mpiotrek 10.07.2020 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2020 (edytowane) Cześć,stanąłem przed koniecznością ocieplenia poddasza metodą wdmuchiwania celulozy. Konieczność wynika z faktu, że potrzebuję tego na już (ekipa od wełny niestety dała ciała i nie pojawiła się na budowie). Znalazłem w sumie dobrze ocenianą firmę, umówiłem w miarę bliski termin. Wybrałem celulozę Isocell.Znalazłem dobrą ekipę do suchej zabudowy - wszystko ładnie pięknie. Aż do teraz. Przed chwilą rozmawiałem z człowiekiem od prac wykończeniowych i podał mi przykład klienta, który niecały miesiąc temu usuwał celulozę z poddasza. A usuwał ponieważ tenże fachowiec zebrał resztki celulozy po wdmuchiwaniu i wrzucił w nie papieros - tliło się to podobno praktycznie cały dzień. Dostałem namiar na tę osobę i potwierdziła mi wszystko. Żeby było ciekawiej, próbka, którą ta osoba wcześniej otrzymała nie miała tego problemu - była całkowicie niepalna.Jak to z tym w końcu jest? Zaczynam się trochę cykać takiej inwestycji, gdzie sam na siebie sprowadzam zagrożenie używając takiego materiału ociepleniowego. Udało mi się wyciągnąć nazwę producenta celulozy, która była użyta u tej osoby. No i nie był to na pewno produkt no-name. Edytowane 10 Lipca 2020 przez mpiotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 10.07.2020 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2020 Jaki będziesz miał dach? Bo wiesz, drewno też palne jest Żeby coś się zapaliło, musi mieć tlen. Pytaniem więc - od czego ta celuloza ma się u Ciebie zapalić. Ja np będę miał nią przysypane kable elektryki w peszlach więc raczej możliwość zapłonu znikoma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 10.07.2020 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2020 Lepiej weź inną ekipę od wełny. Nie rób półśrodków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.07.2020 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2020 Próbowałem podpalić celulolozę, którą mam wysyłają na stropie, tliło się może minutę i zgasło.Na YT można znależć film,na którym palą się dwa takie samy domy szkieletowe, jeden zaizolowany wełną, drugi celulozą, w tym pierwszym dach zawalił się wcześniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 12.07.2020 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2020 Tylko, że podatność na ogień celulozy to tylko jeden z jej mankamentów. Wełna zachowuje swoje właściwości termoizolacyjne przez 100+ lat. Celuloza, wątpię by doszła do 50... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.07.2020 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2020 (edytowane) Masz na to, jakieś dane, czy po prostu wątpisz ? Co się z nią dzieje po 50 latach ? . Z drugiej strony- widziałem strop ocieplony wełną po miesiącu i po 6 latach od wykonania - zapewniam Cię, że wartość oporu cieplnego warstwy izolującej była już znacząco mniejsza:) Podatnośc na ogień masz tu: https://youtu.be/4FwlKXWrjJI Edytowane 12 Lipca 2020 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 12.07.2020 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2020 Masz na to, jakieś dane, czy po prostu wątpisz ? Co się z nią dzieje po 50 latach ? . Z drugiej strony- widziałem strop ocieplony wełną po miesiącu i po 6 latach od wykonania - zapewniam Cię, że wartość oporu cieplnego warstwy izolującej była już znacząco mniejsza:) Podatnośc na ogień masz tu: https://youtu.be/4FwlKXWrjJI Publikacji jest wiele. Pierwsza z brzegu: https://passion.house/trwalosc-materialow-budowlanych-jaka-jest-zywotnosc-domow/ Uważam, że te 50 lat to i tak przesadzone mega. 30 będzie już sukcesem. Ludzie patrzą na cegły, a czy Porotherm czy silikaty to i tak 100 lat. A niektórzy jeszcze do silki dają drewno w konstrukcji np. dachu lub lekki strop. To bezsens. Dom macie takiej klasy, jak jego najsłabszy element! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.07.2020 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2020 (edytowane) Czyli "Ty uważasz"... Uspokoiłeś mnie. EDIT: czytam tam: Tynki cienkowarstwowe mineralne oraz silikatowe 10-15lat Edytowane 12 Lipca 2020 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpiotrek 14.07.2020 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 Po rozważeniu wszystkich za i przeciw ocieplam dom celulozą jednak. Na pewno nie tą najtańszą. Miałem okazję porozmawiać z człowiekiem, który od prawie 10 lat mieszka w domu (drewniany) z właśnie taką izolacją. Co więcej bardzo sobie chwali celulozę. Niby wszyscy znajomi polecają wełnę, ale najlepiej robić to zimą, aby od razu sprawdzić mostki kamerą termo - ja nie będę czekać do zimy. Wełna to w sumie najpowszechniejszy materiał, ale najłatwiej jest tam coś spartolić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts