Halszka 11.07.2020 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2020 (edytowane) Sytuacja wygląda następująco: przed budową został zainstalowany prąd budowlany /odebrany przez energetykę/, później po wybudowaniu domku została wykonana instalacja wewnętrzna, dokumenty od elektryka odebrane i instalacja wewnętrzna zgłoszona do odbioru.Przed dostarczeniem do energetyki wszystkich dokumentów wymagany do odbioru instalacji wewnętrznej, zorientowałam się, że moje warunki przyłączenia prądu wydane na samym początku przez energetykę straciły ważność. Powiedziałam im o tym przed złożeniem dokumentów. W odpowiedzi usłyszałam, że jeżeli po mojej stronie nie ma zmiany wymagań, to mam składać dokumenty. Tak też zrobiłam.Po pewnym czasie już ktoś inny zadzwonił do mnie z energetyki z pretensjami, dlaczego złożyłam im dokumenty na odbiór instalacji w budynku, skoro moje warunki przyłączenia utraciły ważność. Nakazali mi ponownie wystąpić o warunki przyłączenia prądu, jeszcze raz załatwić wszelkie formalności związane z przyłączeniem prądu, załączyć mapy, oświadczenia i - jeszcze raz wnieść u nich opłatę za przyłączenie.Wiecie, ja rozumiem, że warunki przyłączenia prądu mają datę ważności, że jak ona minie to należy bez dyskusji jeszcze raz załatwiać wszelkie formalności. Wątpliwości mam jedynie co do czasu trwania tego okresu ważności - wg mnie jest on za krótki.Nie rozumiem jednak, dlaczego jeszcze raz mam wnosić opłatę za przyłączenie. Do tej pory tak pod względem formalnym, jak i finansowym wszystko było załatwiane bez problemów i z zachowaniem terminów po obu stronach. Moc przyłączeniowa opłacona.Dlaczego teraz mam płacić za to po raz drugi? Miał ktoś z Was podobny przypadek? Zdrówka i dziękuję za przyszłe odpowiedzi. Edytowane 11 Lipca 2020 przez Halszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.07.2020 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2020 To jest dla mnie nie zrozumiałe skoro posiadasz już licznik i podłączenie w taryfie "C" to obecnie powinnaś tylko wystąpić o odbiór i zmianę taryfy z C na G.Co to za korporacja energetyczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts