Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O ogrodzeniu wg wypisu

Rocky

Recommended Posts

W wypisie z miejscowego planu zagodpodarowania jest zapis "Zakazuje się realizacji prefabrykowanych ogrodzeń betonowych." A mi zależy, aby z tyłu, na granicy z działką zalesioną postawić właśnie ogrodzenie betonowe.

Czy ten zapis dotyczy całego ogrodzenia, czy mozna uznać (na jakiej podstawie), że gminę interesuje tylko ogrodzenie od frontu? Jeżeli dotyczy to całego ogrodzenia, to czy zgoda sąsiada tu coś może pomóc (w co sam wątpię, zdając sobie sprawę z rangi dokumentu jakim jest wypis)?

Właśnie spojrzałem na moją sytuację trochę z innej perspektywy, tak jakbym nie miał mpzp, bo to odnośnie niego mam wątpliwości i nim się zasugerowałem.

Przypuśćmy, że zaraz po zakupie działki ogrodziłem się betonowym ogrodzeniem od 3 stron (wtedy jeszcze nie wiedziałem co to jest mpzp).

Nastepnie zgłosiłem w starostwie budowę ogrodzenia od ulicy np. w postaci siatki. Nie było sprzeciwu ze strony urzędu.

Za miesiąc zgłaszam się po wyciąg z mpzp w celu zrobienia planu zagodpodarowania działki. Patrzę, a tam zapis taki jak podałem w pierwszym swoim poście "Zakazuje się realizacji prefabrykowanych ogrodzeń betonowych".

I co wtedy, muszę demontować ogrodzenie betonowe, bo nie zapoznałem się wcześniej z mpzp? A miałem taki obowiązek? Czy jest przepis, który to nakazuje?

Jeżeli nie ma takiego przepisu to oczywistym będzie, że mpzp dotyczy jedynie ogrodzeń od strony miejsc publicznych (ulic, placów...). Jak myślicie?