Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pierwszqa warstwa Porothermu zasypana perlitem. Na tym okna?

Recommended Posts

TAK! TO SAMO.

Zaczynali od pustaka zasypanego perlitem. Teraz dostarczają już gotowce "zasypane".

To dobre a nawet bardzo dobre rozwiązanie.

Są, oczywiście, lepsze ale... ich koszt!

Zostawiłbym jak jest. Zamknął pustaki zaprawą i na tym stawiał okna.

Ceramika dobrze znosi nawet spore naciski. Porównania nie ma z jakimś gazobetonem, co się wody boi.

Adam M.

Słaby punkt tego podmurowania to przypadek tarasów z kostki, która praktyczne "dotknie" tego porothermu. Jak duży jest to mostek ? na pewno nie tak straszny jak to malują.

Wrzuć fotę na fb, a usłyszysz, że trzeba dom zburzyć, a już na pewno wywalić te pustaki i zastąpić je - najlepiej - klinarytem.. Ale to zdanie fejsbukowiczów, ja zdecydowanie wolę rozwiązania "twarde"

Licz sie z tym, że każda ""lepsza" podwalina pod okna będzie kosztowała ok 100zł/ mb za 10cm wysokości (Ty masz 24, więc przemnóż x 2,5)

Słaby punkt tego podmurowania to przypadek tarasów z kostki, która praktyczne "dotknie" tego porothermu. Jak duży jest to mostek ?

Mostek termiczny jest tu niewielką niedogodnością. Znacznie poważniejszy problem stwarza wykonanie warstwy wykończeniowej podłogi. Pozostaje 2cm ponad bloczkiem więc nie ma miejsca na wylewkę. O poziomej izolacji termicznej można kompletnie zapomnieć.

Jak zachowa się płytka przyklejona częściowo do "pływającej podłogi" a częściowo do bloczka sztywno powiązanego z fundamentem? A no pęknie w miejscu połączenia różnych podłoży. To tylko kwestia czasu.

Nie da się też "wejść z podłogówką" we wnękę okienną co zwiększa szane parowanie szyb od wewnątrz.

Nie ma to jak odpowiednio wysoki profil bazowy!

W ramach oszczędności można zastosować profil o wys.min 10cm co wraz z podpierającymi klinami da około 12cm. Odpowiednio przyciąć bloczek i postawić na nim. A to pozwoli już wykonać 5cm izolacji (lub 3 przy podłogówce), 5 wylewki i 2cm warstwy wykończeniowej.

Edytowane przez bwojtek

Słaby punkt tego podmurowania to przypadek tarasów z kostki, która praktyczne "dotknie" tego porothermu. Jak duży jest to mostek ? na pewno nie tak straszny jak to malują.

tam będzie styrodur do wysokości czerwonego pustaka 10cm , co na niego dam jeszcze nie myślałem ..tzn te 10cm od okna do kostki

ja zdecydowanie wolę rozwiązania "twarde"

w sensie jak zaproponował adam_mk ??

Licz sie z tym, że każda ""lepsza" podwalina pod okna będzie kosztowała ok 100zł/ mb za 10cm wysokości (Ty masz 24, więc przemnóż x 2,5)

zawsze można przeciąć pustaka i dać te 10cm podwaliny w moim przypadku daje to kwotę 1200zł . Czy jest sens czy to się w ogóle zwróci ? pieniądze przy budowie można wydawać szybko, Ja wole wydać je z głową

Znacznie poważniejszy problem stwarza wykonanie warstwy wykończeniowej podłogi. Pozostaje 2cm ponad bloczkiem więc nie ma miejsca na wylewkę. Jak zachowa się płytka przyklejona częściowo do "pływającej podłogi" a częściowo do bloczka sztywno powiązanego z fundamentem? A no pęknie w miejscu połączenia różnych podłoży. To tylko kwestia czasu.

Nie da się też "wejść z podłogówką" we wnękę okienną co zwiększa szane parowanie szyb od wewnątrz.

.

A co gdyby wyciąć taki ząb w pustaku ? Powiedzmy 10cm od stropu do szerokości gdzie zostanie osadowione okna w kształcie "grubej" litery L . Można by wtedy uniknąć tego wszystkiego o czym piszesz ...

https://www.fotosik.pl/zdjecie/de50b29e538cebf2

czarne - porotherm

czerwone - okno

niebieskie - 2 warstwy styropianu

wyżej wylewka

zielone - płytki

w moim przypadku takie wykonanie, kosztowało by mnie stracone jedno popołudnie .

Edytowane przez Mateusz.C

A co gdyby wyciąć taki ząb w pustaku ? Powiedzmy 10cm od stropu do szerokości gdzie zostanie osadowione okna w kształcie "grubej" litery L . Można by wtedy uniknąć tego wszystkiego o czym piszesz ...

https://www.fotosik.pl/zdjecie/de50b29e538cebf2

czarne - porotherm

czerwone - okno

niebieskie - 2 warstwy styropianu

wyżej wylewka

zielone - płytki

Nie licząc stopnia skomplikowania i pracochłonności tego rozwiązanie to jest to jakaś metoda.

Natomiast jeżeli pustak będzie stał na papie a tak zazwyczaj jest na parterze to kolejną wadą tego rozwiązania jest jego bardzo słabe związanie z podłożem. No i problem umocowania okna dołem do tego pustaka.

Można wyważać otwarte drzwi ale czy warto?

taras.jpg

Natomiast jeżeli pustak będzie stał na papie a tak zazwyczaj jest na parterze to kolejną wadą tego rozwiązania jest jego bardzo słabe związanie z podłożem. No i problem umocowania okna dołem do tego pustaka.

A ta podwalina to się lepiej trzyma ? przecież takiego porotherma też mogę przykręcic na sztywno do 'deki"

Wywalić te porothermę, dać BK 350.

Albo:

Zrobić perlitobeton.

A na końcu wyjdzie, zostawić jak jest, tylko dorobić odpowiednie stalowe podparcie, przykręcone do ławy fundamentowej.

Odpowiednie i proste.

Bo okno, ma mieć stabilne i proste podparcie.

Co do tego tematu.

Nie ten dział.

Wejdź tam:

https://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?79-Dom-energooszcz%C4%99dny-i-pasywny-projekt-budowa-%C5%BCycie