad oknem, jednak na dole jest jak jest ponieważ nie mieli miejsca aby wtrysnąć piankę.

Musiałem trochę ruszyć wyobraźnię by zaczaić co piszesz :) i rozumiem, że mówisz ciągle o dole okna (z jednej strony podkladka, dalej już na "zero").

W tej sytuacji faktycznie odkręciłbym to najmniejsze poszerzenie (inna sprawa że bym go w ogóle nie proponował. Luz pod poszerzeniami rzędu 3cm nie jest żadnym problemem. Albo podniósłbym to okno.. Może by nie grało z innymi, ale ... nie wiem, nie widzę. Skąpisz informacji.

Za to nie bardzo rozumiem jak to piana na górze? Po bokach taśma rozprężna a na górze piana? Co to za kombinacje? Takie nierówne nadproża?

Ps. Rozumiem że oczekujesz krytyki tego montażu. Ja póki co nie pomogę.. ale wrzuć na fb - tam są "miljony fachofców" gotowych rozszarpać montaż na podstawia wyrywkowego zdjęcia.

Haha nie nie chce hejtu ani negatywnych opinii. Sugeruje szwagierce aby zrobiła reklamacje montażu . Ona się boi że ją wyśmieją jak złoży reklamacje bo jej powiedzieli że jest zgodnie ze sztuką i sam zwątpiłem . Sam jestem w połowie budowy domu i okna są całkiem inaczej zamontowane.

Postawili okna tarasowe na betonie i kątownikami do podłogi. Ilość miejsca na piankę jak widać. Pod oknem jest dodatkowe poszerzenie ok 2 cm, proponowałem by je zdjęli i dali pianę.

A czemu właściwie ma służyć ta pianka pod poszerzeniem? Chyba nie izolacji temicznej a tak jest jej "zwyczajowa" rola.

Czy jak zamiast poszerzeń byłby np. klinaryt to też oczekiwałbyś pianki pod nim?