Mateusz.C 08.07.2020 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 (edytowane) witam jak w tytule...https://www.fotosik.pl/zdjecie/e1a97de04e51d93bna tym osadowić okna ?. Czy wywalić to i zastosować coś innego ??gotowa podłoga wyjdzie plus minus 2 cm nad porothermem Edytowane 8 Lipca 2020 przez Mateusz.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.07.2020 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 To Twoje, więc rób jak chcesz...Masz lepszy sposób na przecięcie pionowego mostka cieplnego? To Czeski system HELUZ.Dość dobrze zbadany i opomiarowany przez nich a stosowany powszechnie od jakiegoś czasu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.07.2020 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 Oczywiście, lepsze by było szkło piankowe, ale cenę sobie sprawdź... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 08.07.2020 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 Wiem mogę zrobić jak chce . Ale pytam bo nie wiem jak zrobić dobrze...Heluz a Porotherm zasypany perlitem to praktycznie "to samo" ?Są różnego typu podwaliny ale czy jest sens ? czy zostawić tak jak jest i będzie dobrze ?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.07.2020 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 TAK! TO SAMO.Zaczynali od pustaka zasypanego perlitem. Teraz dostarczają już gotowce "zasypane".To dobre a nawet bardzo dobre rozwiązanie.Są, oczywiście, lepsze ale... ich koszt!Zostawiłbym jak jest. Zamknął pustaki zaprawą i na tym stawiał okna.Ceramika dobrze znosi nawet spore naciski. Porównania nie ma z jakimś gazobetonem, co się wody boi. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.07.2020 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 Słaby punkt tego podmurowania to przypadek tarasów z kostki, która praktyczne "dotknie" tego porothermu. Jak duży jest to mostek ? na pewno nie tak straszny jak to malują. Wrzuć fotę na fb, a usłyszysz, że trzeba dom zburzyć, a już na pewno wywalić te pustaki i zastąpić je - najlepiej - klinarytem.. Ale to zdanie fejsbukowiczów, ja zdecydowanie wolę rozwiązania "twarde" Licz sie z tym, że każda ""lepsza" podwalina pod okna będzie kosztowała ok 100zł/ mb za 10cm wysokości (Ty masz 24, więc przemnóż x 2,5) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 09.07.2020 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 (edytowane) Słaby punkt tego podmurowania to przypadek tarasów z kostki, która praktyczne "dotknie" tego porothermu. Jak duży jest to mostek ? Mostek termiczny jest tu niewielką niedogodnością. Znacznie poważniejszy problem stwarza wykonanie warstwy wykończeniowej podłogi. Pozostaje 2cm ponad bloczkiem więc nie ma miejsca na wylewkę. O poziomej izolacji termicznej można kompletnie zapomnieć. Jak zachowa się płytka przyklejona częściowo do "pływającej podłogi" a częściowo do bloczka sztywno powiązanego z fundamentem? A no pęknie w miejscu połączenia różnych podłoży. To tylko kwestia czasu. Nie da się też "wejść z podłogówką" we wnękę okienną co zwiększa szane parowanie szyb od wewnątrz. Nie ma to jak odpowiednio wysoki profil bazowy! W ramach oszczędności można zastosować profil o wys.min 10cm co wraz z podpierającymi klinami da około 12cm. Odpowiednio przyciąć bloczek i postawić na nim. A to pozwoli już wykonać 5cm izolacji (lub 3 przy podłogówce), 5 wylewki i 2cm warstwy wykończeniowej. Edytowane 9 Lipca 2020 przez bwojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 09.07.2020 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 Słaby punkt tego podmurowania to przypadek tarasów z kostki, która praktyczne "dotknie" tego porothermu. Jak duży jest to mostek ? na pewno nie tak straszny jak to malują. tam będzie styrodur do wysokości czerwonego pustaka 10cm , co na niego dam jeszcze nie myślałem ..tzn te 10cm od okna do kostki ja zdecydowanie wolę rozwiązania "twarde" w sensie jak zaproponował adam_mk ?? Licz sie z tym, że każda ""lepsza" podwalina pod okna będzie kosztowała ok 100zł/ mb za 10cm wysokości (Ty masz 24, więc przemnóż x 2,5) zawsze można przeciąć pustaka i dać te 10cm podwaliny w moim przypadku daje to kwotę 1200zł . Czy jest sens czy to się w ogóle zwróci ? pieniądze przy budowie można wydawać szybko, Ja wole wydać je z głową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 09.07.2020 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 (edytowane) Znacznie poważniejszy problem stwarza wykonanie warstwy wykończeniowej podłogi. Pozostaje 2cm ponad bloczkiem więc nie ma miejsca na wylewkę. Jak zachowa się płytka przyklejona częściowo do "pływającej podłogi" a częściowo do bloczka sztywno powiązanego z fundamentem? A no pęknie w miejscu połączenia różnych podłoży. To tylko kwestia czasu. Nie da się też "wejść z podłogówką" we wnękę okienną co zwiększa szane parowanie szyb od wewnątrz. . A co gdyby wyciąć taki ząb w pustaku ? Powiedzmy 10cm od stropu do szerokości gdzie zostanie osadowione okna w kształcie "grubej" litery L . Można by wtedy uniknąć tego wszystkiego o czym piszesz ... https://www.fotosik.pl/zdjecie/de50b29e538cebf2 czarne - porotherm czerwone - okno niebieskie - 2 warstwy styropianu wyżej wylewka zielone - płytki w moim przypadku takie wykonanie, kosztowało by mnie stracone jedno popołudnie . Edytowane 9 Lipca 2020 przez Mateusz.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 09.07.2020 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 A co gdyby wyciąć taki ząb w pustaku ? Powiedzmy 10cm od stropu do szerokości gdzie zostanie osadowione okna w kształcie "grubej" litery L . Można by wtedy uniknąć tego wszystkiego o czym piszesz ... https://www.fotosik.pl/zdjecie/de50b29e538cebf2 czarne - porotherm czerwone - okno niebieskie - 2 warstwy styropianu wyżej wylewka zielone - płytki Nie licząc stopnia skomplikowania i pracochłonności tego rozwiązanie to jest to jakaś metoda. Natomiast jeżeli pustak będzie stał na papie a tak zazwyczaj jest na parterze to kolejną wadą tego rozwiązania jest jego bardzo słabe związanie z podłożem. No i problem umocowania okna dołem do tego pustaka. Można wyważać otwarte drzwi ale czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 09.07.2020 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 Natomiast jeżeli pustak będzie stał na papie a tak zazwyczaj jest na parterze to kolejną wadą tego rozwiązania jest jego bardzo słabe związanie z podłożem. No i problem umocowania okna dołem do tego pustaka. A ta podwalina to się lepiej trzyma ? przecież takiego porotherma też mogę przykręcic na sztywno do 'deki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 09.07.2020 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 Wywalić te porothermę, dać BK 350.Albo:Zrobić perlitobeton.A na końcu wyjdzie, zostawić jak jest, tylko dorobić odpowiednie stalowe podparcie, przykręcone do ławy fundamentowej.Odpowiednie i proste.Bo okno, ma mieć stabilne i proste podparcie. Co do tego tematu.Nie ten dział.Wejdź tam:https://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?79-Dom-energooszcz%C4%99dny-i-pasywny-projekt-budowa-%C5%BCycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 10.07.2020 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2020 A ta podwalina to się lepiej trzyma ? Profile bazowe mocuje się do fundamentu np. za pomocą kątownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts