Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

łazienka - cube, świecące płytki glazury, ściany/sufit

fabiean

Recommended Posts

Witam,

1)Wymarzyłem sobie jednokolorową łazienkę, w której zamiast halogenów

wpuszczanych okrągłych będą jakby świecące płytki glazury na suficie i na

ścianach?

Co polecicie, czy istnieją takie oprawy? gdzie ich szukac?

kolor płytek z założenia biały, więc szkło lampy np. zamglone lub matowe.

wymiary płytek będą 20x20cm lub 30x30cm. ale raczej 20x20.

Czy są halogenowe czy też LED (pewnie są bardziej cienkie)?

2)Wizja kolegi (architekta) jest taka, aby łazienka była kubikiem. Aby

zlewały się granice funkcjonalne podłoga-ściana-sufit.Wszystko w jednym

kolorze, łącznie z armaturą. Te płytki mają być elementem zaskoczenia dla

użytkownika.

Co sądzicie o tym pomyśle? Inne rozwiązania i komentarze? Z czego można by pomyśleć i zrobić coś takiego może we własnym zakresie?

3)jaki klej stosować przy montowaniu płytek glazury na podwieszonym suficie?

O czym należy pamiętać?

łazienka ma 4,5 m2. 2.6 x 2m. wysokosc 2.6m

pozdrawiam serdecznie

fabiean

zwykle szklo matowe albo pleksa z podklejona folia. pod tym faktycznie ledy zajma najmniej miejsca, tyle ze nie bedzie to rownomierne swiatlo.

mozna wstawic swietlowki, mozna panele swietle wysunąc przed, rozwiazan mase

zresztą kolega architekt takie rzeczy powinien Ci sam rozwiązać

zeby to swiatlo dobrze wygladalo plytki raczej powinny byc ciemne (zasada kontrastu), a ciemny sufit strasznie przytlacza wiec sie dobrze zastanow.

jesli chcesz dac jasne jak armatura (biale, kremowe) to efekt tych paneli swietlnych sie zgubi.

Ja mam lazienke w jednym kolorze, czarną prawie ale sufitu bym takiego nie dal... http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=34906

Chyba nie rozumiem do końca twojej koncepcji.swiatło przez płytki nie przebije się, chyba że zrobisz sufit na zasadzie sufitów obniżanych z elementów - kwadratów,podtrzymywanych przez listwy - taka kratownica.I wtedy mógłbyś dać na sufit wg jakiejś koncepcji - nieregularnej ,czy np. szachownicy - białe płytki i "płytki" z mlecznego szkła.Profile też wtedy w tej samej bieli.musisz mieć przecież możliwość dojścia do żarówek.Czyli oświetlenie do właściwego sufitu z betonu, niżej - sufit terakotowo - szklany,lub ze samego szkła.A ściany?...Nie, sorki, nie widzę glazury na suficie :-? Czuła bym, jak by mi to miało zaraz spaść na głowę.W dodatku jeden kolor?..nie..

Przyszło mi na myśl coś innego..

Pod sufitem lekka konstrukcja z drewna w kolorze wenge- równoległe listwy o przekroju prostokąta (równoległe do węższego boku łazienki, czyli tych 2 metrów).Konstrukcja podtrzymywała by panele szklane lub z foliowanej pleksi.Na suficie zainstalowane listwy świetlne - jarzeniówki.Ich ostre światło "zmatuje" mleczne szkło.Ściany wyłożone płytkami - taka biel kremowa - coś a la NCS 0303-G76Y (to max, nawet bielszy odcień bieli).Sprzęt koniecznie seria JOOP! - szafka z umywalką i lustro.Vis a vis lustra powtórzenie od sufitu do podłogi na szerokość lustra motywu z sufitu, czyli szkło w ramce wenge.

Jeśli wanna to tylko idealny prostokąt,jeśli kabina, to tylko szklana ścianka i bez brodzika, tj. spływ w podłodze (trzeba zaprojektować raczej wcześniej, bo potem może nie być technicznych możliwości) lub płaski brodzik w formie kwadratu.I armatura...mnóstwo kasy...

taki kolor mebli: wenge i biała armatura lub biel i aluminium - wtedy profile alu:

http://www.villeroy-boch.com/uploads/pics/1004_bad_moebel.jpg

Niestety nie wklejam zdjęć serii Joop, baaardzo długo się otwiera, a pora już chyba wczesna :wink:

Widziałam projekt łazienki cube - wygrał konkurs w firmie Koło - tak ze 4 lata temu,może znajdziesz.Ale był to projekt na łazienkę w nowym dużym wnętrzu, a nie w wymurowanym już, małym pomieszczeniu.

Witaj serdecznie

Jak dla mnie pomysł ciekawy , godny przemyślenia , może z delikatnymi poprawkami ...jednak dlaczego nie ? Jeśli preferujesz takie wnętrza ? Choć bardziej widzę taki projekt w pomieszczeniach użytkowych . Myślę , że dłuższe przebywanie ( podczas kąpieli ) może być męczące na co dzień w takim „kubizmie” , ale jak już wspomniałam , to kwestia charakteru człowieka i gustu . No i obawiam się też , że gabaryty pomieszczenia są troszkę przymaławe , ale może jestem w błędzie ....

Masz ochotę – spróbuj , na pewno warto stworzyć „coś innego”

Pozdrawiam z fantazją

Myślę ,że możesz zamiast płytek zastosować na sufit barizol. Można ponad nim rozmieścić dowonie oświetlenie , ale musi pozostać trochę miejsca( jest to rodzaj podwieszonego sufitu samodzielnie raczej nie do wykonanania). Można równiez w barizolu umieszczać reflektorki lub plafony - jak kto lubi.

Pozdrowionka

Mega