Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stanowisko archeologiczne na części działki

Recommended Posts

Jest przydatny, jak lokalny archeolog jest kumaty.

Zdarzaja się idioci co na Twój koszt przekopaliby Twoją działke i okolice.

Bywa, ze trzeźwa rozmowa, wizyta archeologa na działce i opinia ucina wszelkie obiekcje kogokolwiek.

Zasrane czasy i zasrany kraj z parszywym prawem.

Jakiś urzedas nie ponoszący ŻADNEJ odpowiedzialności decyduje o tym co Ty mozesz zrobić ze SWOJĄ działką.

Nie piszę o archeologach a o tych od pozwoleń i odbiorów.

Adam M.

Inaczej...

Na części działki masz...

- Znaczy - WIEDZĄ, ŻE JEST I CO JEST.

Pogoogluj co wiedzą, od kiedy...

Potem podpytaj archeologa. Tak prywatnie, przy kawie i ciastku.

Doprecyzuję, bo może to będzie miało znaczenie, mówię o oznaczeniu w MPZP. Jak by mogło mieć jeszcze większe znaczenie, tu link do tego MPZP:

https://www.wieliczka.eu/files/files/1_Uchwa%C5%82a%20Wieliczka_ob_Nr%20XXVI_314_2016.pdf

Jest porozrzucane po gminie sporo takich małych obszarów, nie udało mi się na razie dotrzeć do konkretów, zeby faktycznie w tym, czy okolicznych miejscach "coś było".

Dziękuję za opinię, i drążę dalej.

• 2 years później...
Mam działkę w pobliżu stanowiska archeologicznego. Rozumiem, że bez przeprowadzenia nadzoru lub badań archeologicznych nie mogę niczego tam stawiać? Jak to wygląda z Waszego doświadczenia? Czytam tam przepisy i to mega zagmatwane.

Co jest napisane w MPZP na ten temat?

W MPZP dla mojej dzialki bylo napusane, ze nadzor archeologiczny wymagany. No to trzeba bylo znalezc archeologa, zaplacic mu i tyle.

I zalezy, co chcesz tam postawic? Ja np chcac postawic tymczasowe ogrodzenie pisalem do Wojewodzkiego Konserwatora Zabytkow o opinie, czy musze brac archeologa, czy nie. Na opinie czekalem ponad 30 dni, w ktorej bylo napisane, ze w takim przypadku nadzor archeologiczny jest niepotrzebny.

Edytowane przez Lukasz11