Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szczelny montaż.

Recommended Posts

Im lepsze podłoże, tym większa szansa na lepszy efekt.

20200514_162727.JPG

Bardzo często ściany mają podobne łączenia BK do tego wyżej. Warto zaciągnąć nie tylko wnękę, ale i obwódkę ok 5-10cm dookoła otworu od zewnątrz.

To nie musi być "wypacykowane", ale każdy uskok, dziura, ewidentny brak pionu będzie równał się "fałdkom" na folii.

Zrobiłem jak mówił majster. Zarzuciłem zamki w bloczkach, wyrównałem za krótkie bloczki, jak coś wystawało to zeszlifowałem. Na to dwa razy grunt.

Wczoraj przybyła ekipa (po siedmiu miesiącach czekania!) i mówią, że nie będą montować bo nie przygotowane.

Twierdzą, że tam gdzie bloczek jest tylko zagruntowany, taśma się nie przyklei. Prawda to?

Fakt, że 1/3 bloczków nie zaciągnąłem klejem, ale gość który robił pomiar sam mówił, że tam gdzie jest elegancko, wystarczy grunt.

Teraz jęczą, że muszą za mnie szpachlować. Po pierwszym dniu pracy naciągnęli klejem szpalety na parterze (na grubość ziarna) i wstawili trzy okna. To norma?

Jeszcze jedno pytanie.

Czy poszerzenia systemowe (od spodu) mają być skręcone z oknem, czy najpierw się je klei?

IMG-20200711-WA0002.jpg

Edytowane przez boorys

To co piszesz, przedstawia jakiś inny niż powszechny standard pracy.

1. Co do przygotowania podłoża - czasem pomiarowcy nie mają praktycznego pojęcia o klejeniu i ich rady nie zawsze są dobre. Wszystko zależy od podłoża: ma być czyste, równe, niepyliste.

2. To poszerzenie.. hmm.. dziwne. Wydaje się, że wygodniej jest je zapiąć (i skręcić) z oknem na leżąco (u mnie to robi producent w fabryce a łączenie uszczelnia taśmą rozprężną). Dla mnie bardzo wygodne, bo oszczędza mnóstwo czasu (wiadomo, że jest wliczone w cenę okna).

3. Normą dla 2-3 osobowej ekipy jest z 8-10 średnich okien na dzień. Ale też normą jest u nas robota mało dokładna, nieestetyczna itp.. Znam montera, który siedzi na budowie tydzień (zamiast 2 dni) ale fotki z jego robót mogą zdobić katalogi materiałów montażowych. Także zależy jakiej normy kto oczekuje..

Oby ten długi czas przełożył się na lepsze efekty. To poszerzenie mnie zastanowiło. Mam nadzieję, że to choć uszczelnią. Była też mowa o epdm. Co do szpalet... Na poddaszu nic nie poprawiali bo twierdzą, że jest ok. Dziwne, bo ja wszędzie robiłem tak samo :D

Czy to odpowiednie luzy montażowe?

IMG-20200712-WA0001.jpg

IMG-20200712-WA0000.jpg

Edytowane przez boorys

• 11 months później...
Oby ten długi czas przełożył się na lepsze efekty. To poszerzenie mnie zastanowiło. Mam nadzieję, że to choć uszczelnią. Była też mowa o epdm. Co do szpalet... Na poddaszu nic nie poprawiali bo twierdzą, że jest ok. Dziwne, bo ja wszędzie robiłem tak samo :D

Czy to odpowiednie luzy montażowe?

[ATTACH=CONFIG]446076[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]446077[/ATTACH]

Umnie luzy mam po 1.5cm na stronę i 3cm od góry. Mam niby ciepły montaż na foliach i ciepły parapet.

A otwory pod okna od środka i na zewnątrz zaciągałem klejem do styropianu.

PCV się na słońcu rozszerza więc oby ci się nagrzane okno zmieściło.

Edytowane przez ololek

Umnie luzy mam po 1.5cm na stronę i 3cm od góry. Mam niby ciepły montaż na foliach i ciepły parapet.

A otwory pod okna od środka i na zewnątrz zaciągałem klejem do styropianu.

PCV się na słońcu rozszerza więc oby ci się nagrzane okno zmieściło.

Luz 3cm już nie jest "przepisowy" ale wolałbym taki (wymaga tylko uwagi przy obróbce tynkarskiej) niż za mały. Luz mniejszy niż 1cm nie jest dobry. Okno się rozszerza na słońcu, a jak jest podparte na dole (musi być) to wydłuży się do góry. Jak nie ma gdzie - to w bok...

Najpoważniejszą reklamację miałem właśnie związaną z brakiem luzów na górze.