Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

mam zagwozdkę dotyczącą montażu progu do drzwi wewnątrzlokalowych.

Zostałem z progiem który muszę zamontować i ni cholery nie wiem jak to zrobić...

prog.jpg

Deweloper położył kafle na klatce schodowej i na zdjęciu zaznaczyłem dokąd sięgają.

Przekazał mi próg i powiedział "Se Pan zamontuje, podczas wykańczania mieszkania" :wiggle:

Jak go zamontować? Nie ma w nim żadnych otworów montażowych na kołki/śruby... Po cholerę jest to zagięcie na końcu?

Nie mam pojęcia jak to wykończyć, a jestem na etapie układania kafli na podłodze.

Możecie mnie jakoś nakierować, bo nie znalazłem w internecie żadnej instrukcji ani przekroju jak go zamontować.

Z góry dzięki za pomoc!

Tak mają tanie drzwi. Próg luzem, do sklejenia z podłogą. Każdy Stosuje własne patenty.

"Firmowe" są takie:

- dziury w progu, montaż kołkami przez próg, na to obleśne zaślepki, ew. Ty możesz próbować ukryć wkręty pod uszczelką.

- próg skręcany od zewnątrz ościeżnicy śrubami.

- próg fabrycznie skręcony z ościeżnicą.

Instrukcje różnego rodzaju przemilczają szczegóły, często ze zbyt wielu możliwych rozwiązań, często z braku pomysłów, ale- jak powiadają - "życie jest oparte na patencie", więc należy jakoś wybrnąć z braku innych możliwości.

Trudno coś doradzić, nie widząc przekroju montażu, czy np. linia podłogi korytarza i mieszkania jest na jednym poziomie.

Proponuję pod spodem tego progu, przymocować poziomo na krótkie wkręty, po kilka blach ocynkowanych na obie strony, coś w rodzaju kotew, i "zatopic" wszystko w kleju od płytek. Z powodu niskiej płetwy z lewej strony, blache można wygiąc w literę U i zahaczyć o to podgięcie.

• 3 weeks później...
Są jeszcze inne możliwości montażu progu - choćby system TOP z CALa albo na "klik" jak Wikędowy próg z ichniejszym klinarytem (nie stosowane w blokach). Narysuj albo zrób foto tego jak to wygląda u Ciebie w przekroju. Czy masz już wykończoną podłogę wewnątrz? Jak wyglądają poziomy?