kamiloosek 08.07.2020 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 Witam mam okazję kupić działkę RV z warunkami zabudowy, czy to wystarczy i później pozwolenie na budowę czy trzeba na niej jeszcze zrobić odrolnienie? Wz traci ważność czy jest bezterminowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fukujin 08.07.2020 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 Jak rozumiem teren w granicach administracyjnych miasta? Jeśli tak to nie trzeba występować o zgodę ale przed pozwoleniem na budowę trzeba wystąpić o wyłączenie z produkcji rolniczej. Jest to odpłatne.WZ jeszcze jest bezterminowe, pozwolenie na budowę 2 lata. Ale jeśli zostanie uchwalony plan zagospodarowania to WZ tracą ważność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamiloosek 08.07.2020 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 O jak dużych kosztach mówimy w przypadku wyłączenia z produkcji powierzchni 43a? I po wyłączeniu status działki będzie już budowlany czy dalej rolna tylko wyłączona? Czy to też ma jakiś określony czas do budowy? Działka jest duża i są w warunkach wytyczone 4 działki i na każdej dom ale nie jest jeszcze podzielona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 08.07.2020 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 (edytowane) Wyłączenie z produkcji rolniczej gruntu klasy 5 jest darmowe o ile takowe dla takiego gruntu wymaga starostwo. pozwolenie na budowę 2 lata.stare dane, od kilku lat jest to 3 lata czy trzeba na niej jeszcze zrobić odrolnienie? co rozumiesz pod określeniem "odrolnienie"? zmianę przeznaczenia gruntu, czy wyłączenie z produkcji rolniczej? tego drugiego nie da się zrobić bez tego pierwszego, odwrotnie tak Edytowane 8 Lipca 2020 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamiloosek 08.07.2020 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 Informacja o darmowym wyłączeniu jest pocieszająca z tego co widziałem to też jeszcze chyba zależy czy gleba mineralna czy organiczna ale nie wiem gdzie to sprawdzic. Chodzi mi też o kolejność. Wz jest, teraz pozwolenie na budowę i po skończeniu budowy dopiero wyłączamy z produkcji rolnej ten kawałek na którym stoi dom czy cała działkę? Czy najpierw wyłączenie później budowa? Jakie też mamy plusy i minusy wyłączenia bądź zmiany przeznaczenia gruntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 08.07.2020 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 (edytowane) pozwolenia na budowę nie dostaniesz jak nie wyłączysz z produkcji rolniczej tyle m2 ile architekt wyliczy na mapce zagospodarowania. To czy w ogóle musisz, to zapytaj sie w starostwie. Na pewno grunty klasy I, II, III z odmianami. Klasy IV, V, VI i niższej to w zależności czy mineralna, czy organiczna. Dowiesz sie w geodezji.Po skończeniu budowy geodeta robi inwentaryzację powykonawczą i na Twój wniosek podaje do EGiB zmianę klasyfikacji gruntu czyli jaki to rodzaj użytku. Z reguły klasyfikacje zmienia się na całej działce. To nic nie kosztuje, dopiero póxniej odczujesz w podatkach. pojecia które znacza co innego i nie sa ze sobą tozsame: zmiana przeznaczenia gruntuwyłaczenie z produkcji rolniczej zmiana klasyfikacji gruntu Edytowane 8 Lipca 2020 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamiloosek 09.07.2020 04:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 Ok a jeśli wz została wydana to z pozwoleniem na budowę i z wyłączeniem z produkcji rolnej nie będą już robić żadnych problemów? Nie chciał bym sytuacji w której mam wz i nagle później nie dostanę pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 09.07.2020 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 W warunkach zabudowy masz wszystko napisane. Jeśli projekt będzie spełniał te warunki to nie widzę problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fukujin 09.07.2020 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 Wyłączenie z produkcji rolniczej gruntu klasy 5 jest darmowe Nie wiem skąd masz takie informacje, darmowe jest wyłączenie dla mieszkaniówki jednorodzinnej tylko pierwszych 500m2. Artykuł 12 ustawy o ochronie gruntów jasno podaje stawki. Klasa piąta również jest nimi objęta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 09.07.2020 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 a wiesz jak sie oblicza należność/opłatę za takie grunty? chyba nie wiesz. jak sobie policzysz, to Ci wyjdzie, ze nic nie płacisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fukujin 15.07.2020 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2020 a wiesz jak sie oblicza należność/opłatę za takie grunty? chyba nie wiesz. jak sobie policzysz, to Ci wyjdzie, ze nic nie płacisz Oczywiście, że wiem. Pierwsze 500m2 pod zabudowę mieszkaniową wyłączenie jest bezpłatne i to jest coś to akurat wiesz. Tylko najwyraźniej nie zdajesz sobie sprawy, że wyłączenie z produkcji wiąże się z dwiema rodzajami danin: 1. Należność jednorazowa za wyłączeniowa zgodnie z tabelą - tą opłatę pomniejsza się o wartość gruntu - tutaj przy słabszych klasach i droższych miastach najczęściej opłata wychodzi 0. 2. Opłata tzw.roczna przez dziesięć lat od wyłączenia z produkcji rolniczej - tej opłaty nie pomniejsza się i ona jest zawsze - tego najwyraźniej nie wiesz. Nie ma takiej opcji, żeby po przekroczeniu 500m2 nic nie zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 15.07.2020 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2020 Cała opłata roczna placona przez 10lat wynosi dokładnie 1/10 opłaty jednorazowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fukujin 17.07.2020 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 (edytowane) Cała opłata roczna placona przez 10lat wynosi dokładnie 1/10 opłaty jednorazowej. Eh brniesz i nadal mijasz się z prawdą opłata za 10 lat = opłacie jednorazowej a opłata roczna = 1/10 opłaty jednorazowej. Edytowane 18 Lipca 2020 przez fukujin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lebron87 06.03.2021 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Eh brniesz i nadal mijasz się z prawdą opłata za 10 lat = opłacie jednorazowej a opłata roczna = 1/10 opłaty jednorazowej. To jak to w końcu jest z tą opłata. Mam klasę 3 i jednorazowa wychodzi mi na, minusie i zawsze myslslrm ze będę musiał płacić przez 10 lat te 10% a, tu wychodzi że jednak nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 06.03.2021 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Cała opłata roczna placona przez 10lat wynosi dokładnie 1/10 opłaty jednorazowej.Eh brniesz i nadal mijasz się z prawdą opłata za 10 lat = opłacie jednorazowej a opłata roczna = 1/10 opłaty jednorazowej.Przeczytaj dokładnie co napisałeś i co ja napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 06.03.2021 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 To jak to w końcu jest z tą opłata. Mam klasę 3 i jednorazowa wychodzi mi na, minusie i zawsze myslslrm ze będę musiał płacić przez 10 lat te 10% a, tu wychodzi że jednak niemasz dwie opłaty: jednorazowa pomniejszona o wartość gruntu. Jeśli wartość gruntu jest większa od opłaty jednorazowej to nie płacisz. Wartość opłaty jest podana w ustawie. roczna - wynosząca 1/10 jednorazowej. Tą płacisz zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lebron87 07.03.2021 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 masz dwie opłaty: jednorazowa pomniejszona o wartość gruntu. Jeśli wartość gruntu jest większa od opłaty jednorazowej to nie płacisz. Wartość opłaty jest podana w ustawie. roczna - wynosząca 1/10 jednorazowej. Tą płacisz zawsze. Ok dzięki bardzo A, jak to jest z tymi działkami było do 0.3 bez żadnej zgody a Teraz raz czytam że do 0. 5 jest a, raz że do 1 ha bez zgody ministra można sprzedac każdemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.03.2021 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 ................. roczna - wynosząca 1/10 jednorazowej. Tą płacisz zawsze. zapomniałem dodać, że płacisz tylko 10 lat. Ta opłatę możesz wnieść jednorazowo w całości bez rozbijania po 1/10 przez 10 lat. Ok dzięki bardzo A, jak to jest z tymi działkami było do 0.3 bez żadnej zgody a Teraz raz czytam że do 0. 5 jest a, raz że do 1 ha bez zgody ministra można sprzedac każdemutego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts