Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fotowoltaika

Andrzejek1987

Recommended Posts

Jestem w tych sprawach zielony

dziś był :spam: i czytając 1 z wątków spytałem o umowę i się spłoszył.

Chciałbym jednak mieć taki sprzęt i tu mój problem czy są wady paneli słonczych?

I jaką firmę byście polecili która zajmuję się montowaniem i nadzorowaniem sprzętu.

Mazowieckie wołomin

Edytowane przez Greengaz

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przejdź się po osiedlu i spytaj o firmę osób które takie instalacje w okolicy posiadają. Pytać to nie grzech , a zawsze ktoś odpowie Ci na pytania.

Z reguły w 99 % ludzie mają instalacje na gwarancji więc kontakt do firmy mają naklejony na falownikach:cool:

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Dodam coś ze swoich doświadczeń. Przed wyborem firmy wykonawczej zawsze warto pamiętać o kilku kwestiach:

- Nie podpisywać niczego po godzinie, tylko dać sobie czas na porównanie ofert.

- Uważnie przeczytać umowę, Umowa to dokument na bazie którego będzie realizowana inwestycja, a potem gwarancje.

- Warto zwrócić uwagę, czy firma działa na rynku dłużej niż rok. Spółki z o.o. można sprawdzić w KRSm a działalności osobowe w bazie CEIDG.

- Ważny jest właściwy dobór instalacji. Prosumenci powinni dobierać moc instalacji do rocznego zużycia energii elektrycznej. Więcej nie znaczy lepiej.

- Zawsze warto zapytać o personel firmy, szczególnie o kadrę inżynieryjną. Ktoś powinien dobrze przygotować rozplanowanie i całość inwestycji.

- Warto sprawdzić referencje i ich jakość.

- Autoryzacje - powinno się sprawdcić czy firma jakimiś dysponuje. To daje pewność i wygodę w realizacji gwarancji.

- Może oczywiste, ale.....siedziba. Warto zobaczyć biuro firmy i tam podpisać umowę.

- Fizyczny magazyn: Magazyn z towarem jest niezbędny dla profesjonalnej firmy wykonawczej. Nie można montować większej ilości instalacji bez podręcznego zapasu sprzętu i towaru.

- Własna ekipa montażowa - Praca z podwykonawcami to nic złego, jednak nie da się dobrze świadczyć serwisów bez własnego, zatrudnionego personelu.

To takie uwagi ode mnie ;)

Edytowane przez Konsultant Viessmann