Rocky 16.11.2004 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 W wypisie z miejscowego planu zagodpodarowania jest zapis "Zakazuje się realizacji prefabrykowanych ogrodzeń betonowych." A mi zależy, aby z tyłu, na granicy z działką zalesioną postawić właśnie ogrodzenie betonowe. Czy ten zapis dotyczy całego ogrodzenia, czy mozna uznać (na jakiej podstawie), że gminę interesuje tylko ogrodzenie od frontu? Jeżeli dotyczy to całego ogrodzenia, to czy zgoda sąsiada tu coś może pomóc (w co sam wątpię, zdając sobie sprawę z rangi dokumentu jakim jest wypis)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 16.11.2004 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 raczej zgoda sasiada nic nie pomoze. jak jest zapis w uchwalonym planie to urzednicy beda sie go trzymac. Mozna bylo sie odwolywac przy uchwalaniu planu...a swoja drogą to te betonowe ogrodzenia są koszmarne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 16.11.2004 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Jeżeli jest zapisane w mpzp, że "zakazuje się realizacji prefabrykowanych ogrodzeń betonowych", to znaczy iż ogrodzenie betonowe, ale nieprefabrykowane można stawiać. Zgoda sąsiada nie ma znaczenia przy zapisie w planie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 17.11.2004 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 ogrodzenie betonowe, ale nieprefabrykowane można stawiać. Że niby kupić formę, własnoręcznie mieszać beton i wylewać? :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 17.11.2004 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 ogrodzenie betonowe, ale nieprefabrykowane można stawiać. Że niby kupić formę, własnoręcznie mieszać beton i wylewać? :D:D Kupienie formy i wykonywanie własnych prefabrykatów jest niestety bez sensu. Pefabrykat własny, czy kupiony gotowy, tonadal prefabrykat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 17.11.2004 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 Właśnie spojrzałem na moją sytuację trochę z innej perspektywy, tak jakbym nie miał mpzp, bo to odnośnie niego mam wątpliwości i nim się zasugerowałem. Przypuśćmy, że zaraz po zakupie działki ogrodziłem się betonowym ogrodzeniem od 3 stron (wtedy jeszcze nie wiedziałem co to jest mpzp).Nastepnie zgłosiłem w starostwie budowę ogrodzenia od ulicy np. w postaci siatki. Nie było sprzeciwu ze strony urzędu. Za miesiąc zgłaszam się po wyciąg z mpzp w celu zrobienia planu zagodpodarowania działki. Patrzę, a tam zapis taki jak podałem w pierwszym swoim poście "Zakazuje się realizacji prefabrykowanych ogrodzeń betonowych". I co wtedy, muszę demontować ogrodzenie betonowe, bo nie zapoznałem się wcześniej z mpzp? A miałem taki obowiązek? Czy jest przepis, który to nakazuje? Jeżeli nie ma takiego przepisu to oczywistym będzie, że mpzp dotyczy jedynie ogrodzeń od strony miejsc publicznych (ulic, placów...). Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 17.11.2004 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 hmm, pokretna nieco interpretacja ale u nas wszystko mozliwePlan Zagospodarowania Przestrzennego Gminy jest prawem miejscowym i jak to z prawem masz obowiązek je znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts