Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam jak w tytule...

https://www.fotosik.pl/zdjecie/e1a97de04e51d93b

na tym osadowić okna ?. Czy wywalić to i zastosować coś innego ??

gotowa podłoga wyjdzie plus minus 2 cm nad porothermem

Edytowane przez Mateusz.C
https://forum.murator.pl/topic/255736-pierwszqa-warstwa-porothermu-zasypana-perlitem-na-tym-okna/

To Twoje, więc rób jak chcesz...

Masz lepszy sposób na przecięcie pionowego mostka cieplnego?

To Czeski system HELUZ.

Dość dobrze zbadany i opomiarowany przez nich a stosowany powszechnie od jakiegoś czasu.

Adam M.

Wiem mogę zrobić jak chce . Ale pytam bo nie wiem jak zrobić dobrze...

Heluz a Porotherm zasypany perlitem to praktycznie "to samo" ?

Są różnego typu podwaliny ale czy jest sens ? czy zostawić tak jak jest i będzie dobrze ?

pozdrawiam

TAK! TO SAMO.

Zaczynali od pustaka zasypanego perlitem. Teraz dostarczają już gotowce "zasypane".

To dobre a nawet bardzo dobre rozwiązanie.

Są, oczywiście, lepsze ale... ich koszt!

Zostawiłbym jak jest. Zamknął pustaki zaprawą i na tym stawiał okna.

Ceramika dobrze znosi nawet spore naciski. Porównania nie ma z jakimś gazobetonem, co się wody boi.

Adam M.

Słaby punkt tego podmurowania to przypadek tarasów z kostki, która praktyczne "dotknie" tego porothermu. Jak duży jest to mostek ? na pewno nie tak straszny jak to malują.

Wrzuć fotę na fb, a usłyszysz, że trzeba dom zburzyć, a już na pewno wywalić te pustaki i zastąpić je - najlepiej - klinarytem.. Ale to zdanie fejsbukowiczów, ja zdecydowanie wolę rozwiązania "twarde"

Licz sie z tym, że każda ""lepsza" podwalina pod okna będzie kosztowała ok 100zł/ mb za 10cm wysokości (Ty masz 24, więc przemnóż x 2,5)

Słaby punkt tego podmurowania to przypadek tarasów z kostki, która praktyczne "dotknie" tego porothermu. Jak duży jest to mostek ?

Mostek termiczny jest tu niewielką niedogodnością. Znacznie poważniejszy problem stwarza wykonanie warstwy wykończeniowej podłogi. Pozostaje 2cm ponad bloczkiem więc nie ma miejsca na wylewkę. O poziomej izolacji termicznej można kompletnie zapomnieć.

Jak zachowa się płytka przyklejona częściowo do "pływającej podłogi" a częściowo do bloczka sztywno powiązanego z fundamentem? A no pęknie w miejscu połączenia różnych podłoży. To tylko kwestia czasu.

Nie da się też "wejść z podłogówką" we wnękę okienną co zwiększa szane parowanie szyb od wewnątrz.

Nie ma to jak odpowiednio wysoki profil bazowy!

W ramach oszczędności można zastosować profil o wys.min 10cm co wraz z podpierającymi klinami da około 12cm. Odpowiednio przyciąć bloczek i postawić na nim. A to pozwoli już wykonać 5cm izolacji (lub 3 przy podłogówce), 5 wylewki i 2cm warstwy wykończeniowej.

Edytowane przez bwojtek
Słaby punkt tego podmurowania to przypadek tarasów z kostki, która praktyczne "dotknie" tego porothermu. Jak duży jest to mostek ? na pewno nie tak straszny jak to malują.

tam będzie styrodur do wysokości czerwonego pustaka 10cm , co na niego dam jeszcze nie myślałem ..tzn te 10cm od okna do kostki

ja zdecydowanie wolę rozwiązania "twarde"

w sensie jak zaproponował adam_mk ??

Licz sie z tym, że każda ""lepsza" podwalina pod okna będzie kosztowała ok 100zł/ mb za 10cm wysokości (Ty masz 24, więc przemnóż x 2,5)

zawsze można przeciąć pustaka i dać te 10cm podwaliny w moim przypadku daje to kwotę 1200zł . Czy jest sens czy to się w ogóle zwróci ? pieniądze przy budowie można wydawać szybko, Ja wole wydać je z głową

Znacznie poważniejszy problem stwarza wykonanie warstwy wykończeniowej podłogi. Pozostaje 2cm ponad bloczkiem więc nie ma miejsca na wylewkę. Jak zachowa się płytka przyklejona częściowo do "pływającej podłogi" a częściowo do bloczka sztywno powiązanego z fundamentem? A no pęknie w miejscu połączenia różnych podłoży. To tylko kwestia czasu.

Nie da się też "wejść z podłogówką" we wnękę okienną co zwiększa szane parowanie szyb od wewnątrz.

.

A co gdyby wyciąć taki ząb w pustaku ? Powiedzmy 10cm od stropu do szerokości gdzie zostanie osadowione okna w kształcie "grubej" litery L . Można by wtedy uniknąć tego wszystkiego o czym piszesz ...

https://www.fotosik.pl/zdjecie/de50b29e538cebf2

czarne - porotherm

czerwone - okno

niebieskie - 2 warstwy styropianu

wyżej wylewka

zielone - płytki

w moim przypadku takie wykonanie, kosztowało by mnie stracone jedno popołudnie .

Edytowane przez Mateusz.C
A co gdyby wyciąć taki ząb w pustaku ? Powiedzmy 10cm od stropu do szerokości gdzie zostanie osadowione okna w kształcie "grubej" litery L . Można by wtedy uniknąć tego wszystkiego o czym piszesz ...

https://www.fotosik.pl/zdjecie/de50b29e538cebf2

czarne - porotherm

czerwone - okno

niebieskie - 2 warstwy styropianu

wyżej wylewka

zielone - płytki

Nie licząc stopnia skomplikowania i pracochłonności tego rozwiązanie to jest to jakaś metoda.

Natomiast jeżeli pustak będzie stał na papie a tak zazwyczaj jest na parterze to kolejną wadą tego rozwiązania jest jego bardzo słabe związanie z podłożem. No i problem umocowania okna dołem do tego pustaka.

Można wyważać otwarte drzwi ale czy warto?

taras.jpg

Natomiast jeżeli pustak będzie stał na papie a tak zazwyczaj jest na parterze to kolejną wadą tego rozwiązania jest jego bardzo słabe związanie z podłożem. No i problem umocowania okna dołem do tego pustaka.

A ta podwalina to się lepiej trzyma ? przecież takiego porotherma też mogę przykręcic na sztywno do 'deki"

Wywalić te porothermę, dać BK 350.

Albo:

Zrobić perlitobeton.

A na końcu wyjdzie, zostawić jak jest, tylko dorobić odpowiednie stalowe podparcie, przykręcone do ławy fundamentowej.

Odpowiednie i proste.

Bo okno, ma mieć stabilne i proste podparcie.

Co do tego tematu.

Nie ten dział.

Wejdź tam:

https://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?79-Dom-energooszcz%C4%99dny-i-pasywny-projekt-budowa-%C5%BCycie