Cooldude 08.07.2020 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 Cześć, mam zagwozdkę dotyczącą montażu progu do drzwi wewnątrzlokalowych. Zostałem z progiem który muszę zamontować i ni cholery nie wiem jak to zrobić... Deweloper położył kafle na klatce schodowej i na zdjęciu zaznaczyłem dokąd sięgają. Przekazał mi próg i powiedział "Se Pan zamontuje, podczas wykańczania mieszkania" Jak go zamontować? Nie ma w nim żadnych otworów montażowych na kołki/śruby... Po cholerę jest to zagięcie na końcu? Nie mam pojęcia jak to wykończyć, a jestem na etapie układania kafli na podłodze. Możecie mnie jakoś nakierować, bo nie znalazłem w internecie żadnej instrukcji ani przekroju jak go zamontować. Z góry dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.07.2020 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 Tak mają tanie drzwi. Próg luzem, do sklejenia z podłogą. Każdy Stosuje własne patenty. "Firmowe" są takie:- dziury w progu, montaż kołkami przez próg, na to obleśne zaślepki, ew. Ty możesz próbować ukryć wkręty pod uszczelką. - próg skręcany od zewnątrz ościeżnicy śrubami. - próg fabrycznie skręcony z ościeżnicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cooldude 10.07.2020 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2020 Dzięki za odpowiedź. Jest to o tyle dziwne, że to drzwi Gerdy...Myślałem, że jest jakiś patent, ale widzę, że bez rzeźbienia się nie obędzie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.07.2020 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2020 Drzwi Gerdy tym bardziej nie miały nigdy żadnego patentu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 11.07.2020 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2020 Instrukcje różnego rodzaju przemilczają szczegóły, często ze zbyt wielu możliwych rozwiązań, często z braku pomysłów, ale- jak powiadają - "życie jest oparte na patencie", więc należy jakoś wybrnąć z braku innych możliwości.Trudno coś doradzić, nie widząc przekroju montażu, czy np. linia podłogi korytarza i mieszkania jest na jednym poziomie.Proponuję pod spodem tego progu, przymocować poziomo na krótkie wkręty, po kilka blach ocynkowanych na obie strony, coś w rodzaju kotew, i "zatopic" wszystko w kleju od płytek. Z powodu niskiej płetwy z lewej strony, blache można wygiąc w literę U i zahaczyć o to podgięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 29.07.2020 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Są jeszcze inne możliwości montażu progu - choćby system TOP z CALa albo na "klik" jak Wikędowy próg z ichniejszym klinarytem (nie stosowane w blokach). Narysuj albo zrób foto tego jak to wygląda u Ciebie w przekroju. Czy masz już wykończoną podłogę wewnątrz? Jak wyglądają poziomy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts