Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry!

Jestem na etapie szukania działki pod budowę domu.

Dowiedziałem się o możliwości wytyczenia działek w pewnej wsi na Opolszczyźnie, gdzie aktualnie znajduje się pole. Trzeba więc wezwać geodetę do wytyczenia działki.

W miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego jest to obszar oznaczony MNU pod zabudowę jednorodzinną lub usługową - jednak jest na niej stanowisko archeologiczne.

mpzp.jpg

Tu powstaje pytanie:

Czy nie będzie problemu z pozwoleniami na budowę i czy to stanowisko wiele zmienia? Nie chcę wpakować się na minę z działką, na której nic nie będę mógł robić.

W razie pytań służę,

Pozdrawiam :)

To zakreskowane koło to oznaczone stanowisko ? Jakieś bardzo małe... pewnie ktoś coś kiedyś tam znalazł.

Tak, opisane jest to jako stanowisko archeologiczne i na planie jest ich znacznie więcej, mniejszych bądź większych.

W sąsiedztwie są zabudowania ? Najlepiej wybrać się do konserwatora zabytków i zapytać - na pewno podpowie czy jest się czym martwić.

Dokładnie wzdłuż drogi są może jeszcze 5-7 domów. Za płotem miałbym jednego sąsiada.

Dorzucam zdjęcie jak mniej więcej wyglądało by wytyczenie działki.

mpzp.jpg

1. Idż do WKZ i zasiągnij języka.

2. Poszukaj ogarniętego archeologa, który zrobi nadzór i dokumentację (takiego, którego nie będą interesować archeologiczne śmieci).

3. Dodatkowy koszt tej zabawy to ok. 2000 zł (nadzór archeologa, dokumentacja).

4. Ciesz się budową :)