Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gruntowanie gruntu czyli pytanie od laika.

Recommended Posts

Witam,

W telegraficznym skrócie:

Jestem informatykiem i biorę się za wokeńczenie domu. Jak się możecie domyślać znam się na tym jak na balecie, a dziesiątki artykułów w internecie i porady Januszy tylko wprowadzają zamieszanie.

Mam podłogi ze świerzą wylewką i ogrzewaniem podłogowym w całym domu. Dom jest z rynku pierwotnego więc nie spodziewam się nierówności i niespodzianek.

Na podłogę wybrałem panele winylowe.

Na 99% będzie to ten panel: https://www.leroymerlin.pl/podlogi-drewniane-boazerie/panele-deski-parkiety/panele-podlogowe-winylowe/panele-winylowe-grenlandia-forte-artens,p469159,l2341.html

Oraz ten podkład: https://www.leroymerlin.pl/podlogi-drewniane-boazerie/panele-deski-parkiety/podklady-podlogowe/podklad-podlogowy-silence-pvc-1-5-mm-axton,p480299,l192.html

Czy ja do tego muszę jeszcze gruntować podłoże?

Pozdrawiam i z góry ślicznie dziękuję za odpowiedzi :)

Tak, układanie podłogi wygląda tak, że musisz pozostawić szczelinę dylatacyjną to powoduje, że podłoga przy każdym chodzeniu działa jak duży "miech" ugina się zasysając i wypuszczając pod powierzchnię powietrze. Jeśli będzie tam pył i kurz cały czas będzie wdmuchiwany do pomieszczenia. Grunt ma za zadanie ograniczyć pylenie do minimum.