Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś przeszedł z pelletu na pompę ciepła?

waka

Recommended Posts

Cześć.

Po wysokich wycenach jakie otrzymałem na tcap 12kw w instalacji mieszanej, poważnie zacząłem się zastanawiać nad dobrym kotłem na pellet.

Chciałem się zapytać czy ktoś z forumowiczów ma do porównania roczne koszty wydane na paliwo, czyli w jednym przypadku pellet, a w drugim prąd? Albo chociaz porównanie miesięcy zimowych w jednym i drugim wariancie.

Pozdrawiam

Cześć.

Po wysokich wycenach jakie otrzymałem na tcap 12kw w instalacji mieszanej, poważnie zacząłem się zastanawiać nad dobrym kotłem na pellet.

Chciałem się zapytać czy ktoś z forumowiczów ma do porównania roczne koszty wydane na paliwo, czyli w jednym przypadku pellet, a w drugim prąd? Albo chociaz porównanie miesięcy zimowych w jednym i drugim wariancie.

Będzie trochę tańsza instalacja i trochę wyższe rachunki. O ile? Zależy od wielu zmiennych... Dla mnie najważniejsze było to że rachunki za energię można skompensować instalacją PV (o bardzo krótkim czasie zwrotu).

IMHO dziwnie podchodzisz do tematu. Idziesz do sklepu i widzisz chleb po 5zł to kupujesz bułki? Nie prościej ściągnąć kolejne oferty na PC PW?

Ja bym jeszcze poszukał możliwości grzania czystą energią + PV... Najmniejsza szansa na jakąkolwiek awarię...

Problem w tym, że muszę mieć tcapa 12kw bo zapotrzebowanie mam pod 12kw a mieszkam na Podhalu, więc potrzebuje pompy która trzyma dobre parametry do niskich temperatur. Instalacja niestety mieszana co znacząco podnosi inwestycje.

Pompa w moim przypadku to wydatek około 45tys podczas gdy dobry piec na pellet to około 28tys. Różnica około 17tys, a zakładając że peletu wyjdzie rocznie 1tys więcej to różnica wyrówna się po 17 latach, gdzie pompa już pewnie umrze.

Dlatego się nad tym wszystkim zastanawiam

Problem w tym, że muszę mieć tcapa 12kw bo zapotrzebowanie mam pod 12kw a mieszkam na Podhalu, więc potrzebuje pompy która trzyma dobre parametry do niskich temperatur. Instalacja niestety mieszana co znacząco podnosi inwestycje.

Pompa w moim przypadku to wydatek około 45tys podczas gdy dobry piec na pellet to około 28tys. Różnica około 17tys, a zakładając że peletu wyjdzie rocznie 1tys więcej to różnica wyrówna się po 17 latach, gdzie pompa już pewnie umrze.

Dlatego się nad tym wszystkim zastanawiam

Przechodziłęm w ubiegłym roku z ekogroszku na PC PW - mam podłogówkę, grzejniki stalowe, drabinki i klimakonwektory w jednej instalacji. Bez żadnych buforów, sprzęgieł ani podziału na parter i piętro. Zebrałem kilka ofert - w tym dwie instalacje na 9kW T-Capach - obie po 30k PLN. Do 12kW dopłata chyba nie jest wyższa niż 3-4k PLN. Koniec końców stanęło na Daikinie, bo instalatorzy od Panasonica nie zaoferowali klimakonwektorów, które wymagałem (chłodzenie).

Reasumując - Ty chyba koniecznie chcesz pellet albo nie chce Ci się zebrać kilku ofert.

Oczywiście moja pompa nigdy się nie zwróci ale też nie dlatego została kupiona. Nawet pomimo ~90% pokrycia zużycia energii z PV (kolejne 15-20kPLN)...

Jeśli możesz zainwestować jakieś 80kPLN w PC i PV, to rocznie za użytkowanie domu + wszelkie media zapłacisz 500PLN rocznie.

Tyle, że ja w takiej sytuacji poszedłbym w ogrzewanie czystą energią + PV....

Witam, w sezonie 18/19 ogrzewałem dom peletem wciągu 10 miesięcy spaliłem 4 tony po czym kupiłem chinską pompe new energy 12kw miała służyć tylko do ciepłej wody i w okresie przejściowym do "przepalania" okazało się że kotła nie odpaliłem ani raz a pompa przez 12 miesięcy zjadała 5900 jednostek czyli jakieś 3400zł czyli mniej od pelletu o 600 zł fakt że chyba była lżejsza zima w tym roku, druga sprawa może nie potrafiłem dobrze ustawić tego kotła. Teraz założyłem PV a kocioł idzie na sprzedaż. Może ktoś chętny Tekla draco duo bio 15 kw?

Pozdrawiam