Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła Dikin Altherma - kilka informacji i dotacja "Czyste powietrze"

Recommended Posts

1/Policzyłem sobie OZC i wychodzi nieco powyżej 7 kW.

2/ Wg wykresu ta Altherma 6 kW powinna poradzić sobie na samym kompresorze do

..... -14°C,potem doda grzałki. Wg moich przeliczeń ta PC 6 kW powinna grzać dom

...... o 100 zł na sezon taniej niż PC 8 kW.

3/ A i sama PC jest ok. 2'000 zł tańsza.

4/ Obecnie wymieniam 6 grzejników, tak że łączna moc będzie 7 kW przy wodzie 45°C

..... liczone ze współczynnikiem 0,59 w stosunku do katalogowego 55°C.

5/ Na parterze mam jeszcze zabytkowy piec kaflowy to jakieś 1 do 1,5 kW

6/ i na piętrze od północy w przyszłości raczej dojdzie klimatyzacja kolejne 2,6 kW.

- Zastanawiam się czy przedstawiony wyżej układ mogę zasilać z pompy

obiegowej Daikina. Instalacja grawitacyjna na grubych rurach - to z przepływami

nie powinno być problemu. A handlowiec z firmy, która ma mi PC montować zagadał

ostatnio o dwóch pompach obiegowych za buforem - uważam , że to przesada i jak

dobrze temat przemyśleć to pompa obiegowa Althermy powinna to uciągnąć.

Poczytaj o rozwiązaniu kolegi map78 w moich tematach ;

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?321556-Pompa-ciep%C5%82a-du%C5%BCe-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du-dom-200m2-pod%C5%82og%C3%B3wka-i-klimakonwektory/page4

Wg;mnie bardzo racjonalne podejście do problemu

Bufor - wpięty szeregowo - to obejdzie się prawdopodobnie bez pomp

Edytowane przez Andrzej5101

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do wcześniejszego wpisu czytam stare wątki i często schematy czy zdjęcia po 4 latach są już niedostępne (linki nieaktualne). Informacje o instalacji kolegi map78 też rozproszone, w różnych wpisach. Schematy jeśli były, to chyba zostały usunięte.

Tak się zastanawiam, czy da się zamontować manometr / manometry na instalacji freonowej na stałe? Tak by w razie ubytku czynnika (spadek ciśnienia) od razu było widać, że coś nie gra i odpowiednio wcześniej wezwać serwis. A nie czekać na awarię spowodowaną brakiem czynnika.

Co do wcześniejszego wpisu czytam stare wątki i często

schematy czy zdjęcia po 4 latach są już niedostępne (linki nieaktualne).

Informacje o instalacji kolegi map78 też rozproszone, w różnych wpisach.

Schematy jeśli były, to chyba zostały usunięte.

Obecnie kolega map78 - się nie udziela,

- chcąc dotrzeć do wiedzy - trzeba czasu i cierpliwości,

- istotna jest selekcja wiedzy podanej,

- bardzo duża ilość właścicieli pomp dziękowała mu za wsparcie,

- był jednym z użytecznych forumowiczów,

Większość użytkowników po montażu pompy - zapomina o forum,

Mój instalator ; powiększa firmę i ciągle powtarza, że ;

Roboty ma w nadmiarze i nie do przerobienia

• Like 1

Tak, dziękuję za twoje wpisy Andrzej5101 - nadal czytam.

Powoli bym musiał kupić materiały na dodatkowy pion i go zmontować. Gdyż dużymi krokami zbliża się termin wizyty instalatora i montażu PC.

Czy rura PEX/ALU/PEX daje wystarczającą izolację przed dyfuzją tlenu do instalacji?

Bo czytałem, że same PEXy to trzeba dodatkowo zabezpieczać, gdyż przez plastyk tlen przenika do wody.

I pytanie drugie - czy da się zamontować manometr / manometry na instalacji freonowej na stałe? Tak by w razie ubytku czynnika (spadek ciśnienia) od razu było widać, że coś nie gra i odpowiednio wcześniej wezwać serwis. A nie czekać na awarię spowodowaną brakiem czynnika.

edit 17-09-2020r.

Już doczytałem, że wkładka ALU w PEXach działa jak izolator dyfuzji tlenu. Więc przy PEXach nie trzeba się tym martwić. Co do samych PEX podobno nie warto kupować najtańszych (m.in. Diamond). Plastyk z którego są wykonane jest produkowany w trzech klasach jakości. A, B i C - oznaczane np. XB. Klasa A jest słabsza, a C najmocniejsza - chodzi o wiązania siatki X między cząsteczkami.

Edytowane przez Marco36

Czy rura PEX/ALU/PEX daje wystarczającą izolację przed dyfuzją tlenu do instalacji?

Instalator z doświadczeniem musi sie wypowiedzieć

I pytanie drugie - czy da się zamontować manometr / manometry na instalacji freonowej na stałe? Tak by w razie ubytku czynnika (spadek ciśnienia) od razu było widać, że coś nie gra i odpowiednio wcześniej wezwać serwis. A nie czekać na awarię spowodowaną brakiem czynnika.

Jeżeli instalacja jest zrobiona szczelnie;

- pompa działa prawidłowo,

- to nie ma co tam zaglądać,

- bo każda ( pomiar ) interwencja w instalacje to spadek ciśnienia

Tak się zastanawiam, czy da się zamontować manometr / manometry na instalacji freonowej na stałe? Tak by w razie ubytku czynnika (spadek ciśnienia) od razu było widać, że coś nie gra i odpowiednio wcześniej wezwać serwis. A nie czekać na awarię spowodowaną brakiem czynnika.

Da się.

Tylko po co?

Każda pompa ma taki przetwornik wewnątrz, właśnie po to by diagnozować ubytek czynnika samodzielnie.

Witam

Wczoraj byli u mnie handlowiec z instalatorem, co mają mi Altherme 3 montować.

I wyszło, że na połączenie między kompresorem a splitem - dadzą rurkę miedzianą z rolki.

Myślałem, że będą to rurki sztywne lutowane.

Czy są jakieś przeciwskazania do rurki miedzianej z "rulonu"?

Czy taka rurka nie ma cieńszych ścianek, czy nie będzie bardziej usterkowa, mniej trwała?

Pomijam kwestię estetyczną, w piwnicy nie będzie mi przeszkadzało, że rura będzie pofalowana, a nie prosta jak z bicza strzelił.

Pytam bo w pracy w klimatyzacji szafy obrabiarki, już miałem taką sytuację, że serwisanci stwierdzili, że rurki są tak cienkie że się przecierają. Usterkę polutowali, ale w nieokreślonej przyszłości pojawią się kolejne dziurki w rurkach. A tak na ścisłość to wypadało by wymienić rurki na takie z grubszą ścianką.

Edytowane przez Marco36

Kombinujesz - to dodatkowe "cudo" jak by było potrzebne to by było zalecane przez Daikin`a. Dając manometr w szereg pewnie go fachowiec wlutuje, a to wiąże się z niebezpieczeństwem naruszenia struktury całego systemu obiegu czynnika. Czyli w miejscu lutowania może powstać mikroprzeciek "na życzenie".

Połączenia powinny być wykonane prawidłowo, ale jak będziesz miał pecha to możesz trafić na partacza.