Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

remont piętra domu

Recommended Posts

witam

planujemy z moim narzeczonym remont piętra w domu moich rodziców, będziemy mieli 2 pokoje kuchnie i łazienkę do dużego remontu, i tu moje pytanie czy moze ktoś z was robił taki remont i orientuje się jak kosztowo będzie to wyglądać ?

dodam że pokoje są nie za duże nie jest to jakiś wielki metraż a wyremontować będzie trzeba:

-zrobić na nowo instalację elektryczną czyli wyrzucić wszystkie stare przewody i założyć nowe

- założyć nowe rury instalacji centralnego ogrzewania miedziane lub plastikowe tego jeszcze nie wiem

- zrobienie nowej podłogi raczej od podstaw

- remont łazienki czyli skucie kafelek z podłogi i wiadomo załozenie nowych na podłogę i sciany

do tego chciałabym jeszcze powiększyć przejście z kuchni do pokoju i zrobić coś ala aneks kuchenny

zanim weźmiemy się za ten remont to minie jeszcze ponad pół roku ale już zastanawiamy się nad kosztami i nad tym jakbyśmy to chcieli zrobić.

Jak zaczniemy remont to będziemy mieli ok pół roku do ślubu i nie jestem pewna czy z tym zdazymy, chcialibyśmy mieć to gotowe żeby po ślubie mogliśmy od razu się tam wprowadzić na gotowe.

teraz to jak wróżenie z fusów, bo nawet nie podałaś metrażu, region w którym mieszkasz też wpływa na cenę. Proponuje zrobić zapytanie ofertowe i wysłać do kilku firm w Twojej okolicy (zrobić zdjęcia pomieszczeń do remontu, wypisać co będzie zmieniane, co wymieniane i na co, podać jakieś wymiary). Zainteresowane firmy przyjadą na wizje lokalną i określą koszty.

Aby było taniej to skucie kafelek oraz demontaż np starych podłóg możecie zrobić sami

Też myślę, że warto prostsze rzeczy zrobić samemu wcześniej, co obniży koszty i odrobinę przyspieszy proces. Możecie też wcześniej kupić np armaturę, kafelki czy oświetlenie, co rozłoży koszty, a wy sami będziecie wiedzieć, czego konkretnie oczekujecie od fachowców. Polecam popatrzeć po sklepach budowlanych w okolicy, bo można dostać fajne produkty często w okazyjnych cenach, oświetlenie to chyba najlepiej przez internet bo tam największy wybór (sam kupowałem na :spam: i mogę polecić) Edytowane przez Greengaz